20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Κορονοϊός: “Μαύρες” προβλέψεις για την Ευρώπη – Φόβοι για μισό εκατομμύριο θανάτους μέχρι τον Μάρτιο

Ημερομηνία:

Ανησυχία προκαλούν οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το επόμενο διάστημα στην Ευρώπη, την ώρα που η Γηραιά ήπειρος φαίνεται να έχει επιστρέψει σε ορισμένες περιπτώσεις, στις “μαύρες” ημέρες της και εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας.

Ήδη η Αυστρία από τη Δευτέρα (22/11) μπαίνει σε εθνικό lockdown και γίνεται έτσι η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που επιστρέφει σε αυτό το μέτρο, με κλειστά σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας και εξόδους από το σπίτι μόνο για εργασία, αγορές βασικών ειδών και άσκηση.

Σε αυτό το κλίμα έρχονται να προστεθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΠΟΥ, που μεταδίδει ο Guardian, σύμφωνα με τις οποίες μέχρι τον Μάρτιο του 2022 επιπλέον 500.000 άνθρωποι μπορεί να χάσουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό στην Ευρώπη εάν δεν παρθούν αυστηρά μέτρα και αν τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν αναλάβουν δράση.

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε εξέφρασε την ανησυχία για το νέο κύμα των μολύνσεων από Covid-19 το οποίο εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλη την ήπειρο, με τις χώρες τη μία μετά την άλλη να προχωρούν στη θέσπιση νέων περιορισμών.

Εκτός του εθνικού lockdown στο οποίο μπαίνει όμως η Αυστρία από τη Δευτέρα, γίνεται και η πρώτη χώρα στην οποία θα ανακοινωθούν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί από 1η Φεβρουαρίου, για το σύνολο του πληθυσμού, καθώς κατέχει το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη, ενώ μόνο την Παρασκευή κατέγραψε επιπλέον 15.809 νέες μολύνσεις.

Αυστηρότεροι περιορισμοί έχουν επίσης ανακοινωθεί στην Τσεχία και τη Σλοβακία, ενώ στην Ουγγαρία από το Σάββατο (20/11) επέστρεψε η χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους. Η Ολλανδία από την άλλη, βρίσκεται ήδη εδώ και λίγες μέρες σε μερικό lockdown, με καταστήματα και εστιατόρια να κλείνουν το απόγευμα, όπως και η Λετονία.

Ο Κλούγκε ανέφερε επίσης πως παράγοντες όπως η χειμερινή περίοδος -κατά τη διάρκεια της οποίας παρατηρείται αύξηση των ιογενών λοιμώξεων- και η χαμηλή κάλυψη εμβολίων ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων, ενώ προέτρεψε περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν, να εφαρμοστούν βασικά μέτρα για τη δημόσια υγεία και νέες θεραπείες για την καταπολέμηση του ιού, τονίζοντας πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πρέπει να αποτελεί την «έσχατη λύση».

«Η Covid-19 έχει γίνει για άλλη μια φορά η νούμερο ένα αιτία θανάτου στην Ευρώπη», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο BBC, προσθέτοντας ότι «ξέρουμε τι πρέπει να γίνει» προκειμένου να καταπολεμηθεί η ασθένεια.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...