13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης ζητά τη δημιουργία θέσης Αντιδημάρχου Παλιάς Πόλης

Ημερομηνία:

Στα διαχρονικά προβλήματα των Χανίων και ειδικά της Παλιάς Πολης αναφέρεται ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης ζητώντας για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή τους τη δημιουργία θέσης αντιδημάρχου Παλιάς Πόλης:

“Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης, επιθυμεί να εκφράσει και δημόσια την ανησυχία του για την στασιμότητα που παρατηρείται στην επίλυση των προβλημάτων της Παλιάς Πόλης.

Προβλήματα που έχουμε καταθέσει εγγράφως αλλά και δια ζώσης στις συναντήσεις μας με τον κ. Δήμαρχο και τους συνεργάτες του.

Κυρίαρχο πρόβλημα αποτελεί για την πόλη η έλλειψη χωρών στάθμευσης – δημοσίων και ιδιωτικών – επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες μας όπως τις είχαμε διατυπώσει σε ειδική σύσκεψη όλων των τουριστικών φορέων με δική μας πρωτοβουλία και παρουσία της νέας τότε Δημοτικής αρχής στις 13.9.2019.

Η έλλειψη θέσεων στάθμευσης, οι καθυστερήσεις στην δημιουργία περιφερειακών παρκινγκ, η μη αναδιάταξη των δρομολογίων του Αστικού ΚΤΕΛ, τα κυκλοφοριακά προβλήματα της πόλης σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη αστυνόμευσης συνθέτουν μια εικόνα καθημερινής δυσφορίας σε κατοίκους αλλά και επισκέπτες αυτής της πόλης.

Επιπρόσθετα, οι πεζοδρόμοι καθημερινά παραβιάζονται συστηματικά από και τροχόφορα οχήματα, βάζοντας σε κίνδυνο τους περιπατητές και δημιουργώντας μια τριτοκοσμική εικόνα στην Παλιά Πόλη. Στις συναντήσεις μας με την Δ.Α είχαμε ζητήσει τοποθέτηση εμποδίων σε όλες τις εισόδους προς την Παλιά Πόλη, ιδανικά μπάρες ανοιγόμενες τύπου Αστικού ΚΤΕΛ.

Οι προσωρινές ενημερωτικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί μετά τις επαφές μας, δυστυχώς δεν ανακόπτουν την ροή των τροχοφόρων στον επιθυμητό βαθμό.

Νέα έργα εξαγγέλλονται, ενώ στάσιμα και ανολοκλήρωτα παραμένουν έργα σε χώρους ιδιοκτησίας του Δήμου (Προμαχώνας San Salvadore, Lado, Πισίνα πρώην Ξένια, ανάχωμα Δυτικής Τάφρου).

Η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών μέσα στην Παλιά Πόλη συνεχίζονται καθημερινά και όλη την τουριστική περίοδο, από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, υποβαθμίζοντας την εικόνα της πόλης με κάδους γεμάτα από μπάζα, σκόνη και θόρυβο. Στις προτάσεις μας είχαμε αιτηθεί διακοπή έργων μέσα στον δακτύλιο της Παλιάς Πόλης κατά την διάρκεια της σεζόν.

Ολοκληρωμένες προτάσεις έχουμε καταθέσει για τον Πολιτισμό (Εορτασμοί Παλιάς Πόλης) για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με επιχειριασιακό σχέδιο σε επίπεδο Νόμου και με αναβαθμισμένες υπηρεσίες Marketing, την κατάθεση πρότασης δημιουργίας αγαλμάτων μεταλλικών με αναπαραστάσεις παλαιών επαγγελμάτων σε νευραλγικά σημεία. Πάγιο αίτημα μας η καλύτερη στελέχωση των Περιπτέρων Πληροφοριών της Π. Πόλης κατά τους θερινούς μήνες σε όλα τα νευραλγικά σημεία και τις ώρες αιχμής, θέμα άλυτο μέχρι και σήμερα.

Παρεμβάσεις έχουμε κάνει συστηματικά για το πράσινο, την πυρόσβεση και την παροχή πρώτων βοηθειών στην Π. Πόλη (ιδανικά δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών πλησίον του λιμανιού).

Ολιγωρία έχει παρατηρηθεί επίσης τα τελευταία 2 χρόνια στην κοπή των δέντρων πίσω από την οδό Σκρυδλωφ (Στιβαναδικα), δέντρα που έχουν εισβάλει σε περιουσίες ιδιωτών και απειλούν ακίνητα αλλά και διερχόμενους τις μέρες με κακές καιρικές συνθήκες. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μας έχει πει για την δυσκολία του σημείου, ωστόσο 2 χειμώνες με καραντίνα δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την επιχείρηση στο σημείο.

Έχουμε καταθέσει και ζητήσει την εκ νέου αναθεώρηση του κανονισμού κοινοχρήστων χωρών που στην πράξη απεδείχθη με λάθη που χρήζουν διόρθωσης, δημιουργεί διακρίσεις σε οδούς που δεν επιτρέπει καταστηματάρχες να διατηρούν την υφιστάμενη έως τώρα δραστηριότητα τους. Μεγάλη αδικημένοι κυρίως τα Τουριστικά καταστήματα.

Επίσης, έχουμε αιτηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης, αντικατάσταση-αναβάθμιση του ελλιπούς φωτισμού όπως π.χ. οδός Σκρυλωφ και Μπετολο, όπου από νωρίς βυθίζεται στο σκοτάδι.

"google ad"

Αίτημα μας και η τοποθέτηση περισσότερων καλαθών ειδικού τύπου (ώστε να μην χωράνε ογκώδη), για τους περιπατητές στη Π. Πόλη και συχνή περισυλλογή των απορριμμάτων αυτών.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό στον κάθε πολίτη, επαγγελματία και μόνιμο κάτοικο της Παλιάς Πόλης, ότι η ανάγκη ύπαρξης συντονιστικού οργάνου (Αντιδήμαρχου) για την Παλιά Πόλη που προϋπήρχε και καταργήθηκε, είναι απαραίτητη. Η απουσία αυτού βάζει στα αζήτητα την διεκδίκηση υπογραφής νέας προγραμματικής σύμβασης για την Παλιά Πόλη μεταξύ Δήμου και Υπ. Πολιτισμού, Περιφέρειας, Τ. Α. Π, Δημοτικό λιμενικό ταμείο και Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο Σύλλογος μας θα συνεχίσει να διεκδικεί την λύση, να προωθεί τον διάλογο, την συνεργασία και την συνεννόηση με την Πολιτεία, την αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς του Τουρισμού με γνώμονα την αναβάθμιση της Π. Πόλης.

Δ. Σ. Συλλόγου Εμπορικών και Τουριστικών Καταστημάτων Παλιάς Πόλης”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