19.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Πρόσθετα μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό ζητά ο Κ. Βιρβιδάκης

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη με θέμα «Καταρροϊκός Πυρετός», κατέθεσε την Τετάρτη 1/10/2014 ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει:

«Σύμφωνα με την ειδησιογραφία πρόσφατα παρουσιάστηκαν κρούσματα καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων στην Κρήτη. Ο καταρροϊκός πυρετός ή νόσος της κυανής γλώσσας είναι λοιμώδες νόσημα, που οφείλεται σε ιό και ο κύριος τρόπος μόλυνσης είναι με τσιμπήματα από κουνούπια του γένους Culicoides. Στην εξάπλωση της νόσου βασικό ρόλο παίζουν τρεις παράγοντες. Τα ευπαθή μηρυκαστικά, το κατάλληλο είδος κουνουπιού και οι κλιματολογικές συνθήκες. Στην Ελλάδα το υπεύθυνο είδος κουνουπιού είναι το Culicoidesimicola και η νόσος είναι εποχιακή. Παρατηρείται κατά το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, γιατί τότε αρχίζουν οι βροχές και αυξάνεται ο πληθυσμός από τα κουνούπια.

Για το ζήτημα της ασθένειας των αιγοπροβάτων από τον καταρροϊκό πυρετό, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης έκανε παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας βοήθεια προς τη χώρα μας και την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων.

Για το θέμα του καταρροϊκού πυρετού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει εκδώσει σειρά εγκυκλίων και οδηγιών, ενώ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (432/20486/14-2-2014, ΦΕΚ Β 345) των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρεται στην «έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2014.»

Κατόπιν των παραπάνω ο κ. Βιρβιδάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

«Τι πρόσθετα μέτρα σκοπεύει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να λάβει έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξάπλωσης της νόσου αλλά και να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες κτηνοτρόφοι;»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...