15.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Περατώθηκε με επιτυχία το συνέδριο ICRA-EZA στα Χανιά την Κυριακή 2/12/2012

Ημερομηνία:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ Ένα υψηλού επιπέδου συνέδριο (και με τη μορφή σεμιναρίου) ολοκληρώθηκε στα Χανιά την περασμένη Κυριακή στο ξενοδοχείο ΑΚΑΛΙ. Το συνέδριο αυτό στο οποίο συμμετείχαν 35 σύνεδροι εκπρόσωποι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από ΗΠΑ – Νότιο λατινική Αμερική – Αφρική και Ασία, έγινε με την οργανωτική ευθύνη ως ευρωπαϊκό σεμινάριο του ICRA (διεθνές καθολικό φόρουμ – αγροτικής ανάπτυξης- έρευνας – οικονομίας), με την στήριξη του EZA (συνδικαλιστική οργάνωση) με έδρα την Βόννη της Γερμανίας), υπό την αιγίδα και οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι μεγάλη η τιμή και η διάκριση της επιλογής της πόλης των Χανίων για την συνεδρίαση αυτή η οποία έγινε πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά απ πρόταση πρόσκληση του συμπολίτη μας μέλους του IRCA γεωλόγου Αιμίλιου Δασύρα. Το υψηλό επίπεδο του συνεδρίου στο οποίο παρίσταντο αρκετοί καθηγητές πανεπιστημίων καθώς και διακεκριμένοι μελετητές απ’ όλο τον κόσμο είχε ως κεντρικό θέμα:

«Μια νέα ηθική αλληλεγγύης για μια αξιοπρεπή εργασία»

Το συνέδριο που ξεκίνησε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου περατώθηκε την Κυριακή το πρωί 2 Δεκεμβρίου 2012. Τα κυρίαρχα θέματα που αναπτύχθηκαν στα οποία μετά έγιναν συζητήσεις ετέθησαν ερωτήματα και ασκήθηκε κριτική από τους εκπροσώπους – συνέδρους και αντιπροσωπείες ήταν τα εξής:

1)     Ευρωπαϊκή ένωση και εργασιακές πολιτικές, με εισηγητή τον καθηγητή Albino Gosini πρόεδρο του ιδρύματος «Fisba-Fat»

2)     Οι επιπτώσεις της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης στην ποιότητα της ζωής και της εργασίας, με εισηγητή τον καθηγητή Francesco Nuvoli.

3)     Η ανθρώπινη εργασία ως μέσο δημιουργίας μιας δίκαιης κοινωνίας, με εισηγητή τον καθηγητή Dr. Christopher Thompson.

4)     Μια συγκεκριμένη περίπτωση: Ελλάδα, ποια η συμβολή της στην έξοδο από την κρίση, με εισηγητή τον καθηγητή Pier Giorgio Sciacqua,

5)     Ανάλυση των προβληματισμών του αγροτικού κόσμου. Συμβολή των εκπροσώπων των παρευρισκόμενων χωρών. Συζήτηση – απόψεων μέσω των συντονιστών του συνεδρίου.

Ακολούθησε συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι όπου έγιναν παρεμβάσεις από το εργατικό κέντρο Χανίων , το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων , το Οικονομικό Επιμελητήριο Χανίων καθώς και από δέκα (10) προσκεκλημένους επιστήμονες – συνδικαλιστές , πολίτες των Χανίων για τις θέσεις – απόψεις και σχολιασμό της θεματολογίας και ανάπτυξής της από το συνέδριο. Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Mischel  Thierry Dupout αντιπρόεδρος ICRA για την Ευρώπη. Συντονιστής ήταν ο κος Pier Giorgio Sciacqua, συμπρόεδρος EZA και δεύτερος συντονιστής ο Pr.F Viucenzo Conso γ.γ. ICRA. Πρόεδρος του συνεδρίου (πρόεδρος ICRA) ήταν ο κος James Ennis (ΗΠΑ) καθηγητής οικονομίας (USA).

Έγιναν τοποθετήσεις από την πλειοψηφία των συνέδρων. Η  ελληνική αντιπροσωπεία ανέπτυξε την κατάσταση οικονομική και κοινωνική στην χώρα. Του ς γεωπολιτικούς συσχετισμούς που αναπτύσσονται στην ΝΑ Μεσόγειο και τη σχέση της χώρας μας και τους συσχετισμούς αυτούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέλος της οργανωτική επιτροπής γεωλόγος Αιμ. Δασύρας μίλησε με θέμα: «Ενεργειακά πλούσια αποθέματα ορυκτών πόρων, ειδικά δια υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο», παρουσιάζοντας για πρώτη φορά νέες επιστημονικές ανακοινώσεις για τη θέση και τις ποσότητες των υποθαλάσσιων υδρογονανθάκων της χώρας μας. Είναι άξιο να αναφερθεί εδώ ότι στην ελεύθερη συζήτηση στο τέλος του συνεδρίου διατυπώθηκαν κοινής αποδοχής απόψεις όπως: Η τροχοπέδη της επέκτασης παγκοσμίως ανάπτυξης αγροτικών καλλιεργειών – Η παρεμβατικότητα των εταιρειών των μεταλλαγμένων προϊόντων στις κυβερνήσεις, δια τον έλεγχο της τροφικής  αλυσίδας  Η εκδίωξη των μεμονωμένων αγροτών σε Αφρική και Λατινική Αμερική και η ανάληψη των καλλιεργειών εκεί συστημικά από μεγάλες εταιρείες – Η αδυναμία του ευρώ ως κοινό νόμισμα για τον Νότο της ΕΕ. Η έλλειψη προσωπικοτήτων – ηγετών σήμερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως οι ιδρυτές της που την δημιούργησαν και την ονειρεύτηκαν. Η κοινή αλληλεγγύη των κοινωνιών που δοκιμάζονται- Στασιμότητα βοήθειας για την ανάπτυξη των τρίτων χωρών – Η άγνωστη πορεία του παγκόσμιου ελέγχου για το νερό κλπ.

Ι. Τσουρής.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...