19.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος για την ανάδειξη των Κρηνών στο Δήμο Πλατανιά

Ημερομηνία:

Ο Δήμος Πλατανιά ,σε συνεργασία με το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης( Ε.Δ.Ε.Ε.Κ.), σχετικά με την ανάδειξη “ ΚΡΗΝΩΝ” του τόπου μας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Πλατανιά και σε συνεργασία με την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης (ΠΕΠΣΥ)  και τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Πλατανιά με σκοπό το σμίξιμο των ανθρώπων για την από κοινού εργασία (ανάδειξη παραμελημένων μνημείων-κρηνών και χωριών του τόπου) , oλοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο που πέρασε 28 και 29 Απριλίου 2018 στις Βουκολιές  και στα Μεσκλά το δεύτερο μέρος  των Φεστιβάλ Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Πλατανιά στο πλαίσιο του Κοινοτικού Προγράμματος «ΚΡΗΝΕΣ: Ένα Πολιτισμικό, Περιβαλλοντικό και Κοινωνικό Μονοπάτι Ζωής» που υλοποιεί το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (ΕΔΕΕΚ) και ο Δήμος Πλατανιά σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και με την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης (ΠΕΠΣΥ)  και σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Πλατανιά.

Ειδικότερα, τις Κρήνες των παιδικών μας χρόνων ζωντάνεψαν το Σάββατο 28/04/2018 στο Πολύκεντρο Βουκολικών οι κάτοικοι του χωριού της Καλλιθέας, όπου στο πλαίσιο μιας Θεατρικής Παράστασης κατάφεραν να φέρουν τους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Κολουμβαρίου  στον κατάμεστο από κόσμο χώρο του Πολιτιστικού Πολύκεντρου των Βουκολιών και να τον ζωντανέψουν. Η εκδήλωση αφορούσε στο  προσυνεδριακό Φεστιβάλ «Φέρνοντας τα χωριά κοντά» του επιμορφωτικού Προγράμματος ‘Κρήνες’ για την ενότητα των Βουκολιών. Οι εθελοντές -επιμορφούμενοι πολίτες με επικεφαλής την εθελόντρια εκπαιδευτικό Ελένη Ζωϊδάκη και διευκολύντρια κοινοτικού διαλόγου του ΕΔΕΕΚ κατάφεραν  να φέρουν κοντά, αρχικά τους ανθρώπους του χωριού  Καλλιθέα και στη συνέχεια ανθρώπους από τους γύρω οικισμούς, που κατάφεραν επίσης να εμπνεύσουν με την προσπάθειά τους κι εν τέλει να φέρουν κοντά τους πολίτες της δημοτικής τους ενότητας.

H παράσταση των πολιτών «το προξενιό τση πηγάδας» πέρα από το ότι απετέλεσε την πλήρη  μεταγνωστική εφαρμογή του εξάμηνου εκπαιδευτικού Προγράμματος «Κρήνες» στο πλαίσιο ενός νέου σχεδίου εργασίας,  ψυχαγώγησε ουσιαστικά τους συμμετέχοντες και ανέδειξε τη σημασία ενός μνημείου λαϊκού πολιτισμού ως έρεισμα για τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για εκ νέου συνάντηση και τον διάλογο σε σύγχρονα προβλήματα με σκοπό  την εξεύρεση από τους πολίτες λύσεων και προτάσεων.  Στο Πολύκεντρο των Βουκολιών παραβρέθηκαν  ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Καλαϊτζάκης, η Συντονίστρια του ΕΔΕΕΚ, Δρ. Χρύσα Τερεζάκη και το μέλος Δ.Σ της ΠΕΠΣΥ κ. Ιωάννης Γιακουμάκης, καθώς και πολλά πολιτιστικά και αυτοδιοικητικά στελέχη. Για το Φεστιβάλ πέρα από πολίτες εργάστηκαν κι άλλοι φορείς όπως  το εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά, με σύντομο θεατρικό απόσπασμα, και οι χορευτικοί  σύλλογοι ‘Ρόδο’ και το ‘Σύγχορο’ με  χορούς νερού και ριζίτικα τραγούδια.

