16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Να πάρουν οι εργαζόμενοι και ο λαός των Χανίων στα χέρια τους την υπόθεση των αθλητικών υποδομών της πόλης και του Νομού Χανίων»

Ημερομηνία:

Του Αλέκου Μαρινάκη *

Δεν μπορεί να κρυφτείη «επίθεση» που δέχεται η ανάγκη του λαού και νεολαίας στην άθληση. Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει τις αθλητικές υποδομές να ρημάζουν, διατηρεί τις ελλείψεις, συνεχίζει τις περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, δίνοντας ψίχουλα στα αθλητικά σωματεία, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις όλων των κυβερνήσεων απέναντι στην ΕΕ για την  παράδοση  του αθλητισμού σε ιδιώτες.

Επίσης, σοβαρές ευθύνες έχει η τοπική διοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες) που σιωπούν, δεν αντιδρούν, δεν πιέζουν, αλλά αποδέχονται αυτή τη στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων. Δεν αναδείχνουν τις αιτίες των προβλημάτων,  δεν στηρίζουν  τα αιτήματα και τον αγώνα του λαού, αλλά εφαρμόζουν την κυβερνητική πολιτική και με «μπαλώματα» προσπαθούν να κρύψουν τις κοινές ευθύνες κράτους και τοπικής διοίκησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης σε αθλητικές υποδομές είναι η πόλη των Χανίων και ο Νομός συνολικά. Αντί να υπάρχει κρατική ευθύνη και σχεδιασμός για να μπορούν να αναπτύσσονται περισσότεροι αθλητές, να δημιουργούνται νέες υποδομές, να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο η αθλητική κουλτούρα σε νέους και σε νέες, είναι κοινή παραδοχή από τους Χανιώτες η απαράδεκτη κατάσταση των λιγοστών -σε σχέση με τις ανάγκες- υποδομών και η έλλειψη νέων, σύγχρονων.

Στα πλαίσια αυτά, η αποκατάσταση των ζημιών στο κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι Χανίων εκκρεμεί εδώ και 20 χρόνια, με κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων,  όπως  και το σχέδιο για Στάδιο Κλασσικού Αθλητισμού και γηπέδων άλλων αθλημάτων στον ίδιο χώρο, που έχει μείνει για χρόνια στις κυβερνητικές υποσχέσεις, που …ανανεώνονται με κάθε κυβερνητική εναλλαγή.

Η ανυπαρξία σύγχρονων υποδομών και η απαράδεκτη κατάσταση των υφιστάμενων στα Χανιά επανήλθε στο προσκήνιο με τα πρόσφατα ατυχήματα σε βάρος αθλούμενων στο κολυμβητήριο στη Νέα Χώρα, λόγω έλλειψης συντήρησης. Αποτελεί – με ήπιους  χαρακτηρισμούς-  τουλάχιστον πρόκληση για τη νεολαία και για τον λαό του Νομού, τους αθλούμενους του κολυμβητηρίου και τις οικογένειες τους ότι εν έτει 2023 τραυματίζονται αθλούμενοι από κακά συντηρημένες υποδομές.

