17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Νοέμβρης 1996: Όταν η Greenpeace ξεκινούσε καμπάνια για την ηλιακή ενέργεια από την Κρήτη και χιλιάδες έσπευσαν να συμμετάσχουν – Σπάνιο φωτογραφικό υλικό

Ημερομηνία:

Το 1995, η Greenpeace πήρε μία σημαντική απόφαση. Να ξεκινήσει μία διεθνή εκστρατεία για να βγάλει τα φωτοβολταϊκά από την αφάνεια και να τα καταστήσει μία από τις βασικές επιλογές στην ενεργειακή σκακιέρα. Η διεθνής αυτή πρωτοβουλία της Greenpeace ξεκίνησε μάλιστα από την Ελλάδα και είχε ως επίκεντρο την Κρήτη, όπου το καλοκαίρι του 1996 έγινε μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης με την κινητή ηλιακή μονάδα της Greenpeace, την οποία επισκέφτηκαν 10.000 άτομα.

Η εκστρατεία αυτή είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες αναφορές στον τύπο και ήταν η πρώτη φορά στην Ελλάδα που τα φωτοβολταϊκά εμφανίζονταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Την 1η Νοεμβρίου του 1996, η Greenpeace εγκατέστησε στο Γούδουρα της ΝΑ Κρήτης το πρώτο, απ’ όσο γνωρίζουμε, μικρό ιδιωτικό φωτοβολταϊκό σύστημα που ήταν διασυνδεδεμένο με το δίκτυο της ΔΕΗ και αντάλλασε ενέργεια μ’ αυτό (δεν ήταν δηλαδή αυτόνομο σύστημα με μπαταρίες, ούτε αφορούσε έργο της ΔΕΗ).

Ακολούθησαν ένα ακόμη μικρό διασυνδεδεμένο σύστημα στα γραφεία της Greenpeace και ένα μεγαλύτερο σε ένα σχολικό κτίριο της Νίκαιας.

Με αφορμή αυτή την επέτειο αλλά και τις εκδηλώσεις ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου σε Χανιά και Ηράκλειο η Greenpeace έδωσε στη δημοσιότητα σπάνιο φωτογραφικό υλικό το οποίο σχολίασε με τον δικό του τρόπο ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης “ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ” κ. Αντώνης Ανηψητάκης:

“Πιάνοντας το νήμα από έναν από τους πιο όμορφους αγώνες της ζωής μου. Χαμένο κι αυτόν… Χαμένο είπα, όμως με κάτι τέτοιες ήττες πλούτισα τη ζωή μου.

Για τον Αθερινόλακκο. Οι φωτογραφίες είναι από την “απόβαση” της Greenpeace στο γειτονικό Γούδουρα, όπου εγκαταστάθηκε το πρώτο φωτοβολταϊκό πάνελ στην Κρήτη στο σχολείο του Γούδουρα, 1 Οκτωβρίου 1996.

Την GP υποδέχτηκαν πλήθος κόσμου και τα σχολεία της περιοχής.

Ο διορισμένος περιφερειάρχης τότε μας χλεύαζε λέγοντας “τα παιδία παίζει”. Μετά έστειλαν τα ΜΑΤ.

Η εποχή της αθωότητας πέρασε τα 22 χρόνια που μεσολάβησαν. Ωστόσο το όνειρο μένει, η σπίθα μένει, τα λάθη μπορούν να διορθωθούν, οι παλιοί σύμμαχοι να ξανασμίξουν, η ζοφερή προοπτική της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην άλλη άκρη της Κρήτης το επιβάλλει.”

Δείτε τις φωτογραφίες:

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...