21.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΙΜΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΕΔΕΜ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ημερομηνία:

Κύριε Διευθυντά | Στους συναθροισθέντες Αυτοδιοικητικούς, Κοινοβουλευτικούς, τους Λειτουργούς της Θέμιδας και τους φορείς των Χανίων, που ανέλαβαν σταυροφορία για την ασκηθείσα αναίρεση από τον κ. Εισαγγελέα Εφετών Χανίων κατά των αθωωτικών αποφάσεων στελεχών της τέως Νομαρχίας Χανίων, που αδειοδότησαν επιχειρήσεις και εγκαταστάθηκαν παράνομα στην περιοχή αναδασμού Βαρυπέτρου, προστέθηκε και ο πολυτιτλούχος κ. Χιωτάκης Σήφης, ο οποίος με επιστολή του δημοσιευμένη στις 4/5 στην εφημερίδα «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ», γίνεται πλέον αποκαλυπτικό στα σκοτεινά σχέδια και στους στόχους των προαναφερομένων, επιγράφει την επιστολή του με τίτλο: «Ζημιογόνες όλες οι καλλιέργειες στον Χανιώτικο κάμπο» και με υπότιτλο: Και όμως κάποιοι προσπαθούν να  μας πείσουν χωρίς επιχειρήματα – ότι πρόκειται για γη υψηλής παραγωγικότητας.

Αποκαλύπτονται πλέον οι βαθύτεροι λόγοι της εκστρατείας τους, στο ότι με πλάγιο τρόπο και ανορθόδοξα, να μετατρέψουν την χρήση γης υψηλής παραγωγικότητας και περιλαμβανομένης στην περιοχή του αναδασμού, σε βιομηχανική περιοχή – ζώνη, επειδή με την μυωπική τους εκτίμηση δεν παράγονται στην αυτόθι περιοχή ανταγωνιστικά προϊόντα, για τις εκτός Κρήτης αγορές, περιορίζοντας αυτά ουσιαστικά σε ένα, τα εσπεριδοειδή, γιατί τα αναφερόμενα λαχανικά αρίστης ποιότητας, καταναλώνονται κυρίως στις εβδομαδιαίες λαϊκές αγορές των Χανίων.

Για την καλλιέργεια της ελιάς θεωρεί την  μάνα γη ακατάλληλη, λησμονεί πεισματικά, ότι όπως αναφέρουν τα αναγνωστικά βιβλία, που διάβασε στα σχολικά του χρόνια του Δημοτικού, η ελιά η τιμημένη φύεται και ευδοκιμεί ακόμα και στα βραχώδη εδάφη και μας δίδει το ευλογημένο από τον Θεό λάδι, που χρησίμευσε στο διάβα των αιώνων για τον εφοδιασμό του λυχναριού, για το άναμμα του καντηλιού στο σπίτι μας και στους τάφους των προγόνων μας στα νεκροταφεία, στην οικογενειακή μαγειρική και τέλος στο εμπόριο, που στηρίζει ανελλιπώς την αγροτική οικονομία των νοικοκυριών της πατρίδας μας.

Ζούμε στην Τρίτη ελαιοπαραγωγική χώρα του κόσμου και δεν διερωτάται ο επιστολογράφος σας, πόσα χρήματα εισπράττουν οι ελαιοπαραγωγοί και μεταξύ αυτών και ο ίδιος – από την  εμπορία του προϊόντος και από τις ετήσιες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον καταραμένο κατ’ αυτόν κάμπο των Χανίων λειτουργούν τέσσερα (4) ελαιουργεία, καθώς επίσης και δύο (2) τυποποιητήρια ελαιολάδου, που ταξιδεύουν το χανιώτικο λάδι, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και στον πλανήτη ολόκληρο.

Τον πληροφορούμε αυτόν και το αναγνωστικό σας κοινό, ότι στην επίδικη περιοχή του αναδασμού υπάρχουν και λειτουργούν επτά (7) συσκευαστήρια εσπεριδοειδών, τα οποία επεξεργάζονταν, συσκεύαζαν και εμπορευόταν κατά μεν την προτέρα περίοδο προ της κρίσεως ήτοι το 2009 εκατό (100.000) χιλιάδες τόνους πορτοκάλια και μετέπειτα εξήντα (60.000) χιλιάδες τόνους, για να επαληθευθεί η λαϊκή ρήση, όποιος πεινά τρώει για να γεμίσει το στομάχι του και όχι να πίνει ζουμιά.

Κατά παρασχεθείσες υπεύθυνες και έγκυρες πληροφορίες από τον ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου, οι πορτοκαλεώνες των Χανίων καλύπτουν έκταση δέκα τριών (13.000) στρεμμάτων και για την άρδευσή τους καταναλώνονται 4,5 έως 6 εκατομμύρια κυβικά νερού ετησίως. Η διακύμανση αυτή έχει την ισχυρή παράμετρο των χειμερινών βροχοπτώσεων. Για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί, ότι μόνο μια από τις πηγές, που εφοδιάζεται το αντλιοστάσιο της Αγιάς, έχει εκροή νερού 3.500 κυβικά ολόκληρο το 24ωρο.

