14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Το Υπουργείο Τουρισμού ευθυγραμμίζεται με την Ένωση Ξενοδόχων και προχωρά σε επιβολή εισιτηρίου σε Μπάλο και Ελαφονήσι για την “προστασία” του;

Ημερομηνία:

Μετά τα διόδια για τη δημηιουργία του ΒΟΑΚ, εισιτήριο και για την προστασία Μπάλου και Ελαφόνησου;

Η επιβολή εισιτηρίου σε Μπάλο και Ελαφονήσι φαίνεται πως είναι η επιδίωξη του Υπουργείου Τουρισμού.

Η παραδοχή ήρθε από το στόμα του Χανιώτη Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Δημήτρη Φραγκάκη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Χανίων.

Είπε χαρακτηριστικά:

“Το αν θα μπει εισιτήριο είναι το λιγότερο κομμάτι, δεν μιλάμε απλά για την επιβολή αντιτίμου, αλλά για μια δέσμη μέτρων που θα μπορέσουν να προστατέψουν τους προορισμούς αυτούς” για να διεκρινήσει ότι “δεν μιλάμε σίγουρα για μια καθολική απαγόρευση πρόσβασης των προορισμών αυτών, αλλά για έναν απαραίτητο έλεγχο που πρέπει να γίνει για την προστασία και για να μείνουν ζωντανοί αυτοί οι βιότοποι”.

Πάντως, όπως είπε, “το αν θα μπορεί να έχει ένα έσοδο αυτή η περιοχή, δεν είναι καθόλου κακό. Το αντίθετο μάλιστα, αν το έσοδο αυτό που θα προκύψει θα πηγαίνει σε έργα προστασίας αυτής της περιοχής. Άλλωστε ο Μπάλος έχει ήδη εισιτήριο.”.

Να σημειώσουμε ότι η επιβολή εισιτηρίου σε Μπάλο είναι πάγιο αίτημα της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Χανίων, αίτημα στο οποίο ευθυγραμμίζεται η νέα ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη υπάρχει αντίτιμο στην είσοδο στον Μπάλο 1 ευρώ ανά άτομο το οποίο χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και τη συντήρηση της περιοχής ενώ το αντίστοιχο αντίτιμο για όποιον θέλει να φτάσει στον Μπάλο μέσω θαλάσσης φτάνει και ξεπερνά τα 20 ευρώ.

Η Ένωση Ξενοδόχων σε μία από τις πολλές ανακοινώσεις της για το συγκεκριμένο θέμα είχε ζητήσει την καταβολή αντίτιμου των 10 ευρώ από κάθε άτομο “προκειμένου να υπάρξει ένα ποσό το οποίο θα είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες της καθαριότητας και περιποίησης των συγκεκριμένων παραλιών”.

Όπως σημειώναν:

“Οι μοναδικού κάλλους αυτές παραλίες, κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη ροή κόσμου και θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο αντίτιμο θα περιορίσει τον όγκο των επισκεπτών προστατεύοντας την  περιοχή και κάνοντας τους επισκέπτες να  τις χαρούν ακόμα περισσότερο”.

Από τα διαχειριστικά σχέδια που υπάρχουν για τις προστατευόμενες περιοχές προβλέπεται ένας συγκεκριμένος αριθμός επισκεπτών που μπορούν να δεχθούν καθημερινά. Για τον Μπάλο προβλέπεται ένας αριθμός 800 ατόμων όταν όλοι γνωρίζουν ότι το καλοκαίρι ημερησίως στην περιοχή βρίσκονται πάνω από 5.000 άτομα καθημερινά.

Το ζήτημα αυτό σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράκη δεν πρέπει να προβληματίζει.

«Η φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής είναι καλή για τους μηχανικούς αλλά δεν ισχύει για τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Αν πχ. σταματήσουν να κατεβαίνουν τα αυτοκίνητα στην παραλία του Λαφονησίου όπως θέλουμε και θέλουν και οι δήμοι της περιοχής αλλά κατεβαίνουν οι επισκέπτες με ένα λεωφορείο που θα τους μεταφέρει από το χώρο στάθμευσης, αν οι επισκέπτες στο Μπάλο πηγαίνουν με λεωφορείο από την Καλυβιανή και όχι με τα αυτοκίνητα τους τότε ο αριθμός τους δεν θα είναι πρόβλημα.   Αυτή είναι προσωπική άποψη καθώς αποφάσεις θα πάρει το Δ.Σ. του Φορέα, ωστόσο θεωρώ “χοντροκομμένη προσέγγιση” ότι θα πρέπει μια περιοχή να την επισκέπτονται μόνο 800 άτομα την ημέρα» είχε δηλώσει σε πρόσφατες δηλώσεις του από το 2018 ο πρόεδρος του Φορέα υπογραμμίζοντας πως «στόχος μας θα πρέπει να είναι όχι να φύγει κόσμος από τις περιοχές αυτές αλλά να έλθει με συγκεκριμένους όρους.

"google ad"

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράκης ειδικά για τον Μπάλο καίριο ζήτημα δεν είναι η επιβολή υψηλού αντιτίμου σε αυτούς που έρχονται οδικώς αλλά η απαγόρευση εισόδου βαρκών στο χώρο της λιμνοθάλασσας:

Eίναι ένα μοναδικό οικοσύστημα η λιμνοθάλασσα και όμως σήμερα δεν μπορείς να βρεις μια αχιβάδα εκεί λόγω της υπεραλίευσης τους για αυτό και πρέπει να προστατευτεί ως κόρην οφθαλμού. Μπορεί πχ. οι αχιβάδες  να προσφέρονται από την καντίνα του Δήμου. Μια συγκεκριμένη ποσότητα που θα αλιεύεται ετησίως και θα διατίθεται μόνο εκεί. Όχι όμως ο καθένας να μαζεύει ότι θέλει και όση ποσότητα θέλει. Ιδιαίτερα θετικό για το Μπάλο ότι σταμάτησαν τη λειτουργία τους οι παράνομες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στην περιοχή και απομακρύνθηκαν μετά από δεκαετίες τα παράνομα κτίσματα.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