24.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Σημαντική συνάντηση για το στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη του Δήμου Χανίων μεταξύ Δημάρχου Χανίων κ. Τ. Βάμβουκα και Υπ. Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη

Ημερομηνία:

Το όραμα της Δημοτικής Αρχής Χανίων μέσω ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού που έχει ήδη καταρτισθεί, παρουσίασε σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείου του Δημάρχου Χανίων.

Ο κ. Σταθάκης άκουσε με ενδιαφέρον την πρόταση του Δημάρχου Χανίων και υπήρξε θετικός στο να συνδράμει για την προώθηση του αναπτυξιακού οράματος του Δήμου Χανίων.

Στην πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται η χρηματοδότηση για την ανέγερση 10 σχολικών μονάδων στο Δήμο Χανίων μέσω Σ.Δ.Ι.Τ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) προκειμένου να επιλυθούν οριστικά τα μεγάλα χρόνια προβλήματα σχολικής στέγης στο Δήμο μας.

Η μέθοδος αυτή προτείνεται, καθώς εξασφαλίζει ταχύτητα, καλή κατασκευή και μακροχρόνια συντήρηση των κτιριακών υποδομών, όπως έχει άλλωστε αποδειχτεί σε άλλες περιοχές όπου έχει εφαρμοστεί με επιτυχία

Παράλληλα αμφότεροι συμφώνησαν ότι είναι επείγουσα η επέκταση του Χ.Υ.Τ.Υ. Χανίων (κύτταρο ΔΕΔΙΣΑ) με τον Υπουργό να δηλώνει ότι θα μεριμνήσει για την χρηματοδότηση, την επίσπευση της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων, αλλά και όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για την όσο το συντομότερο δυνατόν εκτέλεση του έργου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επίσης τα θέματα:

  • Της χρηματοδότησης του έργου «Δρόμος σύνδεσης περιαστικών Δημοτικών Ενοτήτων της πόλεως Χανίων», μήκους 4,9 χλμ., συνολικού προϋπολογισμού περίπου13.5 εκ. ευρώ, ο οποίος θα αποσυμφορήσει σημαντικά το υφιστάμενο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής της πόλης των Χανίων.
  • Το έργο αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων για το οποίο ο Δήμος Χανίων βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και συνεννόηση με τους καταστηματάρχες, ώστε να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες νομικές διαδικασίες αναφορικά με την εκκένωση της, πριν από την έναρξη των εργασιών το Νοέμβριο του 2017.
  • Το έργο «Σύνδεση κόμβου Μουρνιών του Β.Ο.Α.Κ. με την πόλη των Χανίων» το οποίο μετά από μεγάλη και συστηματική προσπάθεια εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και των υπηρεσιών του Δήμου και του ΟΑΚ εντάχθηκε πριν δύο μήνες στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο πριν την έναρξη υλοποίησης του.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε:

«Όπως μέχρι σήμερα η συμβολή του κ. Υπουργού ήταν σημαντική στο θέμα της Δημοτικής Αγοράς Χανίων και της εξασφάλισης των 5 εκ. ευρώ, του κόμβου Μουρνιών με τη συμβολή του για την ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, έτσι και σήμερα ζητάμε τη συνδρομή του σε ορισμένα εξαιρετικά σημαντικά και αναπτυξιακά ζητήματα του Δήμου Χανίων. Ο σχεδιασμός μας θα αλλάξει ριζικά τον χάρτη της πόλης».

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης δήλωσε:

«Είχαμε μια εκτενή ενημέρωση για όλα τα σχέδια του Δήμου τα οποία αφορούν ένα πολύ πλατύ φάσμα σχεδιασμών για την παλιά πόλη, για την σύνδεση και την ανάπλαση μεγάλων περιοχών στα πλαίσια της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που προωθεί ο Δήμος. Ταυτόχρονα διερευνούμε όλα εκείνα τα μεγάλης προτεραιότητας έργα όπως είναι τα σχολικά κτίρια και άλλα τα οποία εν δυνάμει εντάσσονται και σε μια ευρύτερη χρηματοδότηση τύπου Γιούνκερ.  Το άμεσης προτεραιότητας έργο είναι της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α και ταυτόχρονα να δούμε με πιο συγκροτημένο τρόπο πως μπορούν να προχωρήσουν τα άλλα μεγάλης πνοής έργα του Δήμου».

Στην συνάντηση παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών, κ. Μιχάλης Βλαχάκης, Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργος Ξανθουδάκης, και οι συνεργάτες του Δημάρχου Χανίων κ. Κώστας Μπροκαλάκης και του Υπουργού κ. Ρόδης Λοχαϊτης.

