19.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Πώς το Ισραήλ βοήθησε στη δημιουργία της Χαμάς ως αντίπαλο δέος στον Αραφάτ

Ημερομηνία:

ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ για τη Χαμάς;

Ότι έχει ορκιστεί να καταστρέψει το Ισραήλ; Ότι είναι τρομοκρατική ομάδα, απαγορευμένη τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ότι κυβερνά τη Γάζα με σιδηρά πυγμή; Ότι έχει σκοτώσει εκατοντάδες αθώους Ισραηλινούς με ρουκέτες, όλμους και επιθέσεις αυτοκτονίας;

Γνωρίζατε όμως επίσης ότι η Χαμάς -που είναι ένα αραβικό ακρωνύμιο για το “Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης”- πιθανόν να μην υπήρχε σήμερα αν δεν υπήρχε το εβραϊκό κράτος; Ότι οι Ισραηλινοί βοήθησαν να μετατραπεί μια ομάδα περιθωριακών Παλαιστίνιων ισλαμιστών στα τέλη της δεκαετίας του 1970 σε μια από τις πιο διαβόητες μαχητικές ομάδες στον κόσμο; Ότι η Χαμάς είναι το πλήγμα;

Αυτό δεν είναι θεωρία συνωμοσίας. Ακούστε πρώην ισραηλινούς αξιωματούχους, όπως τον ταξίαρχο Yitzhak Segev, ο οποίος ήταν ο ισραηλινός στρατιωτικός διοικητής στη Γάζα στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο Σεγκέβ δήλωσε αργότερα σε δημοσιογράφο των New York Times ότι είχε βοηθήσει στη χρηματοδότηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος ως αντίβαρο στους κοσμικούς και αριστερούς της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του κόμματος Φατάχ, υπό την ηγεσία του Γιάσερ Αραφάτ (ο οποίος ο ίδιος αναφέρθηκε στη Χαμάς ως πλάσμα του Ισραήλ).

“Η ισραηλινή κυβέρνηση μου έδωσε έναν προϋπολογισμό”, εξομολογήθηκε ο απόστρατος ταξίαρχος, “και η στρατιωτική κυβέρνηση δίνει στα τζαμιά”.

Οι συγκρούσεις μεταξύ της κοσμικής PLO και της ισλαμιστικής Χαμάς έγιναν συχνές στη Γάζα – πηγή ικανοποίησης για το Ισραήλ που ήθελε να βλέπει παλαιστινιακές εσωτερικές διαμάχες. Ο ταξίαρχος Shalom Harari, τότε αξιωματικός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών στη Γάζα, λέει ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από Ισραηλινούς στρατιώτες που επάνδρωναν ένα σημείο ελέγχου στο δρόμο για την έξοδο από τη Γάζα. Είχαν σταματήσει ένα λεωφορείο που μετέφερε ισλαμιστές ακτιβιστές οι οποίοι ήθελαν να συμμετάσχουν στη μάχη κατά της Φατάχ στο Μπιρζάιτ. “Είπα: “Αν θέλουν να κάψουν ο ένας τον άλλον, αφήστε τους να φύγουν”“, θυμάται ο Χάραρι. Η ισραηλινή στρατιωτική σκέψη εκείνης της εποχής υπολόγιζε ότι θα ήταν υπέροχο αν οι ισλαμιστές και οι σοσιαλιστές συνέχιζαν να πολεμούν ο ένας τον άλλον, αφού αυτό θα τους αποσπούσε την προσοχή από το να πολεμούν το Ισραήλ.

“Η Χαμάς, προς μεγάλη μου λύπη, είναι δημιούργημα του Ισραήλ”, δήλωσε το 2009 στη Wall Street Journal ο Avner Cohen, πρώην Ισραηλινός αξιωματούχος θρησκευτικών υποθέσεων που εργάστηκε στη Γάζα για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Κοέν έγραψε μάλιστα μια επίσημη έκθεση προς τους ανωτέρους του προειδοποιώντας τους να μην παίζουν το “διαίρει και βασίλευε” στα κατεχόμενα εδάφη, υποστηρίζοντας τους Παλαιστίνιους ισλαμιστές εναντίον των Παλαιστίνιων κοσμικών. “Εγώ … προτείνω να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην εξεύρεση τρόπων να διαλύσουμε αυτό το τέρας πριν αυτή η πραγματικότητα πηδήξει στα μούτρα μας”, έγραφε.

Δεν τον άκουσαν. Και η Χαμάς, ήταν το αποτέλεσμα. Για να γίνω σαφής: Πρώτα, οι Ισραηλινοί βοήθησαν να δημιουργηθεί ένα μαχητικό στέλεχος του παλαιστινιακού πολιτικού Ισλάμ, με τη μορφή της Χαμάς και των προδρόμων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας- στη συνέχεια, οι Ισραηλινοί άλλαξαν ρότα και προσπάθησαν να το βομβαρδίσουν, να το πολιορκήσουν και να το αποκλείσουν από την ύπαρξή του.

Μόνο κατά την τελευταία δεκαετία, το Ισραήλ προχώρησε σε πόλεμο με τη Χαμάς τρεις φορές – το 2009, το 2012 και το 2014 – σκοτώνοντας περίπου 2.500 Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα κατά τη διαδικασία. Εν τω μεταξύ, η Χαμάς έχει σκοτώσει πολύ περισσότερους ισραηλινούς πολίτες από οποιαδήποτε άλλη κοσμική παλαιστινιακή μαχητική ομάδα. Αυτό είναι το ανθρώπινο κόστος.

Όταν κοιτάζω πίσω στην αλυσίδα των γεγονότων, νομίζω ότι κάναμε ένα λάθος, σημείωσε αργότερα ο David Hacham, πρώην ειδικός σε αραβικές υποθέσεις στον ισραηλινό στρατό, ο οποίος είχε την έδρα του στη Γάζα τη δεκαετία του 1980. “Αλλά εκείνη τη στιγμή, κανείς δεν σκέφτηκε τα πιθανά αποτελέσματα”.

Ποτέ δεν το κάνουν, έτσι δεν είναι;

Όμως, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Όπως οι ΗΠΑ που δημιούργησαν και τροφοδότησαν διάφορες ομάδες Τζιχάντ στο Αφγανιστάν και αλλού, το Ισραήλ δεν μπορεί να ξεφύγει από την ευθύνη της δημιουργίας της Χαμάς. H άνοδος και η έξαρση της Χαμάς τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια η αποδυνάμωση της PLO και της παλαιστινιακής κοινότητας ενίσχυσαν την ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης και τον αποκλεισμό της Γάζας. Εξ ου και τα αέναα μαρτύρια των Παλαιστινίων.

Mε πληροφορίες από theintercept.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...