16.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Ρύθμιση των χρεών της ΝΔ, ζητά ο Αδ. Γεωργιάδης, για να μην έχουμε “κόμματα εξαρτημένα”

Ημερομηνία:

Ρύθμιση των χρεών των κομμάτων, κάτι που όπως είπε «είναι ηθικώς ορθό λόγω αλλαγής των οικονομικών συνθηκών», ζήτησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «24/7» ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως επιδίωξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η διαγραφή χρέους, «όπως έκανε η Ελλάδα προς τους διεθνείς πιστωτές της».

Ο Αδ. Γεωργιάδης ανέφερε πως μετά την κρίση άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα, μειώθηκε η κρατική επιχορήγηση των κομμάτων και αυξήθηκαν τα επιτόκια και ενώ «η ΝΔ είχε δανειστεί πολλά χρήματα την περίοδο της ευμάρειας, σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη της». «Ετσι, θα πρέπει να ισχύσει και για τα κόμματα ότι ισχύει για όλους», είπε, αναφερόμενος στα χρέη της ΝΔ από τα «θαλασσοδάνεια» που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ.

«Θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση εκτός αν θέλουμε κόμματα εξαρτημένα» συμπέρανε.

Υπενθυμίζεται ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, μετά από αγωγή της Τράπεζας Πειραιώς εξέδωσε απόφαση σε βάρος της ΝΔ για τα θαλασσοδάνεια. Η αγωγή αφορούσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ που είχε λάβει η Νέα Δημοκρατία από την Τράπεζα αλλά και τράπεζες που εξαγόρασε ή απορρόφησε τα τελευταία χρόνια η Πειραιώς όπως η Αγροτική.

Η αγωγή είχε υποβληθεί τον Οκτώβριο του 2016 από τη διοίκηση της τράπεζας που διαδέχτηκε τον Μιχάλη Σάλλα. Ήρθε σε συνέχεια της καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων μεταξύ της τράπεζας και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή η ΝΔ είχε σταματήσει να τα εξυπηρετεί.

Σημειώνεται πως η απόφαση είναι πρωτόδικη και δεν είναι προσωρινά εκτελεστή – άρα δεν υπάρχει δέσμευση ή κατάσχεση σε λογαριασμούς – και δεν έχει επιδοθεί ακόμη στους διαδίκους. Από την πλευρά τους πηγές της Πειραιώς αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση ή κατάσχεση και εφόσον κοινοποιηθεί «θα εφεσιβάλλουμε την απόφαση». Διευκρινίζουν ότι τα τελευταία τρία χρόνια η ΝΔ είναι απολύτως οικονομικά αυτάρκης και καλύπτει τα έξοδά της από τις εισφορές των μελών της. Σημειώνουν επίσης ότι το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης διοχετεύεται στην αποπληρωμή των χρεών. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως αν δεν υπάρξει κάποια ρύθμιση των χρεών για τη ΝΔ, το κόμμα θα οδηγηθεί σε διακοπή της λειτουργίας του.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κ. Μητσοτάκης θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του τη διαγραφή κομματικών χρεών;

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, οφείλει να δώσει εξηγήσεις, τόσο για τα χρέη τής ΝΔ όσο και για το αν υιοθετεί τις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη περί διαγραφής χρεών του κόμματός του, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος και θέτει το ερώτημα, αν έχει σκοπό ο πρόεδρος της ΝΔ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του πρόταση για διαγραφή κομματικών χρεών.

Με αφορμή τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει συγκεκριμένα: «Επιτέλους, βρέθηκε κάποιος να σπάσει τη σιωπή της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τα υπέρογκα χρέη του κόμματος προς τις τράπεζες. Κι αυτός δεν ήταν άλλος από τον λαλίστατο αντιπρόεδρο της, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, επανέλαβε την προκλητική θέση για τη διαγραφή των χρεών τής ΝΔ, την οποία είχε διατυπώσει για πρώτη φορά το 2015.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Οφείλει να δώσει εξηγήσεις τόσο για τα χρέη τής ΝΔ όσο και για το αν υιοθετεί τις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη περί διαγραφής χρεών του κόμματος του, οι οποίες προσβάλλουν ευθέως ολόκληρη την κοινωνία. Έχει σκοπό άραγε ο πρόεδρος της ΝΔ να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του πρόταση για διαγραφή κομματικών χρεών;».

Μαξίμου: Στέλνει το λογαριασμό στο Δημόσιο

Η ατζέντα της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ομνύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία όταν εμπλέκονται συμφέροντα, αλλά στέλνει το λογαριασμό στο Δημόσιο όταν πρέπει να πληρώσει, σημειώνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για τις συντάξεις, αλλά και τις σημερινές του κ. Γεωργιάδη για διαγραφή των δανείων της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξεδόθη από το Μαξίμου, αναφέρεται: «Χθες ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θέλει να παραχωρήσει τις συντάξεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πετώντας στον Καιάδα την πλειοψηφία των ασφαλισμένων. Σήμερα ο Αντιπρόεδρός του είχε το θράσος και χωρίς ίχνος ντροπής ζήτησε διαγραφή των δανείων της ΝΔ, άνω των 200 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η ατζέντα της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ομνύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία όταν εμπλέκονται συμφέροντα, αλλά στέλνει το λογαριασμό στο Δημόσιο όταν πρέπει να πληρώσει».

"google ad"

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...