15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Κοινή επιστολή ΟΕΒΕΝΧ και Εμπορικού Συλλόγου Χανίων προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Περιφερειάρχη Κρήτης για τα ελλιπή μέτρα στήριξης από την πανδημία

Ημερομηνία:

Με κοινή επιστολή τους η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων νομού Χανίων και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων την οποία απέστειλαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταυρο Αρναουτάκη με κοινοποίηση προς τους τοπικούς βουλευτές και τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας κ. Αντώνη Παπαδεράκη, αναφέρονται στις νεότερες εξαγγελίες, που σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής, δεν έχουν λάβει υπόψη την φωνή των μικρών επαγγελματιών,  βιοτεχνών,  εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων.

Καλούν τους αρμόδιους να προχωρήσουν στη χορήγηση κονδυλίων «σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι σε αυτούς που επί της ουσίας δεν τα χρειάζονται»

Πιο αναλυτικά στην επιστολή τους αναφέρονται τα εξής:

Σε συνέχεια του δελτίου τύπου που ανακοινώσαμε την Τρίτη 13/10/20 είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε ξανά, καθότι με τις νεότερες εξαγγελίες απ’ ότι φαίνεται  δεν εισακούγεται  δυστυχώς η φωνή των μικρών επαγγελματιών,  βιοτεχνών,  εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων.

Για το περιβόητο λοιπόν πρόγραμμα της περιφέρειας   «μη επιστρεπτέα προκαταβολή» ανακοινώθηκαν  από την Περιφέρεια Κρήτης,  την Τετάρτη 14/10  διευκρινήσεις και αλλαγές σχετικά με την προκήρυξη του προγράμματος.

Για ακόμα μια φορά λοιπόν, δυσκολεύεται  σε μεγάλο βαθμό η έγκριση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων  ειδικά σε κλάδους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Η μετατροπή των 50 εργαζομένων σε 50 ΕΜΕ,  η εισαγωγή εταιρειών με την μορφή “Κοινωνία Αστικού Δικαίου”  που αφορά σε μεγάλο ποσοστό συνήθως ξενοδοχειακά συγκροτήματα και η εισαγωγή ναυτιλιακών εταιρειών στους επιλέξιμους ΚΑΔ  δείχνει ξεκάθαρα πως το πρόγραμμα είναι φτιαγμένο για λίγους και εκλεκτούς και όχι για τον μικρό έμπορο, επαγγελματία, βιοτέχνη και αυτοαπασχολούμενο. Το ποσό των ενισχύσεων αδικεί για άλλη μία φορά αρκετές κατηγορίες συναδέλφων επαγγελματιών που έχουν πληγεί από την πανδημία (μικρά μίνι μάρκετ στις τουριστικές περιοχές,  κ.α.).

Κύριοι της περιφέρειας και του Υπουργείου Ανάπτυξης,  σας καλούμε να  χορηγήσετε κονδύλια σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι σε αυτούς που επί της ουσίας δεν τα χρειάζονται.  Είναι άμεση η ανάγκη να παρέμβετε στο πρόγραμμα και να μετατρέψετε  το μέγιστο ποσό που θα δοθεί στα 25.000 από τα 40.000 έτσι ώστε  να εγκριθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις.  Επίσης προτείνουμε να λάβετε υπόψη σας  το 2ο και το 3ο  τρίμηνο ως απώλεια  τζίρου  (δηλαδή από 1/4/20 έως 30/9)  ώστε να είναι καλύτερα αποτυπωμένη η εικόνα της κρίσης και ποιος πραγματικά επηρεάστηκε και πόσο.

Θα πρέπει επίσης να εξοικονομηθούν άμεσα καινούργια κεφάλαια με τέτοιες  προϋποθέσεις  έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα να επιχορηγηθεί και ο τελευταίος πληττόμενος από  την πανδημία συνάδελφος επαγγελματίας, βιοτέχνης, έμπορος και αυτοαπασχολούμενος.

Οι αλλαγές αυτές  πρέπει  να γίνουν όσο πιο άμεσα γίνεται  και σας καλούμε αυτή την φορά να τις υιοθετήσετε. Αυτή είναι η φωνή των μικρών και πολύ μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων  και  δεν είναι έκκληση, είναι απαίτηση.  Μην παίζετε με την μικρή επιχειρηματικότητα και λάβετε επιτέλους αποφάσεις στήριξης και όχι υποβάθμισης. Σαν Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Νομού Χανίων και σαν Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, θα είμαστε εδώ απαιτώντας και όχι επαιτώντας την επιβίωση μας αφήνοντας ανοιχτό και κάθε ενδεχόμενο μαζικής κινητοποίησης για το δίκαιο όλων των μικρών και πολύ μικρών εμπόρων και επαγγελματιών. Θα φωνάζουμε «λίγα για πολλούς και όχι πολλά σε λίγους»  μέχρι αυτό να γίνει πράξη .

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...