Η τοπική γιορτή χωριών της ΔΕ Μουσούρων πραγματοποιήθηκε την επόμενη ημέρα, Κυριακή 29 Απριλίου 2018, μέσω μιας περιπατητικής διαδρομής προτεινόμενης από τους πολιτιστικούς συλλόγους της Δημοτικής Ενότητας των Μουσούρων η οποία εστιάστηκε στην περιοχή του χωριού Μεσκλά και του φαραγγιού της Σαρακίνας, με απόληξη στην πηγή των Νικολιανών.

Επρόκειτο για μία δράση-διαδρομή της φύσης και των ανθρώπων της, ανθρώπων ζεστών, φιλόξενων και σκεπτόμενων οι οποίοι ολοκλήρωσαν τον α κύκλο δράσης της εκπαίδευσής τους στο Πρόγραμμα ‘Κρήνες’.  Εμψυχώτρια-διευκολύντρια της δημοτικής ενότητας Μουσούρων   για το ΕΔΕΕΕΚ ήταν επί εξαμήνου η εκπαιδευτικός  κα. Στέλλα Χαριστού η οποία οδήγησε τους ανθρώπους και τα εκεί χωριά στο  να έρθουν κοντά με τρόπο φυσικό κι αβίαστα, προβαίνοντας μάλιστα σε νέες μετασχηματιστικές συμπεριφορές βασισμένες στην κατανόηση και στην εμπιστοσύνη. Στο παραπάνω πλαίσιο οι πολίτες  , της δημοτικής ενότητας Μουσούρων διάβηκαν το περιβαλλοντικό μονοπάτι της Σαρακίνας, που πρόσφατα ο Δήμος κατασκεύασε μέσω προγράμματος των ΟΠΑΑΧ, συζήτησαν, αναστοχάστηκαν την πορεία τους στο Πρόγραμμα «Κρήνες» όπου ζήτησαν να συνεχιστεί, κάθισαν στην τάβλα με υπέροχα παραδοσιακά φαγητά που επιμελήθηκαν κυρίες της περιοχής,  κι εν τέλει ήπιαν κρασί και νερό (αντάμωσαν) και ξεδίψασαν (επικοινώνησαν) υπό τους ρυθμούς της λύρας και του λαούτου  ενός νέου αναδυόμενου μουσικού συγκροτήματος εφήβων  μαθητών της περιοχής.

Στα Μεσκλά μαζί με τους κατοίκους παραβρέθηκαν  ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, η Συντονίστρια του ΕΔΕΕΚ, Δρ. Χρύσα Τερεζάκη και το μέλος Δ.Σ της ΠΕΠΣΥ κ. Ιωάννης Γιακουμάκης, καθώς και πολιτιστικά και αυτοδιοικητικά στελέχη από την Δημοτική Ενότητα αλλά και από άλλες Δημοτικές Ενότητες.

Με την ολοκλήρωση των προσυνεδριακών δράσεων «Φέρνοντας Χωριά Κοντά» ο Δήμος Πλατανιά συγχαίρει για μία ακόμη φορά όλους όσοι συμμετέχουν στο Εθελοντικό Πρόγραμμα Εμψύχωσης και Κοινοτικής Δράσης ‘Κρήνες’ κι ανανεώνει το ραντεβού με τους πολίτες στην 1η Συνδιάσκεψη Πόλης «Κρήτη-Πλατανιάς, 2018» που θα πραγματοποιηθεί στις 4-6 Μαϊου 2018 στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.   Το Πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης του Πλατανιά με θέμα «Διαδρομές Νερού…Διαδρομές Ζωής» αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, ενώ τονίζεται ότι η συμμετοχή στην Συνδιάσκεψη είναι ελεύθερη!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...