19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Λαγοκέφαλοι: Για πρώτη φορά καταγραφή και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους

Ημερομηνία:

“Μετά από 10 χρόνια, είπε, έχει, επιτέλους, βγει μία πρόσκληση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη μελέτη και την καταγραφή των χωροκατακτητικών ειδών”, τονίζει η Προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου κ. Ελένη Ψόχιου.

Μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ για τους λαγοκέφαλους, σημειώνει πως “τα χωροκατακτητικά είδη συνιστούν σοβαρή και ταχέως επιδεινούμενη απειλή για τη φυσική βιοποικιλότητα στην Ευρώπη. Τα φυτά και τα ζώα που εισέρχονται σε νέους, ξένους βιοτόπους, μπορούν να καταπνίξουν τη φυσική χλωρίδα ή πανίδα και να βλάψουν το περιβάλλον. Ένα τέτοιο χωροκατακτητικά είδος είναι ο λαγοκέφαλος. Τα λεσεψειανά είδη δεν είναι απαραίτητα και χωροκατακτητικά είδη.

Τώρα υπάρχει μία πρόσκληση όπου ερευνητικοί φορείς θα καταθέσουν προτάσεις για τη μελέτη του λαγοκέφαλου. Το ΕΛΚΕΘΕ κάνει μια προσπάθεια στην οποία εμείς βοηθάμε και την οποία υποστηρίζουν και οι σύλλογοι επαγγελματιών αλιέων της Κρήτης. Ελπίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα χρηματοδοτηθεί και ότι κάποιες από τις προτάσεις που θα υποβληθούν θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν.

Προς το παρόν δεν μιλάμε για μείωση του αριθμού. Μιλάμε για καταγραφή του πληθυσμού τους, χρονικά και χωρικά. Μιλάμε για μια έρευνα που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια ώστε έτσι να πάμε σε συγκεκριμένα μέτρα. Θα πρέπει να έχουμε στα χέρια μας κάποια επιστημονικά δεδομένα και από ‘κει και πέρα βλέπουμε τί άλλο μπορούμε να κάνουμε. Μας πήρε 10 χρόνια για να πειστεί το κεντρικό κράτος να ανοίξει μια συγκεκριμένη πρόσκληση γι’ αυτά τα είδη ψαριών. Ας ελπίσουμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί, θα έχουμε μια εικόνα και ότι, σε 1-2 χρόνια, θα βγουν κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...