13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Με σφραγίδα Ερντογάν ο συμβιβασμός της Μαδρίτης – Η Τουρκία πήρε όσα ήθελε – Αυτό είναι το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία με Φινλανδία και Σουηδία

Ημερομηνία:

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσήλθε ανυποχώρητος στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και κατάφερε να αποσπάσει όσα επεδίωκε η Τουρκίας προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι προηγήθηκε επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν επέμεινε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις προηγούμενα αιτήματά της για προηγμένα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Στο μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία φαίνεται ότι ικανοποιούνται πλήρως οι «ανησυχίες» της Άγκυρας περί τρομοκρατίας, αλλά και πως ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση Γκιουλενιστών, που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες. Πρόκειται για «θεμιτές ανησυχίας για την ασφάλεια της Τουρκίας», όπως σημείωσε το ΝΑΤΟ στην επίσημη ανακοίνωση.

νατο, nato, τουρκία, ερντογάν, συμφωνία, άρση βέτο

Η ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ

«Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», ανακοίνωσε η Συμμαχία.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinistö και η Πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson συναντήθηκαν στη Μαδρίτη την Τρίτη (28 Ιουνίου 2022) υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

Στη συνάντηση αυτή, οι ηγέτες συμφώνησαν σε τριμερές μνημόνιο για την αντιμετώπιση των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το μνημόνιο υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών – τον Mevlüt Çavuşoğlu της Τουρκίας, τον Pekka Haavisto της Φινλανδίας και την Ann Linde της Σουηδίας – παρουσία και των τριών εθνικών ηγετών και του Γενικού Γραμματέα».

Στόλτενμπεργκ: Εποικοδομητική η προσέγγιση από τις τρεις χώρες

nato toyrkia stoltenberg

Ο Γενικός Γραμματέας Στόλντενμπεργκ δήλωσε:

«Χαιρετίζω θερμά την υπογραφή αυτού του τριμερούς μνημονίου και χαιρετίζω έντονα την εποικοδομητική προσέγγιση που επέδειξαν και οι τρεις χώρες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι καλή για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, είναι καλή για το ΝΑΤΟ και είναι καλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

ΗΠΑ: Το «πράσινο φως» από Τουρκία δίνει «ισχυρή ώθηση» ενότητας στη Δύση

Το πράσινο φως της Τουρκίας δίνει «ισχυρή ώθηση» στην ενότητα της Δύσης, δηλώνει η Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των σκανδιναβικών χωρών με την Τουρκία.

Ο αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν μίλησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ΝΑΤΟ νωρίτερα σήμερα κατόπιν αιτήματος των δύο χωρών. Ο αξιωματούχος είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την επέκταση της συμμαχίας των 30 μελών και θα σηματοδοτήσει «μια σημαντική αλλαγή στη στάση για την ασφάλεια».

"google ad"

Η Τουρκία δεν επέμεινε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις τα αιτήματά της για προηγμένα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, είπε ο αξιωματούχος. Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής την Τετάρτη (28/6).

Αυτό είναι το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία – Φινλανδία – Σουηδία

mnimonio_toyrkia_nato_1.jpg

mnimonio_toyrkia_nato_2.jpg

mnimonio_toyrkia_nato_3.jpg

Πρόεδρος Φινλανδίας: Συμφωνία για καταπολέμηση τρομοκρατίας, εξαγωγές όπλων και εκδόσεις,

Αναλυτικά, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας Sauli Niinistö:

«Σήμερα στη Μαδρίτη, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, είχαμε μια διεξοδική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, με τη βοήθεια του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, οι υπουργοί Εξωτερικών μας υπέγραψαν τριμερές μνημόνιο που επιβεβαιώνει ότι η Τουρκική Δημοκρατία θα υποστηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης αυτή την εβδομάδα την πρόσκληση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Τα συγκεκριμένα βήματα της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ θα συμφωνηθούν από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών, αλλά η απόφαση αυτή είναι πλέον επικείμενη.

Το κοινό μας μνημόνιο υπογραμμίζει τη δέσμευση της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους έναντι των απειλών που απειλούν την ασφάλεια η μία της άλλης. Το γεγονός ότι γινόμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει περαιτέρω αυτή τη δέσμευση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκική Δημοκρατία έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για την απειλή της τρομοκρατίας. Η Φινλανδία λαμβάνει συνεχώς σοβαρά υπόψη της αυτές τις ανησυχίες. Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα δεσμευτεί πλήρως στα αντιτρομοκρατικά έγγραφα και τις πολιτικές του ΝΑΤΟ.

Καθώς ενισχύουμε τη συνεργασία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις εξαγωγές όπλων και τις εκδόσεις, η Φινλανδία συνεχίζει φυσικά να λειτουργεί σύμφωνα με την εθνική της νομοθεσία.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσω αυτό το στάδιο της πορείας της Φινλανδίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Προσβλέπω τώρα σε γόνιμες συζητήσεις για το ρόλο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με τους μελλοντικούς συμμάχους μας εδώ στη Μαδρίτη».

Το τριμερές μνημόνιο που υπέγραψαν η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν απαριθμεί πρόσωπα που μπορούν να εκδοθούν, δήλωσε αργότερα ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο στους δημοσιογράφους. Ο Νιινίστο είπε ότι το μνημόνιο, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αργότερα, περιγράφει αρχές για την έκδοση προσώπων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και όχι μεμονωμένων πολιτών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...