Για να αισθανθεί απόκρυφη προσωπική υπερηφάνεια τον ενημερώνουμε, ότι τα χυμώδη και εύγεστα χανιώτικα πορτοκάλια, καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρης της Κρήτης, έχουν σημαντικό μερίδιο στο λεκανοπέδιο Αττικής και τούτο λόγω της πλησιόχωρης Πελοποννήσου, κυριαρχούν αποκλειστικά στην αγορά της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της βορείου Ελλάδας και στις αγορές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σκανδιναβία, μέχρι και την ακρότατη, Νορβηγία κάνουν θραύση και πάταγο κατακτώντας κάθε ρεκόρ, ακόμα φθάνουν στις αγορές του Βελγίου, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Οι χυμοί πορτοκαλιών, που προσφέρονται, στα γωνιαία μαγαζάκια των οικοδομικών τετραγώνων όλων των πόλεων και κωμοπόλεων της Ελλάδας, που καταφεύγουν οι λόγω της κρίσης άνεργοι κυρίως νέοι μας, προέρχονται από τα φημισμένα χανιώτικα πορτοκάλια.

Οι επίορκοι επιχειρηματίες, που επεχείρησαν την εγκατάσταση των βαρέως οχλουσών βιομηχανιών τους στην περιοχή του αναδασμού, ο μεν πρώτος προ εξαετίας τον Απρίλιο του 2007 πλησίον του ναού των Αγίων Θεοδώρων εγκατέστησε στις παρυφές του Γαλατά, Διαλυτήριο Αυτοκινήτων και Μπαταριών σε έκταση 8 στρεμμάτων γης – εξεδιώχθη μεν από τους θιγόμενους κατοίκους – αλλά εγκατέλειψε την ταλαίπωρη γη σε τέτοια κατάσταση, που θυμίζει σεληνιακό τοπίο.

Και το τραγικότερο στην επίμαχη περιοχή είναι εγκατεστημένες 3 βιομηχανίες έτοιμου σκυροδέματος οχλούσες ηχητικά και περιβαλλοντολογικά με την εναπόθεση αδρανών υλικών σε ποσότητες μεγέθους λόφων, οι οποίες παρασύρονται και εξανεμίζονται με την παραμικρή ταχύτητα το ανέμου, ρυπαίνοντας βάναυσα την ατμόσφαιρα.

Και όσον αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα τα τσιμεντοειδή απόβλητα εναποτίθενται αυθαίρετα και παράνομα στα διαφόρου μεγέθους χαντάκια του αναδασμού.

"google ad"

Επιβάρυνση στο οδικό δίκτυο επιφέρουν τα βαρέως τύπου οχήματα άνω των 40 τόνων.

Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να τοποθετούνται σε κλειστού τύπου δεξαμενές. Και όλα αυτά γίνονται με τις ευλογίες της Περιφέρειας Κρήτης. Τονίζουμε και επισημαίνουμε στον επιστολογράφο σας, ότι δεν θα του επιτρέψουμε ως παλαιοεργατοπατέρα, να οδηγήσει θεσμούς και φορείς (συνεπικουρούμενος από τους ομοίους του) στην αποτυχία ή ακόμα και στην εγκατάλειψη και παράλληλα να μας κερνά απόβλητα και ντόπιο κονιορτό, για να μην τον περιμένουμε κάθε Απρίλιο από την μακρινή Λιβύη.

Ας μας επιτρέψει ο κ. Χιωτάκης, να του ζητήσουμε να φρεσκάρει την ιστορική του μνήμη – καθότι πνευματικός άνθρωπος_ και να επαναφέρει ζωντανά τα τραγικά γεγονότα, που έλαβαν χώρα στον Βο Παγκόσμιο Πόλεμο – των οποίων της θλιβερή επέτειο θα ζήσουμε σε λίγες μέρες αναπολώντας μνήμες και αγωνιστές που έπεσαν για πάντα στο θυσιαστήριο  – στο βωμό του Ναζισμού, για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι, και ορισμένοι να αυθαιρετούν και να βεβηλώνουν την θυσία τους και τον τόπο  που μαρτύρησαν.

Τέτοιοι τόποι και μνημεία περιλαμβανόμενα στην περιοχή είναι οι Αγροτικές Φυλακές Αγιάς – το Νταχάου αυτό του Νότου, ο μαρτυρικός «ΓΟΛΓΟΘΑΣ» που εκτελέστηκαν 2.500 Έλληνες πατριώτες και το χωματοβούνι «ΜΟΝΟΚΟΥΜΑΡΟ», που υψώθηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1897 η ελληνική σημαία από τον συνταγματάρχη Τιμολέοντα Βάσσο.

Ας λάβει σοβαρά υπόψη του ο συντοπίτης μας κ. Χιωτάκης, ότι την περιουσία του καθενός μας, άρα και του συνόλου, προστατεύει ο Ευαγγελικός Νόμος και ο Συνταγματικός Χάρτης της χώρας μας.

Παράλληλα ο υδροβιότοπος της Λίμνης της Αγιάς, με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα NATURA 2000, που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φωκίων Θ. Βερυκάκης

Μέλος των Ομάδων Παραγωγών

Ελαιολάδου και Πορτοκαλιών

Επίτιμος Διευθυντής Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...