16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Παγκόσμια Μέρα Παλαιστινιακής γης: «Η γη μας είναι η ταυτότητά μας»

Ημερομηνία:

Ο λαός της Παλαιστίνης τιμά σήμερα, 30 Μάρτη, την Μέρα της Παλαιστινιακής Γης. Κάθε χρόνο, αυτή τη μέρα, από το 1976 οι Παλαιστίνιοι τιμούν την Ημέρα της Γης προς τιμήν του αγώνα τους να κρατήσουν τη γη τους και την εθνική τους ταυτότητα σε ένα όλο και πιο εχθρικό περιβάλλον και επιμένουν να αγωνίζονται για την Ελευθερία, την Ειρήνη και τα αναφαίρετα δικαιώματά τους για επιστροφή και αυτοδιάθεση αντιμετωπίζοντας την Ισραηλινή αποικιακή κατοχή και τις ρατσιστικές πολιτικές του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο, μαζί με τους φίλους του παλαιστινιακού λαού, γιορτάζουν την 45η  επέτειο και τιμούν όλους εκείνους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αγώνα κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κατοχής και της αδικίας. Αποτίουν φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους που έχουν θυσιάσει τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, την Παλαιστίνη, για να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους και τις επόμενες γενιές, ώστε να ζούν με δικαιοσύνη, ειρήνη, αξιοπρέπεια και ελευθερία.

LAND DAY 1976-2018. Εργο του Sarah Farahat 2018, για την Μέρα της Παλαιστινιακής Γης.

«Παραμένουμε αταλάντευτοι  απαιτώντας το αναφαίρετο δικαίωμά μας για αυτοδιάθεση και εθνική ανεξαρτησία και την ίδρυση του Κράτους της Παλαιστίνης στα προ της 4ης Ιουνίου 1967 σύνορα και με  πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ( ψήφισμα 194)», τονίζει σε Ανακοίνωσή της η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Αθήνα.

Πριν από σαράντα πέντε χρόνια, τον Μάρτη του 1976,  η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοινώνει την κατάσχεση 21.000 στρέμματα γης, αραβικής ιδιοκτησίας, για να δημιουργήσει εβραϊκά βιομηχανικά κέντρα. Λίγο αργότερα ο υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ δηλώνει ότι ο σκοπός του σχεδίου είναι η δημιουργία μιας εβραϊκής πλειοψηφίας στην Αραβική Γαλιλαία.

Οι Παλαιστίνιοι αντιδρούν, κηρύσσουν γενική απεργία για τις 30 του Μάρτη. Την παραμονή, 29 Μάρτη, οι ισραηλινές αρχές επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας στην κάτω Γαλιλαία.

Το πρωί της Τρίτης 30 Μάρτη 1976, η ισραηλινή αστυνομία μαζί με ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, εισβάλουν στα αραβικά χωριά που συμμετείχαν στην απεργία. Ακολούθησαν συμπλοκές με νεολαίους Παλαιστίνιους που διαμαρτύρονταν για την απαλλοτρίωση της  παλαιστινιακής γης από την κυβέρνηση του Ισραήλ πετώντας πέτρες. Οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με πυροβολισμούς, αδιάκριτα, κατά των άοπλων διαδηλωτών.

Οι έξι Παλαιστίνιοι νεκροί εκείνης της ημέρας:

1. Ο Raja Hussein Abu Rayya (30 ετών) από το Sakhneen,
2. Ο Muhsin Hasan Said Taha (15 ετών), από το Kufr Kanna,
3. Ο Khader Eid Mahmoud Khalaila (24 ετών)από το Sakhneen,
4. Ο Kheir Mohammad Salim Yasin (23 ετών) από την Arraba,
5. Η Khadija Qasem Shawahneh (23 ετών) από το Sakhneen και
6. Ο Ra’fat Ali Az-Zheiri (21 ετών) από τον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams.

