23.8 C
Chania
Monday, June 17, 2024

Νέα παρέμβαση Βενιζέλου: Να αποφευχθεί η καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο – Πρόσκληση προς τον Γενικό Διευθυντή του OPCW για ενημέρωση της ελληνικής βουλής

Ημερομηνία:

Νέα παρέμβαση Ευάγγελου Βενιζέλου για την καταστροφή των χημικών της Συρίας εν πλω στη Μεσόγειο. Στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Μεσογειακής Ομάδας που πραγματοποιήθηκε στο Αλικάντε, στις 16 του Απρίλη, τόνισε πως επιθυμία της Ελλάδας είναι να μην πραγματοποιηθεί η διαδικασίας της καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο. Εφόσον αυτό δε μπορεί να αποφευχθεί, τότε ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας. Πάντως, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, χώρας που δίνει και το λιμάνι στην περιοχή της Καλαβρίας τόνισε ότι έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ζήτησε την απευθείας ενημέρωση της ελληνικής βουλής από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ως εξής:

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, συμμετείχε, σήμερα, Τετάρτη 16 Απριλίου 2014, στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της Μεσογειακής Ομάδας, της Άτυπης, δηλαδή, Ομάδας Συνεργασίας των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, η οποία απαρτίζεται από τη Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και τη Μάλτα και η οποία πραγματοποιήθηκε  στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Στη Σύνοδο, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η προοπτική και η πορεία της Ένωσης για τη Μεσόγειο, το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο, καθώς και οι προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας για την αντιμετώπισή του.

Περαιτέρω, έγινε συζήτηση για τους τρόπους με τους οποίους θα υπάρξει για μία πιο δίκαιη κατανομή των κονδυλίων για την ενίσχυση της Frontex, με σκοπό τη βελτίωση της επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων, ζητήματα που αποτελούν, άλλωστε και προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε..

Τέλος, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, συζητήθηκαν, επίσης, και θέματα Νότιας Γειτονίας, με έμφαση την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη και στη Συρία.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, στην παρέμβασή του και σε συνέχεια των όσων είχε παρουσιάσει  στο γεύμα εργασίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δευτέρα, έθεσε και πάλι το ζήτημα της καταστροφής  των χημικών όπλων της Συρίας, τονίζοντας τη σαφή θέση της Ελλάδος να αποφευχθεί η οποιαδήποτε, εν πλω, σχετική δραστηριότητα στην Μεσόγειο.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι αν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλών αποφασίσουν να διεξαχθεί κάποια φάση της επιχείρησης στην Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την απόλυτη προστασία του μεσογειακού θαλασσίου περιβάλλοντος.

Με την Ελληνική θέση συμφώνησε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας. Η Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας διαβεβαίωσε, όμως, ότι η Ιταλία, η οποία παραχωρεί το λιμάνι της Καλαβρίας για τη διεξαγωγή αυτής της επιχείρησης, έχει, ήδη, ελέγξει και έχει ήδη διασφαλίσει πλήρως την προστασία του μεσογειακού θαλασσίου περιβάλλοντος.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να του σταλούν όλα τα σχετικά στοιχεία και από την ιταλική πλευρά και ανέφερε, επίσης, ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία να προσκληθεί στην Ελληνική Βουλή, προκειμένου να την ενημερώσει απευθείας ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών όπλων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουκρανία: Τα κύρια σημεία του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής

Περίπου 80 χώρες συμφώνησαν σήμερα στην Ελβετία στην «Σύνοδο Κουρφής/Διεθνή...

Κουρταλιώτικο φαράγγι: Αναστάτωση με νεαρό που λίγο έλειψε να πνιγεί

Σε κίνδυνο βρέθηκε την Κυριακή νεαρός που βούτηξε στα...