19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

ΚΡΗΤΗ1: Ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός της Κρήτης έκλεισε 33 χρόνια ζωής, με τις δικές του δυνάμεις

Ημερομηνία:

Έχουν περάσει 33 ολόκληρα χρόνια από τότε που η Κρητική Τηλεόραση 1 εξέπεμψε στους τηλεοπτικούς δέκτες των Χανίων. Ήταν ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός που εξέπεμψε στην Κρήτη σε μια εποχή που δεν υπήρχε ιδιαίτερη τεχνογνωσια, ούτε κεφάλαια όμως υπήρχε μεράκι, ελευθερία έκφρασης και πολύ όρεξη για δουλειά.

Η Κρητική Τηλεόραση 1 ξεκίνησε ως ένας πολυφωνικός σταθμός και σε αντίθεση με αυτό που ισχύει στην πλειοψηφία των τηλεοπτικών σταθμών σήμερα δεν απολάμβανε της στήριξης κανενός ισχυρού επιχειρηματία ή εταιρείας.

Το όνομα του σταθμού ήταν ΚΡΗΤΗ TV όμως μετά από λίγους μήνες ξεκίνησε αντίστοιχη προσπάθεια στο Ηράκλειο όπου οι εκει ιδιοκτήτες είχαν προχωρήσει στις κοστοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ονομασία “καπαρώνοντας” το όνομα ΚΡΗΤΗ TV. Έτσι, και ως υπενθύμιση ότι αυτός ήταν η πρώτος σταθμός της Κρήτης που εξέπεμψε, το όνομα που επιλέχθηκε ήταν ΚΡΗΤΗ1.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι το ζήτημα της χρηματοδότησης εκείνες τις εποχές ήταν τεράστιο. Ενώ σήμερα με ελάχιστα χρήματα μπορείς να δημιουργήσεις επαγγελματικό αποτέλεσμα λόγω της προόδου της τεχνολογίας, εκεινη την εποχή, τα μηχανήματα τόσο για την καταγραφή της εικόνας όσο και για το μοντάζ ήταν πανάκριβα. Ο επαγγελματικός εξοπλισμός συνολικά κόστιζε δεκάδες εκατομμυρια.

Υπό αυτό το πρίσμα, “επαγγελματικές προσπάθειες” μπορούσαν να γίνουν μονο από όσους είχαν πολλά κεφαλαια. Η ΚΡΗΤΗ1 είναι ενας επαγγελματικός σταθμος που εκείνη την εποχή λειτούργησε δίχως τα απαραίτητα κεφάλαια. Όμως, η έλλειψη κεφαλαιων – μία συνειδητή επιλογή των ιδιοκτητών – ισοδυναμούσε και με έλλειψη εξαρτήσεων, αποτέλεσε την εγγύηση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας έκφρασης που αποτέλεσε εξαρχής τον πυλωνα της λειτουργίας του σταθμού και παραμένει ως σήμερα.

Ξεκίνησε ως σταθμός του εκδότη της εφημερίδας “Αγώνας της Κρήτης” Νίκου Αγγελάκη και στηρίχθηκε στα δικά του έσοδα για τη λειτουργία του. Τα σκηνικά ήταν κατασκευές καλλιτεχνών της πόλης ενώ τα στούντιο αρχικά βρισκοταν σε ένα υπόγειο στην οδό Περίδου, δίπλα στα τυπογραφεία της εφημερίδας “Αγώνας της Κρήτης”.

Ήταν η περίοδος που κυριαρχούσε το ραδιόφωνο, όταν οι πολλοί ερασιτέχνες των ραδιοκυμάτων βρήκαν στέγη στους νέους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αυτή την πρώτη περίοδο, το ιδιωτικό ραδιόφωνο, είχε κάποια από την ελευθερία των “πειρατών” και της ιδιαίτερης σχέσης που αυτοί διαμόρφωναν με το κοινό τους. Από αυτή τη δεξαμενή προέκυψε και η πρώτη μαγιά ανθρώπων που πλαισίωσαν την προσπάθεια του τηλεοπτικού σταθμού ΚΡΗΤΗ1.

Τα πρώτα χρόνια της πορείας του σταθμού είχαν πολλούς πειραματισμούς, κάποιους πετυχημένους και άλλους λιγότερο. Με έμφαση στην ενημέρωση αλλά και στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα, υπήρχαν εκπομπές για την παράδοση αλλά και τον πολιτισμό, το θέατρο και τον κινηματογράφο, την ποίηση, παιδικό πρόγραμμα αλλά και τηλεπαιχνίδια.

Η εκπομπή “Το Καφενείο του Χωριού” με τον Τάσο Κουρουπάκη έγραψε τη δική της ιστορία στην τηλεόραση της Κρήτης δίνοντας φωνή σε αυτούς που δεν είχαν, στους ανθρώπους των χωριών μας που απο εκείνη την εποχή βίωναν την απομόνωση και την αδιαφορία των αρχών. Προβλήθηκαν τα προβλήματά τους, τα προβλήματα απόκτησαν ανθρώπινο προσωπο, τα χωριά άπλωσαν το χρώμα και τον πλούσιο πολιτισμό τους, μάθαμε για τις χαρές και τις λύπες τους μέσα από τον τηλεοπτικό δέκτη της ΚΡΗΤΗ1. Ακόμα και σήμερα πολλά από τα προβλήματα για τα οποία μιλούσαν οι κάτοικοι των χωριών εκείνης της εποχής παραμένουν άλυτα. Πολλά απ’ αυτά τα χωριά έχουν πλέον ερημώσει.

