18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ξεκίνησαν τα αντίποινα της Μόσχας για την Γέφυρα της Κριμαίας – Καίριας σημασίας πλήγματα στο Κίεβο – Τι θα ακολουθήσει

Ημερομηνία:

Ουδείς αμφιβάλει διεθνώς, ότι οι μαζικές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας, από το πρωί της Δευτέρας, τόσο στο κέντρο του Κιέβου, όσο και σε άλλες πόλεις της κεντρικής και Δυτικής Ουκρανίας – ΛβοβΧμέλνιΝτνιεπροπετρόφσκΤερνόπολη και στην περιφέρεια του Ζίτομιρ συνιστούν τον «πρόλογο» των αντιποίνων για την έκρηξη στην Γέφυρα του Κέρτς, η οποία ενώνει την Κριμαία με την Ρωσία, το περασμένο Σάββατo.

O Ρώσος πρόεδρος, Β. Πούτιν, χρέωσε ευθέως στις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες το χτύπημα στην γέφυρα της Κριμαίας, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική επίθεση». Η αλήθεια είναι ότι σε αυτήν την «διαπίστωση» τον βοήθησε και το Κίεβο.

Ήδη από τις 17 Αυγούστου η Ουκρανία απείλησε ότι θα κατεδαφίσει τη γέφυρα του Κερτς. «Η γέφυρα αυτή είναι παράνομη και η Ουκρανία δεν έδωσε την άδεια για την κατασκευή της. Απειλεί την οικολογία της χερσονήσου και επομένως πρέπει να γκρεμιστεί. Δεν έχει σημασία το πώς: οικειοθεώς ή όχι», έγραψε στο Telegram ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ τον απείλησε ότι «σε περίπτωση επίθεσης στη γέφυρα της Κριμαίας, θα μπορούσε να γίνει στόχος της απάντησης της Ρωσίας».

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να απαντήσει άμεσα σε κάθε προσπάθεια του Κιέβου να επιτεθεί στη γέφυρα της Κριμαίας» απάντησε τότε ο πολιτικός αναλυτής Πάβελ Σιπίλιν, σχολιάζοντας τις απειλές από το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας.

Είναι χαρακτηριστικό της κλιμάκωσης της έντασης, ότι την ώρα που ακούγονταν οι εκρήξεις στο Κίεβο, στην Μόσχα ο Πούτιν συγκαλεί σε συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας. Σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, η Ρωσία εκτόξευσε το πρωί της Δευτέρας 75 πυραύλους εναντίον πόλεων της Ουκρανίας.

Η επίθεση στο Κίεβο

Την Δευτέρα το πρωί, λοιπόν, σημειώθηκαν τουλάχιστον τρεις εκρήξεις στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσα, με τουλάχιστον μία από αυτές να εντοπίζεται στην οδό Βλαντιμίρσκαγια, όπου βρίσκεται το προεδρικό γραφείο και η έδρα της ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

Την έκρηξη στην παραπάνω περιοχή επιβεβαίωσε ο σύμβουλος της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, Αντόν Γκερασένκο, με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ, νωρίτερα, ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, επιβεβαίωσε τις εκρήξεις στην πόλη.

Ο εκπρόσωπος των ουκρανικών Κρατικών Υπηρεσίων Έκτακτης Ανάγκης κάνει λόγο για νεκρούς και τραυματίες, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο Suspilne.

Ο δε Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος βρίσκεται στο Κίεβο, οδηγήθηκε με την ομάδα του στο καταφύγιο του ξενοδοχείου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τα χτυπήματα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 άτομα και πάνω από 20 τραυματίστηκαν. Η τελευταία φορά που είχε πληγεί το Κίεβο ήταν στις 26 Ιουνίου.

Την Δευτέρα επίσης, ο επικεφαλής των τοπικών αρχών της περιφέρειας της Ζαπορίζια, Ολεξάντρ Σταρούχ, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας βομβαρδίστηκε η ομώνυμη πόλη Ζαπορίζια, καταστρέφοντας πολυώροφη πολυκατοικία, με πολλούς τραυματίες.

