19.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Κινητοποίηση στις 6 Φεβρουαρίου στα Χανιά για την Ημέρα μνήμης για τους μετανάστες και πρόσφυγες

Ημερομηνία:

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, η κατάληψη Rosa Nera και το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων καλούν σε συμμετοχή σε κινητοποίηση την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωι στην Πλατεία 1866 στα πλαίσια της Ημέρας μνήμης για τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Όπως σημειώνουν σε σχετικό κείμενο η Κατάληψη Rosa Nera και το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων τη συγκεκριμένα μέρα “οργανώνονται εκδηλώσεις – διαμαρτυρίες μνήμης και δράσης για τα θύματα και τους/τις αγνοούμενες/ους από τις ρατσιστικές διακρατικές πολιτικές ενάντια στην προσφυγική ζωή και τις κατακτήσεις του ασύλου και της ελευθερίας της μετακίνησης”.

Για τα Χανιά, ανακοίνωση – κάλεσμα έχει δημοσιεύσει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χανίων στο οποίο αναφέρει τα εξης:

Η 6η Φεβρουαρίου είναι μια ημέρα μνήμης για τους/ τις μετανάστες/τριες και πρόσφυγες/ισσες και τιςι οικογένειες τους, που έχασαν την ζωή τους ή αγνοούνται λόγων των ρατσιστικών πολιτικών υπονόμευσης των διεθνών συμβάσεων για το άσυλο και των δικαιωμάτων της ανθρώπινης μετακίνησης στην Μεσόγειο.

Διεθνείς οργανώσεις δικαιωμάτων των προσφύγων, συνδικάτα και οργανώσεις συγγενών των θυμάτων και των αγνοούμενων οργανώνουν διαμαρτυρίες ενάντια στο έγκλημα των ζωών που ενώ χρίζουν προστασίας λόγω της προσφυγικής τους βιογραφίας ή της ευαλωτότητας της μετακίνησης τους, συχνά οι συνοριοφυλακές ευρωπαϊκών χωρών σε συνεργασία με δουλέμπορους ή λιμενικά απολυταρχικών καθεστώτων αρνούνται ή καθυστερούν την διάσωση τους, επαναπροωθούν παράνομα σε σχεδίες ακόμα και ανήλικα προσφυγόπουλα, οδηγούν τους διασωθέντες σε κλειστές δομές και στρατόπεδα.

Στην χώρα μας, μόνο τον Δεκέμβριο που πέρασε, είχαμε 3 τραγικά ναυάγια στην Φολέγανδρο, τα Αντικύθηρα και την Πάρο με 31 νεκρούς, ανάμεσα τους έφηβοι, παιδιά και βρέφη. Όπως αναφέρουν και οι ανακοινώσεις των συναδέλφων της εκπαίδευσης στις Κυκλάδες πρόκειται για ανθρώπους που μπαίνουν σε μια βάρκα για να γλυτώσουν από τον πόλεμο, την φτώχεια, για μια καλύτερη ζωή… Στα μέρη μας, τον προηγούμενο μήνα, στην Παλαιόχωρα της Κρήτης, σε ένα ακόμα προσφυγικό πλοιάριο πέθανε ένας πρόσφυγας.

Ως εκπαιδευτικοί, γονείς, ως πολίτες και άνθρωποι με συνείδηση των αγώνων για να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα του ασύλου έχουμε υποχρέωση να εναντιωθούμε στις ρατσιστικές πολιτικές απαξίωσης της προσφυγικής/ μεταναστευτικής ζωής και εργασίας. Πόσο μάλλον όταν στα σχολεία μας έχουμε δώσει αγώνα για τα ίσα δικαιώματα πρόσβασης στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου καλούμε στην Πλατεία 1866, στις 11:00 το μεσημέρι, σε διαμαρτυρία για την ημέρα μνήμης θυμάτων και αγνοούμενων προσφύγων στην Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