15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Να στηριχθεί το Κέντρο Ημέρας Ασθενών Νόσου Αλτσχάιμερ

Ημερομηνία:

Ερώτηση Δαμιανάκη στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας
Την ανάγκη στήριξης του Κέντρου Ημέρας Ασθενών Νόσου Αλτσχάιμερ Χανίων, αναδεικνύει ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης. Με ερώτησή του στη Βουλή, ο κ. Δαμιανάκης καλεί τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να δημιουργηθεί μονάδα κατ’ οίκον φροντίδας των ασθενών και να καταβληθούν οι οφειλόμενοι μισθοί στο προσωπικό του Κέντρου.
Ο Χανιώτης βουλευτής τονίζει ότι «τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο χρειάζονται όλους εμάς δίπλα τους, συμπαραστάτες τους, και η λειτουργία υποστηρικτικών δομών κρίνεται θεμελιώδους σημασίας». Και προσθέτει ότι «η νόσος Αλτσχάιμερ συγκαταλέγεται στις νευροψυχολογικές παθήσεις, οδηγεί σε καθολική απώλεια των διανοητικών και γνωστικών ικανοτήτων, ο ασθενής υφίσταται δραματική απώλεια μνήμης, των μυοσκελετικών δεξιοτήτων και της ταυτότητάς του και καθίσταται ανίκανος να αντιμετωπίσει ακόμη και τα απλούστερα καθημερινά προβλήματα. Η επιβάρυνση των συγγενικών προσώπων του ασθενούς είναι σοβαρή και απαιτούνται μεγάλες ψυχικές και σωματικές αντοχές για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες φροντίδας. Οι ασθενείς σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 160.000 και ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια».
Αναφερόμενος στο Κέντρο Ημέρας Ασθενών Νόσου Αλτσχάιμερ Χανίων, ο κ. Δαμιανάκης σημειώνει ότι ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2006 ως μονάδα ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας, εξυπηρετεί καθημερινά 20-25 ασθενείς ενταγμένους στο θεραπευτικό πρόγραμμα, καθώς και εξωτερικούς ασθενείς, που χρήζουν εξειδικευμένης παρέμβασης και παρέχει ενημέρωση για τη νόσο και ψυχολογική υποστήριξη στους φροντιστές των ασθενών. Το Κέντρο προγραμματίζει την επέκταση των δραστηριοτήτων του με νέες ολοκληρωμένες υπηρεσίες μέσω της αξιοποίησης κονδυλίων του Ε.Σ.Π.Α. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η κατ’ οίκον φροντίδα ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ και η δημιουργία ξενώνα βραχείας νοσηλείας, ενώ έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αναγνώρισης της νόσου ως αναπηρίας.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Δαμιανάκης, ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών πόρων από το Ε.Σ.Π.Α. είναι ορατός. Συγκεκριμένα, γραφειοκρατικές διαδικασίες και αγκυλώσεις καθυστερούν την έγκριση σκοπιμότητας για τη λειτουργία μονάδας κατ’ οίκον φροντίδας. Η λειτουργία της μάλιστα δεν πρόκειται να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς θα γίνει με το υπάρχον προσωπικό και χρήση του λεωφορείου που διαθέτει το Κέντρο. Παρότι έχει εγκαίρως αποσταλεί η αίτηση χρηματοδότησης και το σχετικό τεχνικό δελτίο, έως σήμερα δεν έχει δοθεί απάντηση. Επίσης, ακόμη αναμένεται η υπογραφή του αρμόδιου υφυπουργού Μάρκου Μπόλαρη για την έκδοση άδειας λειτουργίας, προκειμένου να συνεχιστεί εντός νομίμου πλαισίου η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας, με δεδομένο ότι μέσα στο 2012 λήγει η ισχύς της έγκρισης σκοπιμότητας δεκαετούς διάρκειας για τη δημιουργία μονάδας αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ο κ. Δαμιανάκης αναφέρει ακόμη ότι το προσωπικό του Κέντρου παρέχει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του στους ασθενείς και τους φροντιστές τους με αίσθημα ευθύνης, ωστόσο, μετά τη λήξη της συγχρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό ταμείο, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, που κατά καιρούς φθάνουν ακόμη και τους 7 μήνες. Αυτή τη στιγμή οφείλονται οι μισθοί Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, καθώς και το δώρο Χριστουγέννων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...