21.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Μεγάλη συμμετοχή της Κρήτης στο “Ελληνικό Πρωινό”-Εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης

Ημερομηνία:

Καίριας σημασίας εργαλείο για τον εμπλουτισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της χώρας, αποτελεί το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», μιας πρωτοβουλίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ). Σε πανηγυρική εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε παρουσία της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανασίου Τσαυτάρη, βραβεύθηκαν οι Ενώσεις Ξενοδόχων που συνέβαλαν στην υπογραφή των 15 πρώτων τοπικών συμφώνων «Ελληνικού Πρωινού», καθώς και τα 100 πρώτα ξενοδοχεία που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι ήδη 117 ξενοδοχεία συμμετέχουν στο «Ελληνικό Πρωινό», ενώ εκκρεμεί ο έλεγχος δεκάδων ξενοδοχειακών μονάδων, ο φάκελος των οποίων τελεί υπό εξέταση.

Στην Κρήτη – έως σήμερα – έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και προσφέρουν Ελληνικό πρωινό, 26 ξενοδοχειακές μονάδες (οι περισσότερες απο τις άλλες περιοχές) οι οποίες κατανέμονται ως εξής :

Ηράκλειο 12
Χανιά 7
Ρέθυμνο 4
Λασίθι 3

Όπως ανακοινώθηκε σύμφωνα με ειδική έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών, τα συνολικά έσοδα της αγοράς του πρωινού για τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2012, ανήλθαν στο ποσό των 368 εκατ. ευρώ.

Στη σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου καταγράφεται μεταξύ άλλων ότι το 2012 καταναλώθηκαν στο πλαίσιο του πρωινού των ελληνικών ξενοδοχείων 191 εκατ. αυγά, 580 χιλ. κιλά γλυκού κουταλιού, 2,8 χιλ. τόνοι μαρμελάδας, 7.9 εκατ. κιλά αρτοσκευασμάτων, 677 χιλ. κιλά βουτύρου, 5,42 εκατ. κιλά σφολιατοειδών και πιτών, 102,1 χιλ. τόνοι φρούτων, 12,2 χιλ. κιλά τυριών και 9,7 χιλ. κιλά αλλαντικών.

Στην παρέμβασή της η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, τόνισε ότι το υπουργείο στηρίζει την πρωτοβουλία του ΞΕΕ για το «Ελληνικό Πρωινό» επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει το εφόδιο για την ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Αφού εξήρε τη συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού η κ.Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι με το «Ελληνικό Πρωινό» επιτυγχάνεται η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας με τον τουριστικό κλάδο, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία.

Παράλληλα κάλεσε τους επαγγελματίες του κλάδου να αντιληφθούν τη σημασία του «Ελληνικού Πρωινού» και να συμμετάσχουν σε αυτό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Τσαυτάρης, επισήμανε ότι το «Ελληνικό Πρωινό» αποτελεί μεταξύ άλλων και δείγμα της συνεργασίας ανάμεσα στα δύυο υπουργεία, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα πρώτο δείγμα και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Χθες μάλιστα, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, υπογράφηκε απόφαση για τον εμπλουτισμό της δραστηριότητας του αλιευτικού τουρισμού προκειμένου, όπως είπε, οι ψαράδες να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Στην ομιλία του στην εκδήλωση του «Ελληνικού Πρωινού», ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Γιώργος Τσακίρης υπογραμμίζει ότι το «Ελληνικό Πρωινό» είναι η γέφυρα ανάμεσα στον ελληνικό τουρισμό και τα αγνά και μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης.

«Πέτυχε, να διασυνδέσει οργανικά, δυο τομείς της εθνικής οικονομίας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης» Ο κ. Τσακίρης τονίζει ότι : «σε μια εποχή που ο παγκόσμιος τουρισμός κινείται πάνω στις ράγες της μοναδικότητας της τουριστικής εμπειρίας και η τουριστική ανταγωνιστικότητα είναι συνυφασμένη με τον υψηλό βαθμό διαφοροποίησης, το «Ελληνικό Πρωινό», ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της ελληνικής γαστρονομίας, εμπλουτίζει σημαντικά τις διαστάσεις του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και απαντάει με όρους ποιότητας στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η παροχή στον επισκέπτη εμπειριών με χαρακτήρα μοναδικότητας».

Στις δράσεις εξωστρέφειας που δρομολογεί το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας για την προώθηση του νέου θεσμού εντάσσεται η συμμετοχή του σε διεθνείς εκθέσεις, στις περισσότερες των οποίων συμμετέχει και ο ΕΟΤ. Τον προσεχή Ιούλιο ολοκληρώνεται η νέα δίγλωσση διαδικτυακή πύλη του «Ελληνικού Πρωινού» στην οποία θα καταγράφονται τα προϊόντα, οι παραγωγοί, οι σχετικές συνταγές κάθε περιοχής και τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Πρόκειται για την ίδρυση μιας δυναμικής διαδικτυακής πύλης γαστρονομίας και προβολής των ελληνικών ξενοδοχείων στον ξένο τουρίστα που θα αποτελέσει γέφυρα του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στο προφίλ του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ναπολέων Σαραντίδης
sarantidis@flashnews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Τι κατέθεσε ο 23χρονος που δέχθηκε καταιγισμό πυρών στο Τσιφούτ Καστέλλι

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με...

Ηράκλειο: Δάσκαλος μουσικής κατηγορείται πως βίαζε το βαφτιστήρι του για 3 χρόνια

Ενα ακόμη περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου έρχεται στην επιφάνεια,...

Αποφυλακίζεται με βούλευμα ο Νίκος Μιχαλολιάκος – Οι περιοριστικοί όροι για τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την καταδίκη του για διεύθυνση εγκληματικής...