Καίριας σημασίας πλήγματα στο Κίεβο

Από τον βομβαρδισμό επλήγησαν κτήρια και σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο ορισμένα αποτελούν μέρος της «κρίσιμης σημασίας υποδομής» της πόλης.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Denys Shmyhal, ανέφερε επίσης ότι σε όλη την επικράτεια χτυπήθηκαν 11 σημαντικές υποδομές.

Εκτός από τα κτήρια, στην ουκρανική πρωτεύουσα ανατινάχθηκε και μία γέφυρα, με τις εικόνες από την έκρηξη να κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1579374764313169920

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες στην κόκκινη γραμμή του μετρό του Κιέβου σταμάτησαν να λειτουργούν και ότι όλοι οι υπόγειοι σιδηροδρομικοί σταθμοί λειτουργούν τώρα ως καταφύγια.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1579388930377801730

Παράλληλα, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε δρόμο στον οποίο βρίσκονται υπηρεσίες ασφαλείας και το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ζελένσκι: Προσπαθούν να μας σβήσουν από τον χάρτη

Υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να εξαφανίσει “από προσώπου γης” τη χώρα του.

«Προσπαθούν να μας εξοντώσουν και να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης … να εξοντώσουν τους πολίτες που κοιμούνται στα σπίτια τους στην (πόλη της) Ζαπορίζια. Να σκοτώσουν ανθρώπους που πηγαίνουν στην δουλειά τους στο Ντνίπρο και στο Κίεβο», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

«Οι σειρήνες αεροπορικού βομβαρδισμού δεν σταματάνε να ηχούν σε όλη την Ουκρανία. Πύραυλοι μας χτυπάνε. Δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες».

Κουλέμπα: «Εκδίκηση»

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα, που σημειώθηκαν σήμερα σε όλη την Ουκρανία, δείχνουν ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους», ενώ το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποσχέθηκε εκδίκηση.

Ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι τα ρωσικά πλήγματα εναντίον ουκρανικών πόλεων σήμερα αποτελούν ένα μήνυμα προς τον πολιτισμένο κόσμο ότι “το ρωσικό ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί δια της ισχύος”.

Άρχισε;

Οι παραπάνω επιθέσεις είχαν σαφώς προαναγγελθεί, ως σαφή δήλωση προθέσεων.

Την Κυριακή, λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την έκρηξη στη Γέφυρα του Κέρτς, ο Πούτιν δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία ότι «η τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας οργανώθηκε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι «η αντίδραση του καθεστώτος του Κιέβου στην καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών μαρτυρεί τον τρομοκρατικό χαρακτήρα του».

Οι πιο χαμηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι φαίνεται ότι έχουν αναλάβει τις λιγότερο διπλωματικές απειλές.

Όπως ο αναπληρωτής κυβερνήτης της νότιας περιφέρειας Σταυρούπολης της Ρωσίας, Βαλέρι Τσερνίτσοφ, για παράδειγμα, ο οποίος, σε ένα απειλητικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter, είπε: «Ουκρανοί, αφήστε τις πόλεις σας, ειδικά τις μεγάλες. Γιατί μια μεγάλη έκπληξη σας περιμένει. Οι πύραυλοι Sarmat είναι έτοιμοι να χτυπήσουν».

Αλλά και ο πρώην σύμβουλος του Πούτιν, Σεργκέι Μάρκοφ, προέτρεψε τον Ρώσο πρόεδρο να «τιμωρήσει» την Ουκρανία καθώς και τους συμμάχους της, μετά την καταστροφή της γέφυρας Κερτς στην Κριμαία, αναφέρει η Telegraph.

«Ήρθε η ώρα για τη Ρωσία να σταματήσει να μιλάει και αντ ‘αυτού να αρχίσει να τους χτυπά σιωπηλά και οδυνηρά», είπε, πυροδοτώντας φόβους για το πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν.

Ρώσοι αξιωματούχοι αναμένουν τώρα αντίποινα της υψηλότερης βαθμίδας μετά την επίθεση στη γέφυρα. Ο Αλεξάντρ Μπάσκιν, ένας Ρώσος βουλευτής, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η απάντηση του Κρεμλίνου θα είναι «επαρκής, συνειδητή και πιθανώς ασύμμετρη», σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Mirror».

