19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Παγκρήτια πορεία αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο για τη Ροζάβα της Συρίας

Ημερομηνία:

Ο Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος Da απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε κάθε ενδιαφερόμενο στην Παγκρήτια Αντιπολεμική Πορεία που διοργανώνεται το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στις 18:00 στο Δημαρχείο Ρεθύμνου. Η κινητοποίηση γίνεται στο πλαίσιο διεθνούς καμπάνιας για την υπεράσπιση της επανάστασης στη Ροζάβα.

Για όλους όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση από το Ηράκλειο η προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 4:00 το απόγευμα του Σαββάτου στις εγκαταστάσεις των παλιών ΚΤΕΛ.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές επισημαίνουν τα εξής:

Στις 16:00 την 9η του Οκτώβρη, ο κατοχικός Τουρκικός στρατός και οι Ισλαμιστές σύμμαχοι τους ξεκίνησαν την επίθεση εναντίον των απελευθερωμένων εδαφών της βόρειας Συρίας. Την ετοίμαζαν άλλωστε από καιρό.

Στις 16:00 ακριβώς το απόγευμα οι βόμβες έπεφταν βροχή πάνω σε ανθρώπους στα συνοριακά χωριά και στις πόλεις. Οι τζιχαντιστικές συμμορίες ξεκίνησαν να εισβάλουν υπό τις εντολές του Τουρκικού στρατού και προσπάθησαν να εισχωρήσουν στην συνοριακή περιοχή. Η Τουρκία ισχυρίζεται πως διεξάγει μια στρατιωτική επιχείρηση που αποσκοπεί να “διασφαλίσει τα σύνορα” και να δημιουργήσει μια λεγόμενη “ζώνη ασφαλείας”, ενώ στην πραγματικότητα ο τουρκικός στρατός και οι τζιχαντιστές σύμμαχοί του αποσκοπούν στην κατοχή ολόκληρης της -δημογραφικά- κατά βάση Κουρδικής περιοχής κατά μήκος των συνόρων. Το καθεστώς της Άγκυρας μιλάει για “πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας” και διαμηνύει πως ο επιθετικός αυτός πόλεμος δεν στρέφεται εναντίον του πληθυσμού, αλλά οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί κατοικιών, οι λεηλασίες, ο εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι εκτελέσεις και απαγωγές εκατοντάδων ανθρώπων μιλούν μια άλλη γλώσσα. Όσο ο πόλεμος εναντίον της Β.Α Συρίας προχωράει, γίνεται όλο όλο και πιο ξεκάθαρο σε τι αποσκοπεί ο Ερντογάν, σε τίποτα λιγότερο από την εθνοκάθαρση μέσω τις βίαιης εκδίωξης εκατομμυρίων ανθρώπων και τη μακροπρόθεσμη δημογραφική αλλαγή ολόκληρης της περιοχής.

Στη Βόρεια Συρία, υπό την σκιά του Συριακού εμφυλίου, ένα επαναστατικό και δημοκρατικό κοινωνικό εγχείρημα άνθησε τα τελευταία επτά χρόνια. Εξαρχής αποτέλεσε αγκάθι στα πλευρά των δυνάμεων της περιοχής και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι κοινωνίες της Β.Α. Συρίας εγκαθίδρυσαν την δικιά τους αυτοδιοίκηση δημιούργησαν μια όαση ειρήνης και ισότιμης συνύπαρξης όλων των πληθυσμιακών ομάδων, προέταξαν την απελευθέρωση των γυναικών, την οικολογική οικονομία και την ριζοσπαστική δημοκρατία. Η δημοκρατική συνομοσπονδία την Β.Α. Συρίας έγινε ένα υπαρκτό παράδειγμα ενός ειρηνικού και δημοκρατικού μέλλοντος για την μέση ανατολή μακριά από τοπικούς δεσποτισμούς και ξένου ελέγχου. Και τέλος, οι δυνάμεις άμυνας των λαών της Β.Α. Συρίας οι Συριακές δημοκρατικές δυνάμεις (SDF) κατάφεραν να τσακίσουν τα απομεινάρια του ισλαμικού κράτος (Ι.Κ).

Σήμερα, τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές, κατά βάση μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ-Κάιντα και ξαναεφορμούν μέσω της επίθεσης της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία και σκορπούν τον φόβο και τον τρόμο. Οι χώρες της Διεθνούς Συμμαχίας, με πάνω από όλες τις ΗΠΑ, έστρωσαν τον δρόμο στον επιθετικό πόλεμο της Τουρκίας μέσω της συντονισμένης απόσυρσης των στρατευμάτων τους από την περιοχή των συνόρων. Γύρισαν την πλάτη στους συμμάχους τους και θυσιάζουν τους ανθρώπους της Β.Α. Συρίας στα βρώμικα συμφέροντα τους. Οι κυβερνήσεις του κόσμου συμφώνησαν να στρέψουν αλλού το βλέμμα τους όσο η τουρκικές κατοχικές δυνάμεις με τους τζιχαντιστές τους διαπράττουν μια γενοκτονία με οπλισμό του ΝΑΤΟ.

Αλλά δεν θα σταθούμε σιωπηλοί μάρτυρες του μακελειού που συμβαίνει μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου. Μονάχα ένα ευρύ και μάχιμο αντιπολεμικό κίνημα θα σταματήσει αυτόν τον πόλεμο, όπως όταν οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο εναντίον του πόλεμου του Βιετνάμ και στην εισβολή στο Ιράκ του 2003. Η συνείδηση της ανθρωπότητας πρέπει να εξεγερθεί μπροστά στη βαρβαρότητα της Τουρκίας.

Την 1η του Νοέμβρη του 2014 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο το κόσμο βγήκαν στο δρόμο για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με την Ηρωική αντίσταση στο Κομπάνι.

Καλούμε φέτος η 2η του Νοέμβρη να γίνει ημέρα παγκόσμιας αντίστασης ενάντια στον επιθετικό πόλεμο της Τουρκίας, να γίνει μια διακοπή της κανονικότητας και να την παραλύσουμε.

Συμμετέχουμε σε δημιουργικές και διαφορετικές δράσεις κοινωνικής ανυπακοής, διαδηλώσεις και βγαίνουμε στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους.

Στις 2 του Νοέμβρη, μαζευόμαστε από ολόκληρη την Κρήτη στις 18:00 μπροστά στο Δημαρχείο Ρεθύμνου για να δείξουμε αμέριστη αλληλεγγύη μας στην επανάσταση της βορειο-ανατολικής Συρίας, αλλά και στη Χιλή, τη Βαρκελώνη, το Λίβανο, το Ιράκ, το Εκουαδόρ, την Ουρουγουάη- σε όλες τις εξεγέρσεις που αυτή τη στιγμή ζωντανεύουν τον αγώνα ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό, τον αγώνα για ελευθερία. Όλοι/ες μαζί θα δημιουργήσουμε ένα διεθνιστικό μέτωπο που θα αποκρούσει τη φασιστική απειλή. Όσο η σφαγή συνεχίζεται κι όσο το σκότος επιμένει, το φως της αντίστασης πρέπει να κάνει το ίδιο“.

Παγκρήτια πορεία αλληλεγγύης για τη Ροζάβα της Συρίας

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...