14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, το Μέγαρο Μαξίμου και η εφοπλιστική οικογένεια

Ημερομηνία:

Aντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης καθώς, όπως είναι ήδη γνωστό, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα (11 με 13 του μηνός) συνεδριάζει η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό τον Παναγιότατο κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος δείχνει να έχει αναρρώσει πλήρως μετά την περιπέτεια που είχε με τον κοροναϊό.

Με βάση την κατάρτιση του τριπρόσωπου, στις 28 Δεκεμβρίου, οι τρεις υποψήφιοι Ιεράρχες που διεκδικούν τη θέση του Αρχιεπισκόπου είναι: ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος (53 ετών), ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος (57 ετών)  και ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος (52 ετών).

Οι δύο πρώτοι ισοψήφησαν με 7 ψήφους και ο τρίτος έλαβε 5 ψήφους. Από πολλούς η εκλογή του Μητροπολίτη Πέτρας στο τριπρόσωπο θεωρήθηκε ως έκπληξη, ωστόσο ήταν εδώ και μήνες που έπαιζε το σενάριο εκλογής του και εκτόπισης του Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα, ο οποίος υπήρξε άλλοτε μεγάλο φαβορί.

Πάντως, ημέρες πριν από την κατάρτιση του τριπρόσωπου και ακόμα πιο έντονα όσο οδεύουμε προς την κομβική ημερομηνία συνεδρίασης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόσο πληθαίνουν τα δημοσιεύματα εκείνα που επιχειρούν άκομψα έως και χοντροκομμένα  να δημιουργήσουν κλίμα εντυπώσεων σχετικά με το προφίλ του Ιεράρχη που αξίζει να ηγηθεί της Εκκλησίας της Κρήτης.

Όσο πλησιάζουμε προς την συνεδρίαση, το παρασκήνιο οργιάζει και αποδίδονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα συζητήσεις, επαφές και υποσχέσεις υπέρ ή κατά συγκεκριμένου υποψηφίου. Γίνεται ξεκάθαρα αναφορά στο Μαξίμου αλλά και στον ρόλο μίας από τις ισχυρότερες οικογένειες του εφοπλιστικού κόσμου τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς με αφετηρία την Κρήτη. Μάλιστα, κάποια από τα γραφόμενα είναι τόσο  απροκάλυπτα που προκαλούν  μεγάλο μέρος του εκκλησιαστικού κλήρου και των πιστών αφού ευθέως υποστηρίζουν ότι το νέο Αρχιεπίσκοπο θα τον εκλέξει …εφοπλιστής.

Ωστόσο, εκκλησιαστικοί κύκλοι επιμένουν με σθένος  ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο  τον έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και αυτό δεν είναι απλά τυπικό αλλά και ουσιαστικό.

Τονίζουν ότι ναι μεν υπάρχει κινητικότητα από κύκλους που στηρίζουν συγκεκριμένες υποψηφιότητες, αναμφίβολα επιχειρούνται κάποιες παρεμβάσεις, όμως αυτές δεν είναι ικανές να επιδράσουν καθοριστικά και καταλυτικά στην κρίση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Υποστηρίζουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ακούει, συζητάει, αξιολογεί, σαφέστατα όμως έχει τη δική του άποψη και κρίση και συνεκτιμά πολλές παραμέτρους και πτυχές για το προφίλ και τα χαρακτηριστικά του νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κρήτης. Ίσως, λένε, κάποιο λόγο παραπάνω να έχουν Ιεράρχες που βρίσκονται πιο κοντά του και τους εμπιστεύεται απόλυτα.

Άλλοι πάλι εμφανίζονται επιφυλακτικοί και θεωρούν ότι οι ισχυρότατες πιέσεις που ασκούνται και κλιμακώνονται όσο προχωρούν οι ημέρες, θα επηρεάσουν καταστάσεις.

Και οι τρεις διεκδικητές του Αρχιεπισκοπικού θρόνου είναι Ιεράρχες με κατάρτιση, με ηθικό και πνευματικό ανάστημα και παρρησία όπως μπορεί να παρατηρήσει κάποιος μέσα από τις ομιλίες τους, τα κηρύγματα τους, την αρθρογραφία τους.

Ζητούμενο είναι να εκλεγεί ο καταλληλότερος, εκείνος που θα μπορέσει να  οδηγήσει ενωμένη την Εκκλησία της Κρήτης στη νέα εποχή, μακριά από λογικές διαχωριστικών γραμμών. Η Κρήτη, πολύ περισσότερο στις μέρες μας, έχει ανάγκη από έναν άξιο ποιμενάρχη, έναν πνευματικό άνθρωπο, με εκκλησιαστική επάρκεια αλλά και φιλεύσπλαχνο. Ταπεινό, σεμνό αλλά και με αιχμηρό λόγο όπου χρειαστεί. Ηγέτη και πατέρα μαζί.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...