Οι  διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με έντονη επιθετικότητα και βία. Εξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και άλλοι 300 συνελήφθηκαν.

Οι διαμαρτυρίες του 1976 που έλαβαν χώρα στα ιστορικά εδάφη της Παλαιστίνης δεν αφορούσαν μόνο στην κατάσχεση της γης αλλά ήταν και μια καταγγελία της συστηματικής ισραηλινής πολιτικής και του καθεστώτος αποικιοκρατίας, εθνοκάθαρσης και εκτοπισμού

Μέχρι σήμερα το ισραηλινό καθεστώς και η κατοχικές του δυνάμεις συνεχίζουν τις αποικιακές πολιτικές τους που εκδηλώνονται μέσω του λεγόμενου «νόμου του έθνους» και των κύριων προγραμμάτων πολιτικών κομμάτων του για να κερδίσουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων στις ισραηλινές κοινοβουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 23 Μάρτη 2021.

"google ad"

Κάτω από τα απαθή και αδιάφορα βλέμματα των ηγεσιών του πολιτισμένου κόσμου η αποικιοκρατία του Ισραήλ επεκτείνεται στα κατεχόμενα εδάφη του Κράτους της Παλαιστίνης με defacto προσάρτηση, επέκταση οικισμών, κατάσχεση εδαφών και εβραιοποίησης της Ιερουσαλήμ.

Από τις αρχές του 2021, το Ισραήλ ανακοίνωσε την κατασκευή περισσότερων από 3300 οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ 227 κατοικίες Παλαιστινίων κατεδαφίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, εκτοπίζοντας πάνω από 370 Παλαιστίνιους. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 4.500 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, παραμένουν στα ισραηλινά κέντρα κράτησης για αντίσταση στην κατοχή, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά.

Αυτή τη μέρα οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο με την υποστήριξη διεθνών ομάδων αλληλεγγύης υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, πραγματοποιούν ειρηνικές διαμαρτυρίες και πρωτοβουλίες, για να σηματοδοτήσουν αυτή τη σημαντική  ημέρα.

Η Μέρα της Παλαιστινιακής Γης είναι μια ευκαιρία για τους Παλαιστίνιους, όχι μόνο να υπενθυμίσουν ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, αλλά και να καλέσουν, άλλη μια φορά, την Διεθνή Κοινότητα να επιλέξει να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας, να καταστήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και την κατάσχεση γης που εκτείνονται από το 1948 εναντίον των εδαφών του αυτόχθονα πληθυσμού της Παλαιστίνης.

Η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης σημειώνει στην Ανακοίνωσή της:

«Η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να θεωρήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για τις παραβιάσεις του επιβάλλοντας κυρώσεις σε αυτό το αδίστακτο κράτος που αψηφά το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ψήφισμα του ΔΠΔ για τον τερματισμό της κατοχής που ξεκίνησε το 1967, το αποικιακό απαρτχάιντ και τις ρατσιστικές πολιτικές κατά του Παλαιστινιακού Λαού .

Αν και δεν μπορούμε να διακρίνουμε κανέναν ισραηλινό εταίρο για την ειρήνη ακόμη και μετά τις τέταρτες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ σε δύο χρόνια και στις οποίες εκδηλώθηκε η παραβατικότητα του Ισραήλ από τη σιωνιστική ακραία δεξιά που αρνείται τα αναφαίρετα εθνικά δικαιώματα του λαού μας και η οποία επιβεβαίωσε την παράλυση του ισραηλινού πολιτικού συστήματος. Παραμένουμε αταλάντευτοι διεκδικώντας τα δικαιώματά μας ώστε να επιτύχουμε μια ολοκληρωμένη δίκαιη ειρήνη την οποία ο Πρόεδρος Αμπάς έχει παρουσιάσει επανειλημμένα στα διεθνή φόρουμ, διατηρώντας τη δέσμευσή του για σοβαρές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μέσω μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης υπό την αιγίδα του κουαρτέτου για την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...