21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Κρήτη: Καταγγελία του ΤΕΕ/ΤΑΚ για λογισμικά «ρομπότ» στον διαγωνισμό για τα Φ/Β

Ημερομηνία:

Για πιθανή παράνομη χρήση ρομποτικών λογισμικών στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την απόκτηση άδειας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών στην Κρήτη, κάνει λόγο σε επιστολή του προς τον υπουργό Ενέργειας, το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του το ΤΕΕ/ΤΑΚ, ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την απόκτηση άδειας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 400 KW στην Κρήτη, έλαβε χώρα στις 25 Οκτωβρίου 2022 μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., με μοναδικό κριτήριο ως προς την επιτυχή υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα, το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας – ταχύτητας.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΑΚ, στη διαδικασία είναι πολύ πιθανό να έγινε παράνομη χρήση ρομποτικών λογισμικών από κάποιους εκ των συμμετεχόντων, καθώς υπάρχουν αιτήσεις που κατατέθηκαν σε διάρκεια ενός λεπτού ή και λιγότερο, πράγμα αδύνατο, επισημαίνοντας ότι τα ρομπότ προφανώς δημιούργησαν συνθήκες απόλυτης έλλειψης ισονομίας και νόθευσης των συνθηκών ανταγωνισμού μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «η λογική της ταχύτητας στις αιτήσεις δεν είναι αντικειμενικό κριτήριο και καθοριστικός παράγοντας για την αξιοποίηση του ηλεκτρικού χώρου στη χώρα. Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια που θα μπορούσε να διατυπώσει η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. με πιο εξειδικευμένες προμελέτες, οικονομοτεχνική σκοπιμότητα των επενδύσεων, απαίτηση επέκτασης δικτύου, κτλ. ώστε να έχουν προτεραιότητα οι πιο ώριμες και αποδοτικές επενδύσεις με το μικρότερο αποτύπωμα».

Τέλος, στην επιστολή τονίζεται ότι το ΤΕΕ/ ΤΑΚ είναι αντίθετο στις διαγωνιστικές διαδικασίες με χρονική προτεραιότητα, που δεν εξασφαλίζουν κάποιο ποιοτικό ή αδιάβλητο κριτήριο, και υπογραμμίζει ότι «θεωρούμε δίκαιο και αξιοκρατικό, για τις επόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες και προγράμματα που θα τρέξουν στο μέλλον, να ορίζονται αδιάβλητες διαδικασίες με αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης που θα προάγουν την ισονομία αλλά και τις πιο ορθά τεκμηριωμένες αιτήσεις-προτάσεις».

Αναλυτικά η επιστολή προς τον υπουργό Ενέργειας:

«Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την απόκτηση άδειας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 400 KW στην Κρήτη έλαβε χώρα στις 25.10.2022 μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.. To μοναδικό κριτήριο ως προς την επιτυχή υποβολή της αίτησης στην ως άνω ηλεκτρονική πλατφόρμα, ήταν το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας – ταχύτητας.

Αρκετές ειδικότητες μηχανικών απαιτούνται για την προετοιμασία και την υποβολή αίτησης στη διαγωνιστική διαδικασία. Δυστυχώς και σε αυτή τη διαδικασία αντιμετωπίσαμε προβλήματα και αδικίες που έχουμε ήδη αξιολογήσει ως άδικα στο παρελθόν, όπως καταγράφηκαν κατά την υποβολή αιτήσεων του προγράμματος «εξοικονομώ κατ`οίκον». Το μόνο θετικό στοιχείο που υπήρχε, όχι στο βαθμό που υποστηρίζουμε, ήταν η αποδοχή αιτήσεων στο 200% του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου, ώστε τη θέση από απορριπτέες αιτήσεις να μπορούν να τις καταλάβουν επιλαχόντες, διατηρώντας βέβαια επιφυλάξεις και για το 200%.

Η λογική της ταχύτητας στις αιτήσεις δεν είναι αντικειμενικό κριτήριο και καθοριστικός παράγοντας για την αξιοποίηση του ηλεκτρικού χώρου στη χώρα. Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια που θα μπορούσε να διατυπώσει η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. με πιο εξειδικευμένες προμελέτες, οικονομοτεχνική σκοπιμότητα των επενδύσεων, απαίτηση επέκτασης δικτύου, κτλ. ώστε να έχουν προτεραιότητα οι πιο ώριμες και αποδοτικές επενδύσεις με το μικρότερο αποτύπωμα. Ας αναλογιστούμε πόσες πιο ώριμες αιτήσεις για υλοποίηση έργων μπορεί να έχουν απορριφθεί λόγω του περιορισμένου χρόνου που το σύστημα δεχόταν αιτήσεις.

Ως εκ τούτου στη λογική της ταχύτητας δεν φάνηκε να αντιμετωπίστηκε το ζήτημα των αυτοματοποιημένων συστημάτων για τη συμπλήρωση της φόρμας. Για το λόγο αυτό, έκαστος ΤΕΕ – ΤΜ ΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ – 1814 – 21/12/2022 πιστοποιημένος χρήστης όφειλε, κατά την είσοδο του στην εν λόγω ηλεκτρονική πλατφόρμα, να δηλώσει υπευθύνως, υπογράφοντας ηλεκτρονική Υπεύθυνη Δήλωση με το εξής περιεχόμενο: «Συνεχίζοντας στην είσοδο μέσω ΓΓΠΣ (taxisnet)/επιβεβαίωση για υποβολή της αίτησης σύνδεσης δηλώνω υπεύθυνα ότι δεν είμαι ρομπότ».

Στη διαδικασία είναι πολύ πιθανό ότι έγινε παράνομη χρήση ρομποτικών λογισμικών από κάποιους εκ των συμμετεχόντων, καθώς υπάρχουν αιτήσεις που κατατέθηκαν σε διάρκεια ενός λεπτού ή και λιγότερο, πράγμα ανθρωπίνως αδύνατο. Τα ρομπότ προφανώς δημιούργησαν συνθήκες απόλυτης έλλειψης ισονομίας και νόθευσης των συνθηκών ανταγωνισμού μεταξύ των ενδιαφερομένων.

Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., όφειλε και οφείλει να διασφαλίσει την τήρηση των διαδικασιών που η ίδια έθεσε, μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων, υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας και τήρησης της αρχής της νομιμότητας και της ισονομίας. Συνεπώς η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε οφείλει να εντοπίσει και να αποκλείσει από το διαγωνισμό τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν με χρήση λογισμικού «ρομπότ». Ως Δ.Ε. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Τμήματος Ανατολικής Κρήτης θέλουμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στις διαγωνιστικές διαδικασίες με χρονική προτεραιότητα, που δεν εξασφαλίζουν κάποιο ποιοτικό ή αδιάβλητο κριτήριο, και θεωρούμε δίκαιο και αξιοκρατικό, για τις επόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες και προγράμματα που θα τρέξουν στο μέλλον, να ορίζονται αδιάβλητες διαδικασίες με αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης που θα προάγουν την ισονομία αλλά και τις πιο ορθά τεκμηριωμένες αιτήσεις-προτάσεις».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...