17.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

“Μια συμβολική αλλά αναγκαία πράξη”: Με Προεδρικό Διάταγμα αναγνωρίζονται ως μαρτυρικά χωριά το Κοντομαρί και ο Καλλικράτης Σφακίων

Ημερομηνία:

Ο Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, με κείμενο που ανέρτησε ενημερώνει ότι με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε πριν 3 μέρες αναγνωρίζονται ως μαρτυρικά χωριά το Κοντομαρί, ο Καλλικράτης Σφακίων αλλά και άλλα χωριά.

Στο κείμενο αναφέρει τα εξής:

Μπράβο! Επιτέλους, με ΠΔ που δημοσιεύθηκε πριν 3 μέρες (2.4) αναγνωρίζονται ως μαρτυρικά χωριά το Κοντομαρί, ο Καλλικράτης Σφακίων, η Ερμακιά Εορδαίας και άλλα χωριά!

Ειδικά για το Κοντομαρί αποκαθίσταται μία εσφαλμένη και εξοργιστική απόφαση πριν δύο χρόνια και, μετά από λαϊκή κινητοποίηση, αναγνωρίζεται η ιστορική θυσία του χωριού, του πρώτου που καταστράφηκε μετά το επίσημο τέλος της Μάχης της Κρήτης (1.6.1941) και του μόνου όπου η ναζιστική θηριωδία καταγράφηκε στον φωτογραφικό φακό για να δείχνει στους αιώνες τι σημαίνει ναζισμός! Του χωριού που οι κάτοικοι μας συγκλονίζουν με τη λεβεντιά και την υπερηφάνειά τους, όπως αποτυπώθηκε στις φωτογραφίες τους μπροστά στους πάνοπλους, αιμοβόρους και υβριστές Γερμανούς!

Μία συμβολική αλλά αναγκαία πράξη. Απομένει τώρα το πιο δύσκολο και ουσιαστικό: να αποδοθούν οι γερμανικές οφειλές! Με αγώνα και ενότητα θα το πετύχουμε, ό,τι κι αν λένε κάποιοι, ό,τι κι αν μεθοδεύουν οι Γερμανοί και τα φερέφωνά τους…

Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου, σκύβω το κεφάλι στα μαρτύριά σου!

Αγωνιζόμαστε για Δικαιοσύνη & Αποζημίωση! Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε!

Ξημερώνει η 6η Απριλίου, 78η επέτειος της εισβολής της ναζιστικής Γερμανίας στη χώρα μας…

«ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 29 (ΦΕΚ 54 Α, 2.4.2019) Χαρακτηρισμός μαρτυρικών χωριών:

Άρθρο 1

Η τοπική κοινότητα Ερμακιάς της δημοτικής ενότητας Αγίας Παρασκευής του Δήμου Εορδαίας Νομού Κοζάνης, η τοπική κοινότητα Ηλιοχωρίου της δημοτικής ενότητας Τύμφης του Δήμου Ζαγορίου Νομού Ιωαννίνων, η τοπική κοινότητα Λεπτοκαρυάς Ζαγορίου της δημοτικής ενότητας Τύμφης του Δήμου Ζαγορίου Νομού Ιωαννίνων, η τοπική κοινότητα Βοβούσης της δημοτικής ενότητας Βοβούσης του Δήμου Ζαγορίου Νομού Ιωαννίνων, η τοπική κοινότητα Κοντομαρίου της δημοτικής ενότητας Πλατανιά του Δήμου Πλατανιά Νομού Χανίων, το χωριό Καλλικράτης του Δήμου Σφακίων Νομού Χανίων, ο οικισμός Μελάνθιο της τοπικής κοινότητας Μελανθίου του Δήμου Άργους Ορεστικού Νομού Καστοριάς και ο οικισμός Νίκη της τοπικής κοινότητας Μελανθίου του Δήμου Άργους Ορεστικού Νομού Καστοριάς χαρακτηρίζονται ως μαρτυρικά χωριά».

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=04bS-VChB3M”]

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