15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κούρασε ο πόλεμος και στις ΗΠΑ: 30 Δημοκρατικοί βουλευτές ζητούν αλλαγή πολιτικής και απευθείας διαπραγματεύσεις με Ρωσία

Ημερομηνία:

Μια ομάδα 30 Δημοκρατικών βουλευτών, με ανοιχτή επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ζήτησε να αλλάξει η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι του πολέμου στην Ουκρανία και να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διατυπώνεται τέτοια έκκληση από στελέχη του κόμματος του προέδρου των ΗΠΑ.

«Σας καλούμε να συνοδεύσετε την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία με ενεργή διπλωματική ώθηση και να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας για να επιδιωχθεί ρεαλιστικό πλαίσιο για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός», αναφέρουν οι κοινοβουλευτικοί στην επιστολή αυτή, στην οποία καταδικάζουν την «σκανδαλώδη και παράνομη εισβολή της Ρωσίας και τονίζουν πως η όποια λύση θα πρέπει να εγκριθεί από το Κίεβο.

«Όμως, ως μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπεύθυνα για τον τρόπο που δαπανώνται δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια των αμερικανών φορολογουμένων για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας σε αυτή τη σύρραξη, πιστεύουμε ότι η ανάμιξη αυτού του είδους σε αυτόν τον πόλεμο δημιουργεί επίσης την ευθύνη για τις ΗΠΑ να εξερευνήσουν όλες τις διαθέσιμες οδούς» για να τερματιστεί, προστίθεται στο κείμενο.

Ανάμεσα στα στελέχη των Δημοκρατικών που υπογράφουν την επιστολή είναι οι βουλεύτριες Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές, η Ιλχάν Όμαρ και η Πραμίλα Τζάιαπαλ, μορφές της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών. Καλούν τον κ. Μπάιντεν να κάνει «σθεναρές διπλωματικές προσπάθειες για να υποστηριχθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων και κατάπαυση του πυρός», να αρχίσει «απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία» και να «εξερευνήσει προοπτικές για μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία ασφαλείας που θα είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη».

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, επισήμανε πως «κανένας δεν θέλει να δει αυτόν τον πόλεμο να τερματίζεται περισσότερο από τους ουκρανούς ομολόγους μας». Όμως «δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό (…) διότι δεν έχουμε καμία ένδειξη από πλευράς Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να εμπλακεί σε διπλωματικές προσπάθειες και διάλογο», πρόσθεσε. «Προμηθεύουμε τους Ουκρανούς εταίρους μας με ό,τι χρειάζονται στο πεδίο της μάχης ώστε, όταν κάνει την εμφάνισή του το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να βρίσκονται στην ισχυρότερη δυνατή θέση», σημείωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, από την πλευρά της δήλωσε πως η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν και παραμένει «πολύ σαφής: τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Αν και οι βουλευτές αυτοί δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, η συζήτηση για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, έχει ξεκινήσει για τα καλά και στην Αμερική. Δεν είναι άλλωστε μόνο οι λεγόμενοι «προοδευτικοί»Δημοκρατικοί που το ζητούν: υπάρχουν και Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Βουλή, Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος είπε ότι, εάν το κόμμα του κερδίσει στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσσο, «δεν θα υπάρξουν άλλες λευκές επιταγές για το Κίεβο».

«Είναι μια αλλαγή που συντελείται και στην κοινή γνώμη»,λέει ο Αμερικανός δημοσιογράφος,  ο Αντριου Σπάναους, ιδρυτής της ιστοσελίδας Transatlantico info. «Είναι μια αλλαγή που δείχνει ότι δεν είναι πλέον αλήθεια, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση Μπάιντεν, ότι όλοι συμφωνούν να συνεχιστεί ο πόλεμος. Αρχίζουν να ακούγονται φωνές που εκφράζουν αυτό που πολλοί πιστεύουν, δηλαδή ότι η πολιτική του Μπάιντεν δεν οδηγεί πουθενά, αν όχι σε μια ολοένα και πιο επικίνδυνη κατάσταση, γιατί κανείς δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο». Αλλάζει κάτι λοιπόν  στην Αμερική;

Το σίγουρο είναι οτι αυξάνονται εκείνοι που ζητούν μια πιο ρεαλιστική θέση,να βρεθεί διέξοδος από αυτόν τον πόλεμο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν φρόντισε  να αποφύγει να μπει η Αμερική  απευθείας στον πόλεμο, αλλά στέλνει συνεχώς όπλα, εμπλέκοντας έτσι τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο, τόσο πολύ ώστε να ισχυρίζονται  οι Ρώσοι πώς η σύγκρουση δεν είναι με το Κίεβο, αλλά της Ουάσιγκτον.

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Ουκρανία, αλλά τι θα έκανε ο Ζελένσκι αν το ζητούσε η Ουάσιγκτον;

Στην Ουάσιγκτον, οι υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι ο Πούτιν είναι πλέον πρόθυμος να διαπραγματευτεί,γιατί υποχωρεί συνεχώς στον πόλεμο. Οι πιο σημαντικοί αναλυτές βλέπουν ξεκάθαρα ότι κανείς δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Για κάποιους άλλους έβαλα ο πόλεμος έχει οφέλη: αποδυναμώνει τη Ρωσία.

Και η αμερικανική κοινή γνώμη;

Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι ο κόσμος νοιάζεται όλο και λιγότερο για τον πόλεμο. Άλλωστε οι ειδήσεις από την Ουκρανία είναι χαμηλά στην λίστα των τηλεοπτικών  ειδήσεων. Τους πρώτους μήνες ο Τύπος έδωσε πολύ χώρο στη σύγκρουση, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ακόμη περισσότερο από τον πόλεμο στο Ιράκ. Τώρα είναι δύσκολο να βρεις τα νέα από την Ουκρανία στις πρώτες σελίδες. Υπάρχει ο πληθωρισμός, υπάρχει η επιστροφή του Τραμπ, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τον μέσο Αμερικανό από την Ουκρανία…

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