21.8 C
Chania
Monday, May 27, 2024

Μήπως όλα αλλάζουν;

Ημερομηνία:

Του Βαγγέλη Πάλλα *

Η διάκριση δεξιάς και αριστεράς, δυστυχώς για την δεξιά, υπάρχει. Παράλληλα μεταμορφώνεται συνεχώς σε πολλά επίπεδα. Και φέρνει στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές αυτής της διάκρισης.

Η αστική δεξιά και τα αστικά κόμματα αλληλοσυγκρούονται να επικρατήσουν στο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά αυτή η κόντρα τους καταλήγει στην περιθωριοποίηση της κοινωνίας. Όλα αλλάζουν. Το εκλογικό σώμα κουρασμένο από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, απομακρύνει τους πολίτες από την συμμετοχή τους στο πολιτικό σύστημα.

Με αφορμή την επέλαση της αστικής δεξιάς, καλό θα είναι μια αναδρομή στο παρελθόν και για την δική μου γενιά, αλλά και για την σημερινή. Η αριστερά μετά την οδυνηρή ήττα του εμφυλίου, ξαναβρήκε το βηματισμό της και μέσα από δύσκολους καιρούς, ξανακέρδισε το δικαίωμα να υπάρχει και να ελπίζει. Αποτέλεσμα οι εκλογές του 1958 όπου για πρώτη φορά η αριστερά γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση. Η επόμενη κίνηση της αντίδρασης είναι να ανακόψει αυτή την πορεία μέσα από τις εκλογές βίας και νοθείας το 1961 και ανοίγοντας την όρεξη της ξενόφερτης δικτατορίας.

Το τι επακολούθησε είναι γνωστό εξορίες, φυλακίσεις, βασανιστήρια, ήταν τα χαρακτηριστικά της δικτατορίας (1967 – 1974), με πολιτικό προσωπικό από την αστική δεξιά, το οποίο μετά την μεταπολίτευση κυριάρχησε στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.

Όμως όλα άλλαξαν, η δεξιά με πρόσημο την ηθική φθορά κατά την διάρκεια της εξουσίας της, εφάρμοσαν την θεμελιώδη αρχή της ιδεολογίας της, διάλυση του κοινωνικού κράτους, αναξιοκρατία, κινδυνολογία αλλά και υποταγή στους ισχυρούς οικονομικούς ομίλους.

Τα οικονομικά σκάνδαλα, όχι μόνο των αστικών κομμάτων, αλλά και του πολιτικού τους προσωπικού, ταλανίζουν μέχρι και σήμερα την κοινωνία. Παράλληλα ο πραγματικός τους στόχος ήταν να σπιλώσουν την αριστερά σε όλα τα επίπεδα. Με άλλα λόγια οι δεξιοί είναι πατριώτες, ηθικά άμεπτοι, θρησκευόμενοι αλλά και ιδιοκτήτες της πατρίδας.

Ενώ οι αριστεροί, είναι άθεοι, ανήθικοι, προδότες αλλά και εθνικά μειοδότες. Όλα αυτά έχουν αλλάξει. Με όλα τα λάθη της αριστεράς που μπορεί κάποιος να της αποδώσει, η αριστερά δεν συγκρίνεται …Ξεχωρίζει…

Οι διακρίσεις εάν ανατρέξουμε στο παρελθόν είναι πολλές και ευδιάκριτες. Η δεξιά τους ήρωες της, τους έχει εικόνισμα, στα σχολικά βιβλία, στις πλατείες, σε κακόγουστα μνημεία, όπως και σε κάθε σχήμα που επιστρέφει στο παρελθόν. (Μ. Αλέξανδρος, 21, 21 Απριλίου).

Ενώ η αριστερά τιμά τους ήρωες της, με σεμνότητα και με τους δικούς της ηθικούς κώδικες, οι δικοί της ήρωες δεν είναι αγάλματα σε πλατείες, ούτε γραμματόσημα, δεν αναφέρονται στα σχολικά βιβλία, ούτε στις εθνικές παρελάσεις. Υπάρχουν στις καρδιές των συντρόφων, στις συνειδήσεις των απλών ανθρώπων, στους εργαζόμενους, σε αυτούς που οραματίζονται ένα άλλο πιο δίκαιο κόσμο, στις βουνοκορφές των ηττημένων ημερών, στα οδοφράγματα των μεγάλων αστικών πόλεων, εκεί που κτυπά η καρδιά του συνειδητοποιημένου ανθρώπου.

Όλα πρέπει να αλλάξουν, μπροστά στην λαίλαπα της καλπάζουσας δεξιάς, με μπροστάρη την αριστερά να αλλάξει όλο αυτό το κακόγουστο σκηνικό, ξαναδίνοντας στον ελληνικό λαό αυτό που του αξίζει. Δημοκρατία και αξιοπρέπεια.

* Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά και με αυτά τα όπλα να πορεύεται στη ζωή. Είναι δημοσιογράφος μέλος των A.E.J. και I.F.J.. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα – μνήμης, μειονότητες, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Είναι μέλος του ΑΚΕΛ Ελλάδος. Email: pallas.eu@gmail.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αργυρός για τον γάμο Κασσελάκη στην Κρήτη: Αν δεν έχω συναυλία, θα κατέβω με χαρά

Ο Γιώργος Λιάγκας συνάντησε τον Στέφανο Κασσελάκη στις Σπέτσες...

Χωρίς ρεύμα το ανατολικό τμήμα της πόλης των Χανίων

Σημαντική βλάβη σημειώθηκε στο δίκτυο της ΔΕΗ επί της...

Καλωσόρισαν τις χελώνες Caretta – Caretta στον Σταυρό | Φωτός

Δεκάδες μικροί και μεγάλοι φίλου του Σταυρού συμμετείχαν στην...