17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Μοντέλο “Ορμπάν” στα εργασιακά οραματίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης; – Τι είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Ημερομηνία:

Μετά τις δηλώσεις της υποψήφιας βουλευτού της ΝΔ Κατερίνας Πατσογιάννη, η οποία είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «η επταήμερη εργασία απελευθερώνει» τους εργαζόμενους, ήρθε η σειρά του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να επιβεβαιώσει όσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει για τα εργασιακά και έχει προσπαθήσει στη συνέχεια να πει ότι τα εννοούσε αλλιώς.

Μιλώντας στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ με τον Πάνο Χαρίτο, επιβεβαίωσε την επταήμερη εργασία και τις επιχειρησιακές συμβάσεις με απευθείας διαπραγμάτευση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, ερχόμενος σε αντιπαράθεση με τον Δημήτρη Βίτσα εκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν αρχή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όταν του τέθηκε το ερώτημα της επταήμερης εργασίας από τον Πάνο Χαρίτο, απέφυγε να απαντήσει, μιλώντας αρχικά για “fake news” και ισχυριζόμενος ταυτόχρονα πως ο ΣΥΡΙΖΑ “έφερε” την επταήμερη εργασία. Παρεμβαίνοντας ο κ. Βίτσας τον διέψευσε και μιλώντας για το σχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά ακολούθησε ο εξής αποκαλυπτικός διάλογος:

  • Δημήτρης Βίτσας: Δεν θα το κάνετε  με τον τρόπο που μερικοί φαντάζονται. Θα το κάνετε όπως το κάνει ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή να δουλεύουν οι άνθρωποι όταν θέλει ο εργοδότης τους, οι υπερωρίες τους,  η υπερεργασία τους να έχει ίση αμοιβή με την κανονική, ωριαία, εργασία,  την οποία θα πληρώνονται στο τέλος του χρόνου ή μετά από δύο χρόνια. Αυτό κάνει ο Όρμπαν.
  • Μ. Βαρβιτσιώτης: Και πήρε 53%
  • Δ. Βίτσας:  Τα συγχαρητήρια μου
  • Μ. Βαρβιτσιώτης: Οι  άνθρωποι που ζουν σε αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα, αισθάνονται τόσο  καταπιεσμένοι από αυτή την κυβέρνηση ώστε του δώσανε το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε κυβέρνηση στις Ευρωεκλογές.
  • Δ. Βίτσας: Αν αυτό είναι το όραμά σας, τα συγχαρητήριά μου
  • Μ. Βαρβιτσιώτης: Αν ο εργασιακός μεσαίωνας έχει φέρει τόσο μεγάλη λαϊκή αποδοχή και ρυθμούς ανάπτυξης – αν είναι εργασιακός μεσαίωνας- τότε με συγχωρείτε, ξεχνάτε ένα βασικό πράγμα: Ξεχνάτε ότι ο εργαζόμενος πέρα από όλα τα άλλα έχει και ψήφο και ξέρει πολύ καλά ποιος του δίνει την ευκαιρία για καλύτερο μισθό, ποιος του δίνει την ευκαιρία ώστε  να μην είναι εκβιασμένος από τον μόνο εργοδότη γιατί δεν υπάρχει άλλος εργοδότης που να ψάχνει εργαζομένους. Και ξέρει ότι μπορεί να έρθει σε μια συμφωνία που δεν θα αδικείται, δεν θα κάνει παραπάνω πράγματα, αλλά θα παίρνει το χρόνο του και θα τον διευθετεί σωστά, όπως θέλει.

Ξεδιπλώσατε την εργασιακή πολιτική της ΝΔ αλλά και την οικονομική πολιτική πάρα πολύ καλά. Αυτό λοιπόν που πρέπει να περιμένουνε οι εργαζόμενοι, είναι απευθείας διαπραγμάτευση με τον εργοδότη τους, έλλειψη της δυνατότητας να αντιδράσουν και μείωση στην ουσία των απολαβών τους όταν η υπερωριακή εργασία γίνεται κανονική εργασία. Αυτό μας είπατε αυτή τη στιγμή. Το οποίο έχει ήδη πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά έχετε προσπαθήσει να διορθώσετε λέγοντας ότι εννοούσε 7 μέρες λειτουργίας των επιχειρήσεων, λες κι αυτό δεν είναι δικαίωμα εδώ και 100 χρόνια, αλλά με υπερωρίες και με αναγκαστικά ρεπό τα οποία υπάρχουν στη νομοθεσία μας”, σημείωσε ο κ. Βίτσας με τον Μιλτιάδη  Βαρβιτσιώτη να μην αντιδρά σε αυτές τις διαπιστώσεις.  

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...