20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Πολάκη – Δε θα γίνει καν συζήτηση στα όργανα του κόμματος

Ημερομηνία:

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την πορεία του προς τις εκλογές δίχως τον Παύλο Πολάκη. Οι χθεσινές εξελίξεις που οδήγησαν στην αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, συνιστούν μια νέα πραγματικότητα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία.

Το «μη περαιτέρω»

Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιδίωξε η κατάσταση με τον Παύλο Πολάκη να φτάσει στο «μη περαιτέρω». Αντιθέτως πληροφορίες αναφέρουν πως εκτός από τις δημόσιες αναρτήσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού, υπήρξαν και άλλες κινήσεις (που δεν έγιναν δημοσίως γνωστές) οι οποίες «δοκίμασαν» την υπομονή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε οι συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί μετά την 19η Φεβρουραίου και την – δημόσια- απαίτηση του Παύλου Πολλάκη να περιληφθεί στενός συνεργάτης του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά, συνιστούσαν μια εξαιρετικά εύθραυστη ισορροπία. Με τον Κρητικό πολιτικό να έχει κάνει μεν ένα βήμα πίσω, δηλώνοντας πώς τα θέματα αυτά θα συζητηθούν εντός των οργάνων, αλλά ταυτόχρονα «προαναγγέλλει» σύγκρουση στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να συνεδριάσει. Ακόμη και τότε όμως η Κουμουνδούρου είχε δηλώσει πως το θέμα «θεωρείται λήξαν». Δίνοντας σαφές μήνυμα προς τον Παύλο Πολάκη πως η διένεξη πρέπει να σταματήσει σε αυτό το σημείο.

Ο Πολάκης είχε πάρει τις αποφάσεις του

Όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ όμως, φαίνεται πως ο Παύλος Πολάκης είχε από τότε λάβει τις αποφάσεις του. Επιλέγοντας να φτάσει την αντιπαράθεση έως το τέλος. Κάτι το οποίο πραγματοποίησε με την χθεσινή του ανάρτηση, που κινούνταν όχι μόνον «εκτός πνεύματος» αλλά σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Θυμίζουμε ότι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαμηνύσει ότι δεν εμφορείται από ρεβανσιστικό πνεύμα σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Παύλος Πολλάκης όχι απλά κινήθηκε στην ανάποδη τροχιά θεωρητικώς, αλλά κατονόμασε δεκάδες πρόσωπα (δικαστικούς, δημοσιογράφους κ.λ.π) λέγοντας πως πρέπει «να καθαρίσουμε από αυτούς». Δίχως να κρύβει μάλιστα την αποδοκιμασία του για το έντυπο στο οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να παραχωρήσει συνέντευξη. Επίσης κατέθεσε προτάσεις που δεν περιέχονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει ανακοινωθεί.

Με λίγα λόγια ο πρώην υπουργός επέλεξε να «βρεθεί απέναντι» τόσο στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματός του όσο και στον πρόεδρό του. Μια συνθήκη που όπως εκτίμησαν στην Κουμουνδούρου δεν άφηνε κανένα περιθώριο ανοχής.

Τα όργανα

Σε χθεσινή ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης αναφέρει πως τα ζητήματα αυτά πρόκειται να συζητηθούν στα όργανα του κόμματος αναφέροντας πως «θα τα πούμε όλα στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή». Όμως είναι μάλλον απίθανο ο πρώην υποψήφιος στα Χανιά να …φτάσει μέχρι εκεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται πως «έχει πάρει τις αποφάσεις του» και αυτές συνίστανται στο να δείξει την έξοδο στον Π.Πολλάκη. Αυτή είναι η ουσία της πρότασής του με την οποία ο βουλευτής Χανίων παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, θέση που αναμένεται να επικυρωθεί στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος που θα συνεδριάσει για το ζήτημα αυτό την Τρίτη. Ο Π.Πολάκης θα ελεγχθεί για «συστηματική παραβίαση από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος» όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και στην επίσημη ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που, αν συνδυασθεί με τον εκρηκτικό χαρακτήρα του πρώην υπουργού, προδιαθέτει για το ποια θα είναι η κατάληξη.

Το μετά

Στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον ζυγίζουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποτιμώντας ως δεδομένο ότι η πορεία με τον Παύλο Πολάκη δεν θα είναι εφεξής κοινή. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας, που φημίζεται ώς ένας πολιτικός με έφεση στην ανάλυση των αιφνίδιων καταστάσεων και στην προσαρμογή σε μεταβαλλόμενες συνθήκες, αναμένεται να εστιάσει πλέον στην διαχείριση της νέας πραγματικότητας. Με όσα αρνητικά εμπεριέχει αλλά και τυχόν θετικές πλευρές της.

Οι εξελίξεις που οδήγησαν στην αποπομπή του Παύλου Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, πιθαν διευρύνουν τις «γέφυρες» πολιτικής επικοινωνίας με πολίτες και ψηφοφόρους από τον χώρο του κέντρου. Κυρίως αυτούς που δεν συμφωνούσαν με την λογική και το ύφος που απέπνεε η δημόσια παρουσία του Χανιώτη πολιτικού. Αυτό θα έχει πιθανότατα την αντανάκλασή του και στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας «όσο και αν προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια ότι τάχα θα κόψει τον ομφάλιο λώρο με τον κ. Πολάκη, δεν πείθει κανέναν». Θέση που προφανώς διαψεύστηκε. Την συνθήκη μάλιστα αυτή φαίνεται ότι αντιλήφθηκαν έγκαιρα και στελέχη του «εκσυγχρονιστικού κέντρου» -που κάθε άλλο παρά επιθυμούν την όσμωση των δύο χώρων- όπως η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία σε δήλωσή της στα social media ανέφερε: «Μπορεί (;)ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει έξω τον Πολάκη. Μπορεί ο Πολακισμός να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ;».Έτσι λοιπόν η απουσία του Παύλου Πολάκη από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να ενισχύσει την θελκτικότητα του σε ένα συγκεκριμένο,όσο και ταλαντευόμενο τμήμα των ψηφοφόρων.

"google ad"

Από την άλλη είναι βέβαιο πως οι εξελίξεις δεν “ακούστηκαν” καθόλου ευχάριστα στο πολιτικό ακροατήριο που αποτελεί τον «σκληρό πυρήνα» του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον όπως αυτός διαμορφώθηκε από το 2015 και μετά. Εκεί δηλαδή που ο Παύλος Πολλάκης εκτιμάται ότι είχε την υψηλότερη απήχηση. Δεν μπορεί πάντως να παραγνωρίσει κανείς ότι πρόκειται για ένα τμήμα των ψηφοφόρων που εξαιρετικά δύσκολα θα έκανε οποιαδήποτε άλλη επιλογή στην κάλπη, από τον να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά το καθαρά εκλογικό πεδίο, στο νομό Χανίων όπου και επρόκειτο να κατέλθει ο Παύλος Πολάκης ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούσε να ανατρέψει θεαματικά τους συσχετισμούς που είχαν διαμορφωθεί στις εκλογές του 2019. Πάντως η συγκομιδή του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν μόλις μία κερδισμένη κοινοβουλευτική έδρα: Αυτή του Παύλου Πολάκη με 15.443 ψήφους, την οποία φιλοδοξεί να διατηρήσει και στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...