16.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Κοστίζει δις η διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ημερομηνία:

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας
δημοσιογράφος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ποσό των 323 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως κοστίζει η διαφθορά στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη. Το ιλιγγιώδες ποσό ισούται με το ένα τρίτο του υπό κατάρτιση κοινοτικού προϋπολογισμού για την επταετία 2014-2020.

Η σχετική έρευνα, την οποία διενήργησαν από κοινού η Σχολή Διακυβέρνησης Hertie στο Βερολίνο και το Ίδρυμα Μπέρτελσμαν, καταδεικνύει πως το πραγματικό κόστος της διαφθοράς υπερβαίνει τα 100 δισ. ευρώ, ποσό που αναφερόταν σε προηγούμενους υπολογισμούς.

Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτος είναι δε ο συσχετισμός μεταξύ του ποσοστού διαφθοράς και του δημοσιονομικού ελλείμματος που παρατηρείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Συσχετισμός επίσης γίνεται και με τις χαμηλές επιδόσεις στη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Οι δύο χώρες ήταν αυτές με τα υψηλότερα ποσοστά μαζί με τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Ουγγαρία. Αίσθηση προκαλεί πως η Ελλάδα και η Ιταλία, καθώς και η Ισπανία, παρά το ότι, έπειτα από τόσα χρόνια ως μέλη της ΕΕ, κατατάσσονται στον σκληρό πυρήνα της, εν τούτοις καταγράφουν αρνητικές επιδόσεις ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σημείο αναφοράς για την έρευνα αποτέλεσε η Δανία ως η λιγότερο διεφθαρμένη ευρωπαϊκή χώρα. Βάσει των επιδόσεών της υπολογίστηκαν και οι απώλειες που έχουν υποστεί εν γένει λόγω διαφθοράς οι χώρες της Ένωσης.
Γίνεται σαφές πως το πόρισμα της έρευνας αμφισβητεί ανοικτά τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιθυμούν να διαδραματίσουν οι «27» στην καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς, αλλά και η θετική επίδραση στο συγκεκριμένο κομμάτι που υποτίθεται ότι επέρχεται με την απόκτηση της ιδιότητας του κράτους-μέλους. Άλλωστε, οι δείκτες διαφθοράς είναι μεταξύ των εργαλείων μέτρησης που χρησιμοποιεί η Ένωση, όταν εξετάζει την υποψηφιότητα μιας χώρας.

Σύμφωνα με τα πορίσματα που δημοσιοποίησε το Δεκέμβριο του 2012 η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ρουμανία.
Οι δείκτες της Διεθνούς Διαφάνειας καθορίζονται περισσότερο από την πρόληψη και καταστολή της διαφθοράς, με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία να βρίσκονται στις διόλου κολακευτικές τελευταίες θέσεις της λίστας. Όσον αφορά στο 2011, η Ελλάδα βρισκόταν στην 80ή θέση, ενώ η Βουλγαρία στην 86η, τελευταία μεταξύ των «27».

Δύο άλλες χώρες που έχουν ενταχθεί σε μηχανισμούς διάσωσης, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία καταλαμβάνουν αντίστοιχα την 25η και την 33η θέση στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας.

Όπως σημειώνει, πάντως, η Διεθνής Διαφάνεια, ειδικά όσον αφορά στην Ιταλία, οι μεταρρυθμιστικές επιδόσεις της κυβέρνησης Μόντι δεν αποτυπώνονται στη θέση που έχει η χώρα στην κατάταξη, καθώς αρκετές μετρήσεις έγιναν πριν από αυτές.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης για woke ατζέντα: «Πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα»

«Ναι τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το...

Μαζικές αφίξεις μεταναστών στα νότια παράλια της Κρήτης – 112 άνθρωποι διασώθηκαν σε Λέντα και Γαύδο

Δύο περιστατικά μαζικής άφιξης μεταναστών σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες...

Αποκόρωνας: Σύλληψη 36χρονου με οπλοστάσιο και ναρκωτικά – Εντοπίστηκαν πολεμικά τυφέκια και χειροβομβίδα

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε...