19.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ – ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΧΑΝΤΑΚΑΣ»: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Ημερομηνία:

Το τελευταίο διάστημα πολλοί συμπολίτες μας φίλοι του ποδηλάτου, αλλά και εκπρόσωποι τουριστικών και ξενοδοχειακών συλλόγων, μας ζητούν πληροφορίες σχετικά με την πορεία κατασκευής του ποδηλατόδρομου – πεζόδρομου στη θέση της εγκαταλελειμμένης αρδευτικής αύλακας «Χάντακας», που εκτείνεται από την Αγιά μέχρι το Κολυμπάρι, αλλά και για το τμήμα Σταλός – Αγιά.

Σε απάντηση όλων αυτών, ανακοινώνουμε τα ακόλουθα, αφού πρώτα κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της πορείας του έργου.

Το ξεκίνημα πραγμάτωσης του ποδηλατόδρομου ουσιαστικά έγινε μετά την ίδρυση του συλλόγου μας το 2006, αν και η ιδέα δημιουργίας του είχε συζητηθεί, μετά από πρόταση του προέδρου μας, στο Δ.Σ. της ΤΕΔΚ την 4-7-2001 επί προεδρίας Γ. Τζανακάκη και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την 22-7-2003, όταν Νομάρχης ήταν ο κ. Γ. Κατσανεβάκης. Και από τα δύο παραπάνω συμβούλια πάρθηκε, τότε, ομόφωνη απόφαση για δρομολόγηση του έργου, χωρίς όμως καμία συνέχεια, αφού στη πορεία όλα ξεχάστηκαν και τίποτα απολύτως δεν έγινε.

Στο προηγούμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο, όταν Νομάρχης ήταν ο κ. Γρ. Αρχοντάκης, το θέμα του ποδηλατόδρομου συζητήθηκε ξανά, μετά από πρότασή μας, την 29-5-2007. Και αυτή τη φορά η ιδέα δημιουργίας του ποδηλατόδρομου στη συγκεκριμένη θέση, έγινε ομόφωνα δεκτή από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Αυτή τη φορά όμως δεν έμεινε στα χαρτιά, αλλά άρχισε άμεσα η υλοποίησή της. Ανατέθηκε τις επόμενες ημέρες στον Ο.Α.Δ.Υ.Κ., όπου τότε Γεν. Διευθυντής ήταν ο αντινομάρχης κ. Εμμ. Σπανουδάκης, η εκπόνηση προμελέτης του έργου. Τους επόμενους μήνες έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία του Ο.Α.Δ.Υ.Κ. η χαρτογράφηση και η τοπογραφική αποτύπωση όλης της διαδρομής του Χάντακα από την Αγιά μέχρι το Κολυμπάρι. Τυπώθηκαν χάρτες και σχέδια για το τμήμα Σταλός – Πλατανιάς και με μηχανήματα της Νομαρχίας έγινε ο καθαρισμός και η οριοθέτηση του εν λόγω τμήματος.

Την περίοδο που Νομάρχης ήταν ο κ. Γρηγ. Αρχοντάκης έγιναν οι ακόλουθες τρεις χρηματοδοτήσεις από το Νομαρχιακό ταμείο προς τον Ο.Α.Δ.Υ.Κ. για τη μελέτη κατασκευής του ποδηλατόδρομου, αφού προηγουμένως είχαν υπογραφεί οι απαραίτητες προγραμματικές συμβάσεις:

1)      Αρχές του 2008 χρηματοδοτήθηκε ο Ο.Α.Δ.Υ.Κ. με το ποσό των 50.000ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης του ποδηλατόδρομου και των τευχών δημοπράτησης, των τμημάτων: α) Σταλός – Πλατανιά, β) Πλατανιάς – Αγιά, και γ) Αγιά – Κολυμπάρι.

2)      Τέλη του ίδιου έτους εκταμιεύτηκε από το Νομαρχιακό Ταμείο το ποσό των 45.000ευρώ για τον καθαρισμό και την ανάδειξη της αύλακας, που εκτείνεται από τον Πλατανιά μέχρι τον Κυρτομάδω.

3)      Το έτος 2009 η Ν.Α. Χανίων χρηματοδότησε ξανά τον Ο.Α.Δ.Υ.Κ. με το ποσό των 200.000ευρώ για την εκπόνηση μελέτης του περιβαλλοντικού πάρκου της λίμνης της Αγιάς και του τμήματος του ποδηλατόδρομου που εκτείνεται από τον Πλατανιά μέχρι την Αγιά.

Στη συνέχεια ο Ο.Α.Δ.Υ.Κ. (10-7-2009) ανέθεσε την εκτέλεση της μελέτης στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών, αφού πρώτα υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση, με χρόνο παράδοσης της μελέτης την 9/7 του 2011. Η μελέτη εκπονήθηκε από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου κ. Θ. Βλαστό και τους συνεργάτες του και παραδόθηκε εμπρόθεσμα στον Ο.Α.Δ.Υ.Κ. στα Χανιά.

Εκείνη την περίοδο ο κ. Σκουλάκης, που ήταν βουλευτής, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εσωτερικών, ζητώντας πληροφορίες για την πορεία του ποδηλατόδρομου που εκτείνεται από την Αγιά μέχρι το Κολυμπάρι (αριθμ.πρωτ. 6033/22-9-2008). Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου, το με αριθμ. πρωτ. 43352/ΕΥΣΣΑΑΠ 2487 20-10-2008 εγγράφου του, απάντησε ότι η μελέτη για την κατασκευή του ποδηλατόδρομου αποτελείται από τέσσερα στάδια: α) Καθορισμός της αρδευτικής αύλακας (Χάντακας), β) ολοκλήρωση της αποτύπωσης, γ) οριζοντιογραφία και μηκοτομή, δ) σύνταξη μελέτης. Παράλληλα σημειώνει ότι οι εργασίες καθαρισμού του Χάντακα έχουν αποπερατωθεί από τα τέλη Οκτωβρίου. Όσον αφορά την αποτύπωση, την οριζοντιογραφία και τη μηκοτομή αναφέρει ότι θα έχουν τελειώσει μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου. Τέλος ο Υφυπουργός σημειώνει ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Ο.Α.Δ.Υ.Κ. προτίθενται, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, να υποβάλλουν φάκελο για την ένταξη του έργου στο Ε.Σ.Π.Α.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βουλγαράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα (27-4-2011) αναφέρει επί λέξει τα ακόλουθα: «Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν τα εξής έργα…. Ποδηλατόδρομος, από τη λίμνη της Αγιάς έως τον Πλατανιά, συνολικού μήκους 7,7 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 2.500.000Ευρώ». Παρόμοιες διαβεβαιώσεις έδιδε και σε όποιον τον ρωτούσε, την περίοδο εκείνη, για την πορεία του έργου.

Στις 10-9-2012 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ο.Α.Δ.Υ.Κ. σύσκεψη με θέμα την πορεία κατασκευής του ποδηλατόδρομου. Συμμετείχαν σ’ αυτήν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βουλγαράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης, ο Γεν. Δ/ντής Ο.Α.Δ.Υ.Κ. κ. Μπατζέλης, η Δ/ντρια Τεχνικών Έργων κ. Δοξάκη, ο Δ/ντής κ. Πατρελάκης, ο κ. Λαμπουσάκης από το σύλλογό μας και οι μηχανικοί κα. Πριναράκη και ο κ. Λαγουβάρδος. Σ’ αυτή τη σύσκεψη μας γνωστοποιήθηκε ότι η μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου παρουσιάζει πολλές ασάφειες και παραλείψεις και απαιτείται, ως εκ τούτου, συμπληρωματική μελέτη για ορισμένα τμήματα του ποδηλατόδρομου. Ο κ. Απ. Βουλγαράκης συμπλήρωσε ότι αυτή θα ανατεθεί στον καθηγητή αρχιτέκτονα του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Σκουτέλη, που εδρεύει στα Χανιά, για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της μελέτης.

Στις 11-10-2012 έγινε στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Χανίων νέα σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον κ. Βουλγάράκη, ο κ. Μπατζέλης, η κ. Δοξάκη, ο κ. Πατρελάκης, ο κ. Λαμπουσάκης και ο καθηγητής κ. Σκουτέλης στον οποίο είχε ανατεθεί η συμπληρωματική μελέτη του ποδηλατόδρομου, όπως παραπάνω αναφέρουμε. Κατά την άποψη του κ. Σκουτέλη, η μελέτη του ποδηλατόδρομου, που συντάχθηκε στην Αθήνα από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο με ευθύνη του κ. Θ. Βλαστού, παρουσιάζει πολλές και σοβαρές ελλείψεις, που καθιστούν μάταιη κάθε προσπάθεια συμπλήρωσης ή τροποποίησης της. Κατά τον κ. Σκουτέλη η μελέτη του ποδηλατόδρομου πρέπει να γίνει εξαρχής. Ούτε λίγο, ούτε πολύ δηλαδή, χαρακτήρισε τη μελέτη του κ. Βλαστού πρόχειρη και ανεφάρμοστη. Ο κ. Βλαστός, αντίθετα, δέχεται ότι στη μελέτη υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία οφείλονται στην ελλιπή τοπογραφική αποτύπωση, για την οποία όμως δεν ευθύνεται το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στην εν λόγω σύσκεψη αποφασίστηκε να προσκληθεί ο κ. Βλαστός στα Χανιά για να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τη μελέτη του ποδηλατόδρομου, την οποία παρέδωσε στον Ο.Α.Δ.Υ.Κ. τον Ιούλιο του 2011.

"google ad"

Παρ’ ότι έχουν περάσει περισσότερο από τρεις μήνες από την ημέρα της σύσκεψης (11-10-12) ο κ. Βλαστός, όπως τηλεφωνικά μας πληροφόρησε, δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση. Μετά από αυτή την εξέλιξη το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αποφάσισε, ομόφωνα, να καλέσει τον κ. Βλαστό στα Χανιά. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και τις επόμενες ημέρες θα οριστεί η ημερομηνία και ο χώρος όπου θα διεξαχθεί ανοιχτή συζήτηση – ενημέρωση για τη μελέτη του ποδηλατόδρομου που εκπονήθηκε στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών.

Με την ευκαιρία της παρούσας επιστολής, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στο κοινό της πόλης μας, ότι ο Σύλλογός μας αγωνίζεται, τώρα και πολλά χρόνια, για τη δημιουργία του προαναφερόμενου ποδηλατόδρομου – πεζόδρομου, διότι πιστεύει ότι η υλοποίηση του μόνο θετικά έχει να προσφέρει στον τόπο μας. Ονειρευόμαστε ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό ποδηλατόδρομο, κατασκευασμένο σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές της τεχνολογίας. Η διαδρομή θα γίνεται δια μέσου ενός πανέμορφου καταπράσινου τοπίου από λεμονιές, πορτοκαλιές, ελιές και άλλα δένδρα και φυτά που αφθονούν σε όλο το μήκος της διαδρομής του.

Κατά την άποψή μας, αυτός ο δρόμος θα αποτελέσει ένα σημαντικό πόλο έλξης για περιπάτους χαλάρωσης και ψυχοσωματικής ανακούφισης των συμπολιτών μας, μακριά από το άγχος και τους θορύβους της πόλης μας. Κατά μήκος στη διαδρομής του, που θα είναι πάνω από 25km θα αναπτυχθούν χώροι κατάλληλα διαμορφωμένοι, συμβατοί με το φυσικό περιβάλλον, όπου θα υπάρχουν παγκάκια, βρυσούλες, στέγαστρα για την εξυπηρέτηση των πεζοπόρων και ποδηλατών.

Η δημιουργία αυτού του δρόμου επίσης θα συμβάλλει θετικά στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Θα αποτελέσει μια εναλλακτική μορφή τουριστικού προϊόντος (ποδηλασία – πεζοπορία), που το έχει ανάγκη ο τόπος μας και που επίμονα το ζητούν όλα τα τουριστικά γραφεία. Τέλος, η υλοποίηση αυτού του έργου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του ωραίου αθλήματος της ποδηλασίας στην πόλη μας, αφού θα υπάρχει πλέον χώρος, ακίνδυνος, αλλά και κατάλληλος για εκμάθηση και προπόνηση των παιδιών, που αγαπούν ή θα αγαπήσουν το άθλημα.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εγκαταλελειμμένης αρδευτικής αύλακας στη θέση της οποίας θα δημιουργηθεί ο ποδηλατόδρομος, έχει οριστικά και αμετάκλητα επιλυθεί μετά τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Αριθμ. 435/19-12-1995 και 416/4-11-2003). Σύμφωνα με αυτές η έκταση που καταλαμβάνει η αύλακα αποτελεί ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας

                         Ευτύχιος Λαμπουσάκης                                    Αντώνιος Γαλάνης

Γιατρός                                                                Γεωπόνος

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χάος στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Το κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες

Εξαπλώνονται σε πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο, οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται...

Η ΠΑΠΑΔΙΑ

(Μια αφήγηση που πηγάζει από ιστορικά γεγονότα)... Μες τη νύχτα...

Σα σήμερα, 4 Μαΐου 2017, πέθανε ο ανυπότακτος Αναρχικός Βαρδής Τσουρής | Φωτός

Κάθε τόπος έχει ανθρώπους που έχουν αφήσει το στίγμα...