17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Κορονοϊός: Σουηδοί εμφυτεύουν τσιπάκια – Λειτουργούν και για πιστοποίηση εμβολίου

Ημερομηνία:

Του Χρήστου Δεμέτη

Τα έχουμε γράψει ξανά στο παρελθόν. Τα όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια θυμίζουν επεισόδιο από το Black Mirror. Μια διαρκής δυστοπία με φωτεινές στιγμές, αβεβαιότητες, ανατροπές και φυσικά συνωμοσίες. Ανάμεσα σε αυτά, κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να βγάζουν χρήμα.

Η εταιρεία “Epicenter”, είναι μια σουηδική startup εταιρεία με έδρα της τη Στοκχόλμη. Η εταιρεία τελειοποίησε ένα μικροτσίπ το οποίο δε ξεπερνά ένα κόκκο ρυζιού και μπορεί να εμφυτευτεί υποδόρια σε ανθρώπους, αντικαθιστώντας την ταυτότητα, την πιστωτική κάρτα ή την κάρτα εισόδου στους χώρους εργασίας.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η εν λόγω εταιρεία, ο επικεφαλής του τμήματος διανομής της τεχνολογίας (τύπου NFC), δείχνει πώς λειτουργεί. Σκανάρει το σημείο που έχει εμφυτευτεί το τσιπ, κι αυτό αμέσως ενημερώνεται μέσω της εφαρμογής σε smartphone, για το καθεστώς εμβολιασμού του.

“Τα εμφυτεύματα είναι μια πολύ ευέλικτη τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά διαφορετικά πράγματα και αυτή τη στιγμή καθιστούν πολύ βολικό το να έχετε πάντα προσβάσιμο το διαβατήριο COVID πάνω σας”, αναφέρει ο ίδιος.

Το τσιπάκι μπορεί να εμφυτευθεί σε διάφορα σημεία, είτε στον βραχίονα είτε σε κάποιο σημείο των δαχτύλων και φυσικά, καμία σχέση δεν έχει με την ουσία των εμβολίων. Είναι προφανές πως η εμφύτευση θα γίνεται καθαρά για εμπορικούς σκοπούς και μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα, όπως αναφέρει πάντα η “Epicenter”. Ήδη, περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν λάβει το εμφύτευμα για να κυκλοφορούν χωρίς κάρτες εισόδου – αναγνώρισης και για να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές, όπως αυτόματους πωλητές ή εκτυπωτές.

Τα τσιπ εμφυτεύεται με μια απλή ένεση και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο τελικό στάδιο ελέγχου για να διατεθούν στην αγορά. “Βασικά αντικαθιστούν πολλά πράγματα που έχετε, όπως άλλες συσκευές επικοινωνίας, είτε είναι πιστωτικές κάρτες είτε κλειδιά”, δήλωσε ο Patrick Mesterton, Διευθύνων Σύμβουλος της Epicenter, ενώ σημείωσε πως η όλη τεχνολογία ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, είναι απολύτως ασφαλής για τον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, τα δεδομένα μεταδίδονται με τεχνολογία near field communication (NFC), η οποία διαχειρίζεται την ασύρματη μετάδοση δεδομένων σε μικρές αποστάσεις χρησιμοποιώντας ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ενώ ένα τσιπ αποθηκεύει μέχρι 888 kilobytes δεδομένων.

Φυσικά, το θέμα δεν είναι καινούργιο, καθώς η τεχνολογία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται από το 2015, ενώ το 2019 ο Guardian αφιέρωσε εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα. Ωστόσο, η covid-19 φέρνει στο προσκήνιο νέες “προοπτικές” που αγγίζουν τις πιο ευαίσθητες χορδές των συνωμοσιολόγων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στη Σουηδία οι θεωρίες συνωμοσίας δεν βρίσκουν εύκολα πρόσφορο έδαφος.

Παράλληλα, η Σουηδία βρίσκεται πολύ μπροστά στην Ευρώπη σχετικά με τις πληρωμές χωρίς μετρητά.

Κορονοϊός: Σουηδοί εμφυτεύουν τσιπάκια - Λειτουργούν και για πιστοποίηση εμβολίου
Κορονοϊός: Σουηδοί εμφυτεύουν τσιπάκια - Λειτουργούν και για πιστοποίηση εμβολίου

Η “Three Square Market”, μια εταιρεία τεχνολογίας με έδρα το Ουισκόνσιν, έγινε η πρώτη εταιρεία στις ΗΠΑ που πρόσφερε στους υπαλλήλους της παρόμοια δωρεάν εμφυτεύματα μικροτσίπ τον Αύγουστο του 2017.

Η βρετανική Bioteq άλλωστε, δέχεται σχετικές παραγγελίες για εμφυτεύματα ψηφιακής χρήσης, ενώ υπολογίζεται πως περίπου 6.000 Σουηδοί έχουν ήδη κάνει χρήση εμφυτευμάτων άλλων εταιρειών που χρησιμοποιούνται ως πάσο για είσοδο σε χώρους, ή ως πιστωτικές κάρτες.

Ο αριθμός των Σουηδών που επιθυμούν το τσιπάκι αντί για ταυτότητα, είναι τόσο μεγάλος, που πολλές εταιρείες μπαίνουν στον ανταγωνισμό. Η όλη τεχνολογία χρησιμοποιείται άλλωστε και για τους υπαλλήλους του ευρωπαϊκού τουριστικού ομίλου TUI στη Στοκχόλμη, ενώ το κόστος του εμφυτεύματος φτάνει στα περίπου 90 ευρώ (καλύπτονται από τον εργοδότη). Αντιστοίχως, γυμναστήρια στη Στοκχόλμη επιτρέπουν στα μέλη να χρησιμοποιούν τα τσιπ για να κάνουν check in. Χρήση τους έχει ενσωματωθεί και στην εθνική σιδηροδρομική εταιρεία SJ.

Εγείρονται φυσικά ζητήματα ασφάλειας, αλλά και εκχώρησης προσωπικών δεδομένων.

"google ad"

Ο Ben Libberton, μικροβιολόγος στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, υποστηρίζει ότι κάποιος χάκερ θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκτήσει τεράστιες ποσότητες πληροφοριών από τα μικροτσίπ, και οι πληροφορίες αυτές μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες από τη στιγμή που οι εργοδότες θα ξεκινήσουν την αποθήκευση περισσότερων δεδομένων σε αυτά. Έρευνες έχουν ήδη επιβεβαιώσει διαρροή δεδομένων.

Ακόμη, πολλοί αναπτύσσουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τον γεωεντοπισμό των υπαλλήλων από την εταιρεία στην οποία εργάζονται και την αντίστοιχη επιτήρησή τους, από τον εργοδότη ή τους επίσημους θεσμούς. Αξίζει να σημειωθεί, πως η ασφάλεια των εμφυτευμάτων ακόμη διερευνάται από την ΕΕ, ενώ βασική συνθήκη για τη χρήση τους είναι να διασφαλιστεί “ότι κάθε πολίτης της ΕΕ έχει το δικαίωμα στην ακεραιότητα του ανθρώπινου σώματος”, καθώς και η αυτοδιάθεσή του έναντι της εφαρμογής της όλης τεχνολογίας στις εταιρικές διαδικασίες και πρωτόκολλα.

Σημειώνεται πως από τα μέσα Δεκεμβρίου, η Σουηδία θέσπισε νέους, αυστηρότερους κανόνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου Covid που απαιτούν, μεταξύ άλλων, την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις εκδηλώσεις άνω των 100 ατόμων.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