21.8 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Προσωρινό «λουκέτο» και στα MacDonalds της Ρωσίας: Θα συνεχίσει να πληρώνει τους 62.000 υπαλλήλους της

Ημερομηνία:

Kλείνουν προσωρινά τα McDonalds στη Ρωσία – μετά από 32 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας – στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η γνωστή αλυσίδα ανακοίνωσε την Τρίτη πως θα σταματήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία που είχαν ξεκινήσει πίσω στο 1990.

Η McDonalds ανακοίνωσε ότι θα κλείσει προσωρινά τα εστιατόριά της στη Ρωσία, μετά από έντονες πιέσεις να πάρει θέση για την εισβολή στην Ουκρανία με εντολή του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας:

«Οι αξίες μας σημαίνουν ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον περιττό ανθρώπινο πόνο που ξετυλίγεται στην Ουκρανία».

Η McDonalds ανέφερε ότι απασχολεί 62.000 άτομα στη Ρωσία που «έδωσαν την καρδιά και την ψυχή τους» για λογαριασμό της εταιρείας. Υποσχέθηκε, μάλιστα, να συνεχίσει να πληρώνει τους υπαλλήλους της.

Σημειώνεται πως η McDonalds ήταν μια από τις πρώτες δυτικές εταιρείες που άνοιξε υποκατάστημα στη Ρωσία στις τελευταίες μέρες της Σοβιετικής Ένωσης.

Χιλιάδες Μοσχοβίτες έκαναν ουρές για να πάρουν μια γεύση από τη Δύση, όταν άνοιξαν τα πρώτα McDonalds τον Ιανουάριο του 1990.

Το 1ο McDonald’s στη Μόσχα: Όταν ο καπιταλισμός κατέκτησε την ΕΣΣΔ

Δεν ήταν απλώς τα εγκαίνια ενός καταστήματος McDonald’s σε μια ακόμα γωνιά του πλανήτη. Ήταν η πιο συμβολική διείσδυση του καπιταλισμού στη Σοβιετική Ένωση. Ο λόγος για τα εγκαίνια των πρώτων McDonald’s στη Μόσχα, στις 31 Ιανουαρίου του 1990.

H αρχή για την διείσδυση των burgers στην κοιτίδα του κομμουνισμού έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, το 1976. Εκεί συναντήθηκε ο George Cohon ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος των καναδέζικων McDonald’s με Σοβιετικούς ηγέτες. 14 χρόνια αργότερα κι ένα χρόνο πριν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, είχε έρθει η ώρα για τους Ρώσους να δοκιμάσουν το διασημότερο αμερικανικό φαγητό μέσα στο σπίτι τους.

Το 1990, το υποκατάστημα της Μόσχας ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο. Αν και στη Ρωσία, ελέω κομμουνισμού, η ανεργία βρισκόταν στο 0% και τα McDonald’s θα προσλάμβαναν μόλις 600 υπαλλήλους, στα γραφεία της εταιρείας έφτασαν πάνω από 35.000 βιογραφικά.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι προσλήψεις κι η προετοιμασία του καταστήματος, είχε έρθει η ώρα για τα εγκαίνια. Στις 31 Ιανουαρίου 1990 τα McDonald’s της Μόσχας ήταν έτοιμα να εξυπηρετήσουν 1.000 πελάτες. 5.000, όμως, ήταν μόνο οι άνθρωποι που περίμεναν στην ουρά που είχε σχηματιστεί στην πλατεία Pushkinskaya πριν καν ανοίξει το κατάστημα. Δεν ξέρουμε, πού βρέθηκαν τα αποθέματα σε burgers, κέτσαπ και milkshakes, αλλά εκείνη την μέρα εξυπηρετήθηκαν από το κατάστημα πάνω από 30.000 Ρώσοι, αριθμός ρεκόρ ακόμα και σήμερα.

Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητή η παράκρουση που έπιασε τους Ρώσους να δοκιμάσουν δυτικό fast food και δυτική καθημερινότητα, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο μέσος μισθός εκείνη την εποχή στη Σοβιετική Ένωση ήταν 150 ρούβλια και ένα Big Mac κόστιζε 3.75 ρούβλια.

"google ad"

”Περιμέναμε στην ουρά για περίπου οχτώ ώρες. Δεν μάς πείραξε, όμως, αφού ήμασταν συνηθισμένοι να περιμένουμε για ώρες σε ουρές προκειμένου να πάρουμε τη μηνιαία ποσότητα που μάς αναλογούσε σε τσάι και ζάχαρη”, θυμάται ο Ρώσος φωτογράφος Mitya Kushelevich και συνεχίζει:

”Με το που μπήκαμε μέσα στο κατάστημα είδαμε νέους ταμίες να κινούνται γρήγορα και να μάς εξυπηρετούν με χαμόγελο. Μέχρι την προηγούμενη μέρα στα καταστήματα της χώρας μάς εξυπηρετούσαν βασανιστικά αργά και χωρίς διάθεση χοντρές, γριές με άσπρες ρόμπες”.

”Τα πάντα είχαν πιο έντονη γεύση και δεν είχαν καμία σχέση με ό, τι είχα φάει μέχρι τότε. Έτρωγα κι έπινα σαν να ήταν η τελευταία μου μέρα. Δέκα λεπτά και 5.000 θερμίδες αργότερα, συνειδητοποίησα ότι το στομάχι μου δεν μπορούσε να χωνέψει όλα όσα είχα γευτεί κι αποφάσισα να επισκεφθώ για πρώτη φορά αμερικανικές τουαλέτες. Η ουρά στις τουαλέτες και ειδικά στις γυναικείες είχε σχεδόν το μέγεθος της ουράς όσων περίμεναν να μπουν στο κατάστημα”.

dikaiologitika.gr

oneman.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...