15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Με fast track χωρίς …τακτ

Ημερομηνία:

Ενοχλημένη η Περιφέρεια Κρήτης από τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τις Βιομηχανικές ΑΠΕ στο νησί – Ούτε από ευγένεια δεν ζητήθηκε η γνώμη μας , λέει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης- Ακύρωση όλων των αδειοδοτήσεων και συζήτηση από μηδενική βάση ζητά το Τεχνικό Επιμελητήριο

Την ενόχληση της Περιφέρειας Κρήτης για τους χειρισμούς των αρμόδιων Υπουργείων και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σχετικά με τις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών, που προωθούνται με τη διαδικασία fast track, εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής, στη διάρκεια συνέντευξης με αφορή την εκδήλωση για το θέμα, που οργανώνει το ερχόμενο Σάββατο η Περιφέρεια σε συνεργασία με τα Τμήματα Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

“Ούτε καν από ευγένεια, ή για λόγους αρχής δεν ζητήθηκε η γνώμη μας ” είπε ο κ. Καλογερής, αναφερόμενος στα επενδυτικά σχέδια που έχουν δρομολογηθεί και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι “στους χάρτες της ΡΑΕ εμφανίζονται αδειοδοτήσεις της τάξεως των 6.000 ΜW, που κατά κοινή ομολογία δεν μπορούν να προχωρήσουν στο νησί”

Ο ίδος τόνισε ότι για το λόγο αυτό η Περιφέρεια έχει ζητήσει από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Τσούτσο, την εκπόνηση ενός χωροταξικού σχεδιασμού, ο οποίος θα καταδεικνύει  ποιες πειροχές της Κρήτης μπορούν να “σηκώσουν” το βάρος τέτοιου είδους μεγάλων ενεργειακών εγκαταστάσεων και ποιές όχι.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που προκαλεί το θέμα των ΑΠΕ σε πολλές περιοχές του νησιού, ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια ακούει όλες τις πλευρές και δίνει ιδιαίετρη βαρύτητα στις απόψεις των σχετικών  επιστημονικών και θεσμοθετημένων φορέων . Άλλωστε, όπως είπε και ο στόχος της εκδήλωσης του ερχόμενου Σαββάτου είναι ακριβώς να ακουστούν και να συζητηθούν όλες οι προτάσεις αλλά και οι ενστάσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλογερής «θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν συμφωνούμε ως Περιφέρεια με τα μεγαλεπήβολα σχέδια που απεργάζονται κεντρικά ερήμην της αιρετής Περιφέρειας Κρήτης. Θα πρέπει να δούμε όλο το φάσμα των ΑΠΕ και τις επιπτώσεις στην αναπτυξιακή διαδικασία της Κρήτης, και για αυτό θα πρέπει να σχεδιάσουμε πάρα πολύ προσεκτικά μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς, τα επιστημονικά ιδρύματα της Κρήτης, αλλά και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και τα αποφύγουμε σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει η υπερβολική ή άναρχη ανάπτυξη τους» .

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ /ΤΑΚ

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ , Πέτρος Ινιωτάκης εμφανίστηκε κάθετος στην ανάγκη να ακυρωθούν όλες οι αδειοδοτήσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα για μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ στην Κρήτη  και να ξεκινήσει , όπως είπε η συζήτηση από μηδενική βάση .

Όπως ανέφερε :

«Κυρίαρχη συνιστώσα σε όλο αυτό το σχεδιασμό έχουν και κατέχουν δικαιωματικά οι ΑΠΕ. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει σε καμία των περιπτώσεων με λογικές επιβολής από πάνω προς τα κάτω. Φορείς και αυτοδιοίκηση λέμε ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην αειφόρα ανάπτυξη, αλλά όχι με τρόπους επιβολής από μεγάλα συμφέροντα που επιδιώκουν να εγκαταστήσουν ΑΠΕ πέρα και πάνω από τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, που θα αλλοιώνουν κυριολεκτικά το φυσικό τοπίο».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Πέτρος Ινιωτάκης κατέληξε λέγοντας ότι από την ημερίδα θα εξαχθεί το μήνυμα που πρέπει να πάρουν η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, ότι μόνο μέσω συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού θα ενταχθούν οι ΑΠΕ στο νησί, που θα δείχνει ακριβώς τα σημεία που θα επιτρέπεται η εγκατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στα Βασιλικά Βουτών Ηρακλείου, με ώρα έναρξης τις 9 το πρωί.

Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν αρχικά οι θέσεις των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για την ένταξη των ΑΠΕ στην Κρήτη, για άμεση ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους τοπικούς φορείς (αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια επιστημονικά ιδρύματα κ. α.) να εκφράσουν τις απόψεις τους και τον προβληματισμό τους και να συμβάλουν στη διαμόρφωση της θέσης της Κρητικής κοινωνίας για τις ΑΠΕ, που θα εκφραστεί μέσα από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Πηγή: Cretalive

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...