15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

«Μέτωπο» Ουγγαρίας – Ουκρανίας: Θέλουν να προσαρτήσουν την Υπερκαρπαθία και γι’ αυτό στηρίζουν τον Πούτιν

Ημερομηνία:

Εντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Ουγγαρία και την Ουκρανία καθώς η τελευταία κατηγορεί την κυβέρνηση της Βουδαπέστης ότι έχει βλέψεις για την Υπερκαρπαθία και γι’ αυτό στηρίζει, κατά την άποψή της, τη Ρωσία και όχι εξαιτίας της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν απέρριψε χθες έκκληση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για αποστολή όπλων και επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν «εναντίον των συμφερόντων της Ουγγαρίας» (στη φωτογραφία του hungarytoday, επάνω, αριστερά ο Ζελένσκι και δεξιά ο Ορμπαν).

«Απέρριψε τα αιτήματα»

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός «απέρριψε τα αιτήματα (του Ζελένσκι) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επειδή είναι αντίθετα με τα εθνικά συμφέροντα της Ουγγαρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων bgnes.

«Η Ουγγαρία θέλει να μείνει έξω από αυτόν τον πόλεμο, επομένως δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κόβατς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, η Ουγγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αρνήθηκε να στείλει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο ή να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της, αν και άφησε να περάσουν από την επικράτειά της πάνω από μισό εκατομμύριο ουκρανοί πρόσφυγες.

Ουγγρική μειονότητα και ρωσικό αέριο

Η σημαντική εθνική ουγγρική μειονότητα στη δυτικότερη περιοχή της Ουκρανίας, την Υπερκαρπαθία, θα απειληθεί εάν η Ουγγαρία στείλει όπλα στο Κίεβο, είπε ο Ορμπαν.

Η εξάρτηση της Ουγγαρίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο σημαίνει ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει την απαγόρευση εισαγωγής, σύμφωνα με τον Ορμπαν, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια.

«Αυτό θα ανάγκαζε τις ουγγρικές οικογένειες να πληρώσουν το τίμημα του πολέμου», πρόσθεσε ο ούγγρος πρωθυπουργός.

Ζελένσκι: Ακου Βίκτορ…

«Ακου, Βίκτορ, ξέρεις τι συμβαίνει στη Μαριούπολη;» είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη, αναφερόμενος στην πολιορκημένη νοτιοανατολική πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας. «Πρέπει να αποφασίσεις με ποιον είσαι μια για πάντα», τόνισε.

Καλώντας τον Ορμπαν να εγκρίνει την επέκταση των κυρώσεων, να ενισχύσει με όπλα την Ουκρανία και να διακόψει τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι επισήμανε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμό».

«Είναι ώρα να πάρουμε μια απόφαση», ανέφερε.

"google ad"

«Ονειρεύονται την Υπερκαρπαθία μας»;

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ, κατηγόρησε την Ουγγαρία ότι θέλει να προσαρτήσει την Υπερκαρπαθία.

Περιγράφοντας τη θέση της Βουδαπέστης για τον πόλεμο ως «ειλικρινά φιλορωσική», ρώτησε: «Είναι επειδή θέλουν ρωσικό αέριο με έκπτωση ή ίσως επειδή… ονειρεύονται απλώς την περιοχή της Υπερκαρπαθίας μας;».

«Ο τελευταίος σύμμαχος του Πούτιν»

Πρόκειται για «αβάσιμες κατηγορίες και αβάσιμη συκοφαντία», ανακοίνωσε η ουγγρική πρεσβεία στο Κίεβο.

Βρισκόμενος στην εξουσία από το 2010, όταν κέρδισε συντριπτική νίκη, ο Ορμπαν προετοιμάζεται τώρα για σημαντικές εκλογές στο εσωτερικό, στις 3 Απριλίου, όπου αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από εξακομματικό συνασπισμό.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Πίτερ Μάρκι-Ζέι είπε ότι η ομιλία του Ζελένσκι και η αντίδραση του Ορμπαν έδειξαν ότι ο πρωθυπουργός μας «είναι ως ο τελευταίος σύμμαχος του Πούτιν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Πηγή: bgnes.bg, echedoros-a.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