Σε εφιάλτη για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και τους συγγενείς τους εξελίσσονται καθημερινά οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις αφού συχνά ασθενείς ολοκληρώνουν με επιτυχία ένα σοβαρό χειρουργείο, χάνουν όμως τη μάχη λίγες ημέρες αργότερα από κάποιο πολυανθεκτικό μικρόβιο μέσα στο νοσοκομείο.Είναι γνωστό ότι σε επίπεδο Κρήτης, στο Βενιζέλειο καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ενώ η χώρα μας κατέχει πανευρωπαϊκά τον υψηλότερο δείκτη λοιμώξεων εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα, που παρουσιάζει και τον υψηλότερο δείκτη στην χρήση αντιβιοτικών, κάθε χρόνο πεθαίνουν 3.000 άνθρωποι από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.
Ο καθηγητής Αχιλλέας Γκίκας πρόεδρος της επιτροπής ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ανέφερε: “Είναι γεγονός ότι χάνονται άνθρωποι που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Το θέμα των λοιμώξεων έχει πάρα πολλές παραμέτρους”. Οπως εξήγησε ο ίδιος, τα απαιτούμενα μέτρα υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζονται για παράδειγμα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο δεν εφαρμόζονται στο βαθμό που θα έπρεπε λόγω μεταξύ άλλων και του μεγάλου φόρτου εργασίας του προσωπικού που δεν επαρκεί και δεν προλαβαίνει να ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται. Οι κανόνες υγιεινής είναι πάρα πολλοί εφαρμόζονται σε ποσοστό 30%- 80%”.
Οι συνηθέστερες νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι αυτές του ουροποιητικού συστήματος, του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, του χειρουργικού πεδίου, του αίματος (βακτηριαιμίες), του δέρματος και των μαλακών μορίων.
Πηγή: cretalive.gr