22.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

“Με δημόσιο χαρακτήρα και για κοινωφελείς σκοπούς”: Ομόφωνα υπερψηφίστηκε το ψήφισμα ενάντια στην ξενοδοχοποίηση των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι – Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ημερομηνία:

Oμόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Χανίων προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος ενάντια στην ξενοδοχοποίηση των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι τα οποία, όπως αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος οφείλουν να αξιοποιηθούν “προς όφελος του Χανιώτικου λαού με δημόσιο χαρακτήρα και για κοινωφελείς χρήσεις”

Αρχικά, στη συζήτηση που προηγήθηκε ο κ. Σημανδηράκης έθεσε κάποια ερωτήματα κατά πόσο η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Πολυτεχνείου Κρήτης και Belvedere μπορεί να ακυρωθεί, “αν ακυρωθεί ποιες είναι οι ρήτρες και πώς μπορούμε να απεμπλακούμε συνολικά από αυτή τη συζήτηση που έχει στερήσει και από το Πολυτεχνείο, και όχι μόνο σε οικονομικούς πόρους, ακόμα και από την αρνητική συζήτηση που γίνεται εις βάρος του ιδρύματος, έχει στερήσει τη δυνατότητα πάρα πολλών ανθρώπων να απολαμβάνουν λειτουργικά τα κτίρια. Κάποιοι τα απολαμβάνουν και τώρα – μην παρεξηγήσετε αυτό που λέω – αλλά θα πρέπει η κατάσταση αυτών των κτιρίων και όλο αυτό που συμβαίνει εκεί να αλλάξει”.

Σημείωσε ότι «η πόλη δεν χρειάζεται ακόμα ένα ξενοδοχείο σε μια τόσο κορεσμένη τουριστικά περιοχή»

Για να συνεχίσει:

“Εμείς πήραμε μία πολιτική απόφαση ότι θέλουμε δημόσια χρήση των κτιρίων. Και στη βάση της πολιτικής απόφασης θεωρώ ότι σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο θα διασφαλίσει τελικά ότι αυτή η κατεύθυνση θα επικρατήσει.

“Το ψήφισμα που καταθέτουμε είμαι μία επικαιροποίοηση προηγούμενων αποφάσεων που έχουμε λάβει και δέσμευση του συλλογικού οργάνου ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα νομικής αλλά και πολιτικής πίεσης ώστε τελικά η χρήση των κτιρίων να είναι δημόσια και ανοικτή προς όλο τον κόσμο. Ξέρω ότι η κατάληψη αυτή εδώ και πολλά χρόνια έχει δημιουργήσει τη δική της ομάδα υποστηρικτών, έχει μία δράση στα κτίρια αυτά που την παρακολουθούσαν και συμμετείχαν αρκετοί πολίτες.”

Σχετικά με την κατάληψη είπε:

“Θέλω να είμαι σαφής ότι ως δήμαρχος Χανίων οφείλω να υποστηρίζω τη νομιμότητα, δε μπορώ δηλαδή να υποστηρίξω μία κατάληψη. Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να διαχωριστει ως συζήτηση από την αξιοποίηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου με δημόσιο χαρακτήρα που επιδιώκει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας”.

Από την πλευρά της παράταξης της κ. Μανιμανάκη «Όνειρο είναι τα Χανιά» οι δημοτικοί σύμβουλοι συντάχθηκαν με την ανάγκη να εκφραστεί η αντίθεση στη μετατροπή των κτιρίων σε ξενοδοχείο με τον κ. Μπαλαντίνο να υπενθυμίζει ότι τα κτίρια είχαν εγκαταλειφθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης και ουσιαστικά διασώθηκαν από τη συλλογικότητα που προχώρησε στην κατάληψή τους.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Κωνστανταράκης σημείωσε ότι ακόμα και αν υπήρχαν κάποιοι που συμφωνούσαν αρχικά “πλέον έχουν καμφθεί ακόμη και αυτοί οι λίγοι που πίστεψαν ότι ο τόπος χρειάζεται ενα παραπάνω ξενοδοχείο”.

Ο κ. Λουτσέτης εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης σημείωσε ότι:

“Δυστυχώς είμαστε σε μία πόλη όπου υπάρχει μία τεράστια αντίφαση: η τουριστική ανάπτυξη χτυπά κόκκινο, κάθε χρόνο παραπάνω επενδύσεις, κάθε χρόνο παραπάνω τουρισμός. Και πού είναι όμως η ποιότητα ζωής των κατοίκων; Πού είναι οι ελεύθεροι χώροι, πού είναι οι χώροι πολιτισμού, που είναι οι χώροι αθλητισμού, πού είναι τα πάρκα, που είναι οι παιδικές χαρές; Και πού είναι οι πόροι;

Εμένα προσωπικά και ως πολιτικό μηχανικό με εξόργισε όταν είδα τις εργασίες που πάει να κάνει η Belvedere στο κτίριο είναι εργασίες που θα έπρεπε να γίνονται σε όλα τα κτίρια της πόλης μας. Σε όλα! Είναι εργασίες για να δούνε αν αντέχουν ή δεν αντέχουν σε σεισμό. Και είναι προκλητικό να βλέπεις το Υπουργείο Πολιτισμού να εγκρίνει αυτές τις εργασίες σε μία ιδιωτική εταιρεία προκειμένου να μετατραπεί το κτίριο σε ξενοδοχείο και στο Ιτζεδίν ακόμα συζητάμε την ετοιμορροπία του! Δηλαδή το Υπουργείο περιμένει επενδυτή για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει επιτέλους τέτοιες εργασίες;”

Μετά και από παρεμβάσεις άλλων δημοτικών συμβούλων αλλά και πολιτών κατατέθηκε ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα.

Στο ψήφισμα άλλων τονίζεται ότι:

Ζητούμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τα κτίρια να αξιοποιηθούν προς όφελος του Χανιώτικου λαού με δημόσιο χαρακτήρα και για κοινωφελείς χρήσεις.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα – Τι καταγγέλλουν

Σε μια πρωτόγνωρη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα προχώρησαν αστυνομικοί, το...

Το ΚΚΕ θέλει αλά Κολούμπια φοιτητικό κίνημα καταδίκης Ε.Ε. και κυβέρνησης για τη Γάζα

Το Παλαιστινιακό, που βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης κι ενώ...

Μενίδι: Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος – «Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»

«Μου έτρωγε λεφτά. Διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση εδώ και πολλά...