«Αυτή ήταν μια κήρυξη πολέμου χωρίς κανόνες» πρόσθεσε.

Ο… «Αρμαγεδδών»

Σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας, ο Πούτιν προχώρησε σε μια εντυπωσιακή αλλαγή, διορίζοντας τον στρατηγς, Σεργκέι Σουροβίκιν, γενικό διοικητή όλων των δυνάμεων που επιχειρούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Υπ.Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με το Russia Today.

Μέχρι σήμερα ήταν επικεφαλής της ρωσικής στρατιάς του «Νότου» που επιχειρούσαν στην περιοχή του Ντονμπάς.

Στα τέλη Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματά του είχαν εξοντώσει μια σημαντική ουκρανική δύναμη που περικυκλώθηκε στην περιοχή Γκόρσκογιε, στο Λουγκάνσκ.

Ο 55χρονος Σοροβίκιν, από το 2017 είναι αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ είναι γνωστός στις τάξεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων ως «Στρατηγός Αρμαγεδδώνας» λόγω των αδίστακτης, σκληρής, ανορθόδοξης προσέγγισής του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Guardian αναφέρεται σε αυτόν ως «ο διαβόητος» στρατηγός και θυμάται πως έγινε γνωστός, για λάθος λόγους, το 1991 επειδή έδωσε την εντολή για το άνοιγμα πυρ κατά διαδηλωτών αλλά και πως έχει κατηγορηθεί για υπόθεση διαφθοράς που αφορούσε παράνομο εμπόριο όπλων.

Επίσης, ηγήθηκε της ρωσικής στρατιωτικής αποστολής στη Συρία το 2017, όπου κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε «αμφιλεγόμενες» τακτικές, συμπεριλαμβανομένων αδιάκριτων βομβαρδισμών εναντίον αντικυβερνητικών μαχητών.

Ωστόσο, του απονεμήθηκε το μετάλλιο «Ήρωας της Ρωσίας» για τις υπηρεσίες του.

Το 2004 ηγήθηκε μια μεραρχίας στην Τσετσενία.

Μεταξύ των Ρώσων που καλωσόρισαν τον διορισμό του Σουροβίκιν ήταν και ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο διαβόητος ιδρυτής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner και ένθερμος επικριτής της στρατιωτικής ηγεσίας.

Η νέα απόφαση του Κρεμλίνου, έρχεται να προστεθεί στην απομάκρυνση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα των διοικητών δύο από τις πέντε στρατιωτικές περιοχές της Ρωσίας, όπως αναφέρει το Reuters, καθώς οι δυνάμεις της υπέστησαν μια σειρά από δραματικές ήττες στη βορειοανατολική και νότια Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, με την σημαντικότερη το φιάσκο της εγκατάλειψης της πόλης Λιμάν από τα ρωσικά στρατεύματα.

Επίσης όμως, ίσως είναι και μια απάντηση του Βλάντιμιρ Πούτιν και στην κριτική που δέχεται το Κρεμλίνο από εθνικιστές που κατηγορούν τον στρατό για κακές επιδόσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και μη καταφυγή σε σκληρές τακτικές για να αναγκάσει την κυβέρνηση του Κιέβου να υποταχθεί. Ανακοινώθηκε δε λίγες ώρες μετά την έκρηξη στην Γέφυρα του Κερτς.

Και οικονομικές απειλές

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε, ότι «η υπομονή της Ρωσίας, όσον αφορά τις δυτικές κυρώσεις και τις ενέργειες οικονομικής επιθετικότητας δεν είναι απεριόριστη», διαμήνυσε.

«Προφανώς, έχουμε όλες τις δυνατότητες να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα τα αναπτύξουμε με πλήρη δύναμη εάν χρειαστεί», τόνισε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του σε ρωσική εφημερίδα, που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

«Όσοι μιλούν στη Ρωσία με τη γλώσσα των κυρώσεων, θα πρέπει να θυμούνται ότι μέχρι στιγμής απαντούσαμε στις πράξεις οικονομικής επιθετικότητας με μάλλον συγκρατημένο τρόπο, όμως η υπομονή μας τελειώνει», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

tvxs.gr με πληροφορίες από ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...