Τη δικιά της ιστορία συνεχίζει να γράφει και η εκπομπή του δημοσιογράφου και ιδιοκτήτη της ΚΡΗΤΗ1 Νίκου Αγγελάκη. Πρόκειται για την πιο ιστορική δημοσιογραφική εκπομπή της Κρητικής τηλεόρασης με 33 χρόνια συνεχούς πορείας. Επί όλα αυτά τα χρόνια ο Νίκος Αγγελάκης σχολιάζει την επικαιρότητα, για πολλά χρόνια μαζί με το κοινό, σε καθημερινή βάση.

Την ίδια στιγμή μέσα από τον σταθμό όλα αυτά τα χρόνια έχουν εκπέμψει εκπομπές που έχουν προβάλλει πτυχές του πολιτισμού της Κρήτης που ως τότε δεν λάμβαναν ιδιαίτερης προβολής ή στήριξης.

Κομβικό ρολο στην ιστορία και στην εξέλιξη της ΚΡΗΤΗ1 έπαιξαν “τα γεγονότα της Νομαρχίας”. Ο τηλεοπτικός σταθμός ΚΡΗΤΗ 1 όσο και ο ραδιοφωνικός σταθμος ΚΡΗΤΗ FM 101,5 μετέδιδαν διαρκώς όσα συνέβαιναν με την τεράστια λαϊκή κινητοποίηση – εξέγερση του Χανιώτικου λαού ενάντια στο καθεστώς των αμερικανονατοϊκών βάσεων.

Ο ιδιοκτήτης και δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού διώχθηκε επειδή έκανε σωστά τη δουλειά του μεταδίδοντας τα γεγονότα όπως ήταν, κάτι το οποίο παραδέχθηκε και με απόφασή του το δικαστήριο.

Όμως οι συνέπειες ήταν συντριπτικές. Διαφημιστικά πακέτα χάθηκαν, τα έσοδα περιορίστηκαν δραστικά ενώ ακολούθησαν και επιθέσεις στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού που παρέλυσαν τη συνολική λειτουργία των μέσων ενημέρωσης τη στιγμή όπου ξεπηδούσαν άλλα μέσα ενημέρωσης με σημαντικά κεφάλαια από πίσω τους και καταρτισμένο προσωπικό.

"google ad"

Το τοπίο άλλαζε γοργά και δίχως να υπάρχουν κεφάλαια από πίσω, η ΚΡΗΤΗ1 συνέχισε τον δρόμο της με μικρές οικονομικές δυνατότητες.

Υπήρξαν ευκαιρίες για να αυξηθεί η χρηματοδότηση του καναλιού. Τις εποχές που μοιράζονταν χρήματα σε μαυρες σακούλες, η ΚΡΗΤΗ1 δεν έλαβε χρήματα. Υπήρξαν ευκαιρίες για να μπουν γνωστοί κεφαλαιούχοι της Κρήτης και της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο όμως οι όροι που θέταμε προς διασφάλιση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του μέσου δεν επέτρεψαν να προχωρήσουν τέτοιου είδους συνεργασίες.

Υπήρξαν και ελπιδοφόρες προσπάθειες με ανθρώπους που είχαν το κεφάλαιο και ήθελαν να χρηματοδοτήσουν και να συμμετάσχουν σε ένα νέο περιβάλλον για τα μέσα ενημέρωσης στην Κρήτη πέρα απο κομματικές και επιχειρηματικές εξαρτήσεις όμως η συγκυρία της οικονομικής κρίσης της προηγουμενης δεκαετίας κατέστρεψε τον όποιο σχεδιασμό.

Υπήρξαν και “ανεξάρτητες” προσπάθειες που έμοιαζαν να έχουν προοπτική αλλά αποδείχτηκαν μια τεράστια απογοήτευση.

Έτσι πέρασαν 33 χρόνια. Με τις δικές μας δυνάμεις.

Με τις ελλείψεις, τους αναπόφευκτους συμβιβασμούς που κάνει ο καθένας που προσπαθεί να επιβιώσει, δίχως όμως να έχουμε χάσει την πυξίδα μας, πάντα δίνοντας ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον απαιτητικό χώρο των μέσων ενημέρωσης σε σωστές βάσεις.

Η ΚΡΗΤΗ1 ταυτίστηκε με την έναρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Κρήτη. Υπήρξε ένα πείραμα που παρά τις προφανείς ελλείψεις του που προέκυψαν από την έλλειψη χρηματοδότησης, αποτέλεσε πεδίο πειραματισμού. Εκ της μήτρας του σταθμού βγήκαν αρκετά στελέχη που ακόμα και σήμερα στελεχώνουν μέσα ενημέρωσης τόσο στην Κρήτη όσο και στην Αθήνα. Κάποια από αυτά τα στελέχη διατηρούν τις αξίες με τις οποίες ξεκίνησαν. Άλλοι πάλι όχι.

Συνεχίζει και σήμερα με ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην πολυφωνική ενημέρωση και στην προβολή παιδικού προγράμματος, επιλεγμένων ντοκιμαντέρ και ταινιών.

Θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...