Ειδικότερα, η απαράδεκτη κατάσταση στο κολυμβητήριο στη Νέα Χώρα είναι γνωστή σε όλους τους αρμόδιους παράγοντες εδώ και χρόνια. Το κολυμβητήριο, που έχει αναδείξει εκατοντάδες αθλητές πολύ υψηλού επίπεδου με σημαντικές διακρίσεις, ενώ εξυπηρετεί τις ανάγκες άθλησης τουλάχιστον 1000 παιδιών της ευρύτερης περιοχής, έχει εγκαταλειφθεί από το κράτος, με αποτέλεσμα τεράστια προβλήματα και ελλείψεις. Το ζήτημα της επιβεβλημένης συντήρησης – ανακατασκευής του κολυμβητηρίου έχει αφεθεί στην τύχη του, εξαιτίας της πολιτικής που θυσιάζει τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Πρόσφατα, στη διάρκεια κακοκαιρίας, έπεσε στέγαστρο, ενδεικτικό του προβλήματος συντήρησης που υπάρχει. Κι επιπλέον, λειτουργεί με πενιχρή κρατική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να κλείνουν πισίνες το χειμώνα, γιατί δεν υπάρχουν πόροι για πετρέλαιο !Αυτό έχει συνέπειες και στην υλοποίηση τουπρογράμματος κολύμβησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Συνάμα, γνωστή είναι στους Χανιώτες η κατάσταση στο ΕθνικόΣτάδιο, στο κέντρο των Χανίων. Χωρίς υπερβολή, από το 1936 που χτίστηκε δεν έχουν αλλάξει πολλά, καθώς ποτέ δεν έτυχε ολοκληρωμένης συντήρησης, παρά μόνο πρόχειρων παρεμβάσεων, μπαλώματα κοροϊδία που δεν μπορούν να κρύψουν τα προβλήματα. Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να γυμνάζονται οι αθλητές, οι οποίοι ακόμη μέχρι και σήμερα φέρνουν νίκες. Η αναγκαία συνολική συντήρηση του Σταδίου,ώστε να μπορεί να λειτουργεί με επάρκεια, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, και η ανακατασκευή του που θα μπορούσε, επίσης, να δώσει λύση στο πρόβλημα χώρου στάθμευσης στην πόλη, δεν είναι στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων, που αποκλείουν τις ανάγκες των πολλών, για να κερδίζουν οι λίγοι.

Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης έχουν αναδείξει με κάθε τρόπο το θέμα του αθλητισμού, των αθλητικών υποδομών στα Χανιά, αλλά και για όλη την Κρήτη. Το θέμα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα τη νεολαία της πόλης των Χανίων, αφού οι ελλείψεις βάζουν φραγμό σε νέους εργατικών-λαϊκών οικογενειών να αθληθούν και απασχολεί, επίσης, τους Χανιώτες αθλητές και πρωταθλητές, αφού ορθώνονται αξεπέραστα εμπόδια στην προετοιμασία τους.Τα επιτεύγματα αυτών των αθλητών είναι μόνο λόγω του πείσματος και της αγάπης τους στον αθλητισμό, χωρίς καμία κρατική στήριξη.

Όλες οι κυβερνήσεις δεν έχουν λεφτά για τον αθλητισμό, όπως και για την παιδεία, την Υγεία κτλ, αλλά έχουν για δωράκια στο μεγάλο κεφάλαιο, για «χουβαρνταλίκι» στις τράπεζες και για δισεκατομμύρια στο ΝΑΤΟ κάθε χρόνο.Κι ενώ τα κυβερνητικά στελέχη πάνε και έρχονται και διαφημίζουν την «ανάπτυξη» (χωρίς όμως να λένε από ποιον και για ποιον είναι αυτή η ανάπτυξη), οι αθλητικές εγκαταστάσεις στα Χανιά είναι παρατημένες, φυτοζωούν, ενώ είναι και ανεπαρκείς για την κάλυψη των αναγκών.

Γι αυτή την κατάσταση οι σύμβουλοι της διοίκησης της περιφέρειας, αντί να διεκδικούν, εκφράζονται καθησυχαστικά, λειτουργώντας ως εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων στην περιφερειακή αρχή, όπως και οι σύμβουλοι της παράταξης της ΝΔ στην περιφέρεια.  Αυτό έγινε και στην πρόσφατη (31-1-2023) συζήτηση της επερώτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης για το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι, όπου επαναλήφθηκαν από την περιφερειακή αρχή οι κυβερνητικές υποσχέσεις, ενώ δεν έχει δοθεί λύση ούτε καν στο ελάχιστο.

Ένα είναι το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά : Οι ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας στον αθλητισμό δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στη στενωπό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Είναι μονόδρομος να δυναμώσει ο αγώνας του εργατικού- λαϊκού κινήματος, της αθλητικής οικογένειας,  για την κάλυψη όχι μόνο των αθλητικών αναγκών, αλλά όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση της διεκδίκησης,  οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια και στους δήμους της Κρήτης, συνολικά τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν όλες τους τις δυνάμεις.

Για το ΚΚΕ, για τους εκλεγμένους κομμουνιστές περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους,  είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα ο αθλητισμός, η  υγεία και η ποιότητα ζωής του λαού μας. Μόνο ο ίδιος ο λαός με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματά του.

"google ad"

 

* μέλους του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...