Τι λέει το υπόμνημα του Δήμαρχου Χανίων προς τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη

Α)  Ένταξη στα Σ.Δ.Ι.Τ. 10 σχολείων, πάρκου Ειρήνης & Φιλίας, πρώην Πολεμικού Μουσείου, διατηρητέου κτιρίου για στέγαση Δημοτικής Βιβλιοθήκης

  • Από το Δεκέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα, ο Δήμος Χανίων έχει επανειλημμένα ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού την ανέγερση σχολείων μέσω των ΣΔΙΤ, λόγω της άμεσης και επιτακτικής ανάγκης κατασκευής μεγάλου αριθμού σχολικών μονάδων, 10 συνολικά, ώστε να επιλυθούν οριστικά τα μεγάλα χρόνια προβλήματα σχολικής στέγης στο Δήμο μας. Προτείνεται η μέθοδος αυτή, καθώς εξασφαλίζει ταχύτητα, καλή κατασκευή και μακροχρόνια συντήρηση των κτιριακών υποδομών, όπως έχει άλλωστε αποδειχτεί στην Αττική όπου έχει εφαρμοστεί με επιτυχία.
  • Ο Δήμος μας έχει επίσης πρόσφατα ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, χρηματοδότηση για μία μεγάλη και πολύ σημαντική αστική ανάπλαση που σχεδιάζουμε στο κέντρο της πόλης των Χανίων και  περιλαμβάνει το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, τους Ιταλικούς Στρατώνες (πρώην Πολεμικό Μουσείο) και το διατηρητέο κτίριο επί της οδού Στρ. Τζανακάκη που προορίζεται για τη στέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Β) Επέκταση Χ.Υ.Τ.Υ. Χανίων (κύτταρο ΔΕΔΙΣΑ)

Για την άμεση επίλυση του εξαιρετικά σημαντικού θέματος της κατασκευής του έργου «Επέκταση Χ.Υ.Τ.Υ. Χανίων – Γ’ φάση» απαιτείται:

  • Εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του προϋπολογισμού του έργου για να είναι δυνατή η δημοπράτηση του.
  • Άμεση εξεύρεση χρηματοδότησης, η οποία θα μπορούσε να προέλθει από την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π.-Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με βάση την αίτηση χρηματοδότησης που ήδη έχει υποβάλλει η ΔΕΔΙΣΑ.
  • Ταχύτατη έκδοση ειδικής πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (Ν. 2882/2001), της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτου για την κατασκευή του έργου «Επέκταση Χ.Υ.Τ.Υ. Χανίων – Γ΄ φάση» με βάση το αίτημα που έχει ήδη υποβληθεί από τη ΔΕΔΙΣΑ, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η σχετική διαδικασία απαλλοτρίωσης.

Γ) Έργο «Δρόμος σύνδεσης περιαστικών Δημοτικών Ενοτήτων της πόλεως Χανίων»

Απαιτείται η χρηματοδότηση του έργου «Δρόμος σύνδεσης περιαστικών Δημοτικών Ενοτήτων της πόλεως Χανίων», μήκους 4,9 χλμ., συνολικού προϋπολογισμού 13.542.287,18 € (10.542.287,18 € για το έργο και 3.000.000 € για απαλλοτριώσεις), ο οποίος θα αποσυμφορήσει σημαντικά το υφιστάμενο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής της πόλης των Χανίων.

Η αλματώδης αύξηση τόσο του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής της πόλης Χανίων όσο και του αριθμού των οχημάτων, σε συνδυασμό με το ακτινωτό οδικό δίκτυο της πόλης Χανίων, έχει δημιουργήσει κυκλοφοριακό αδιαχώρητο στον κεντρικό τομέα της πόλης των Χανίων (από όπου υποχρεώνεται να διέλθει το μεγαλύτερο μέρος των οχημάτων). Ως ευρύτερη περιοχή της πόλης των Χανίων λογίζεται η περιοχή που περιλαμβάνει την πόλη Χανίων, την Σούδα, το Βαμβακόπουλο και τις οικιστικές περιοχές που εκτείνονται νότια της πόλης Χανίων μέχρι την νέα Εθνική Οδό (Β.Ο.Α.Κ.) και η οποία αποτελεί ενιαία οικιστική ενότητα. Επιπλέον η οδός Γογονή, σαν περιφερειακός δρόμος, παρέλαβε μέρος μόνο από τον κυκλοφοριακό φόρτο του κέντρου της πόλης, αφού βρίσκεται μέσα σε πυκνοδομημένο πολεοδομικό ιστό και η κυκλοφοριακή ικανότητά της ήδη έχει κορεστεί.

Έτσι, ο Δήμος Χανίων προτείνει την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π.-Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.) του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς ο δρόμος αυτός, παρόλο που δεν είναι τμήμα του Β.Ο.Α.Κ., είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτόν και τους κόμβους που τον συνδέουν με την πόλη των Χανίων και αποτελεί ενιαίο λειτουργικό σύνολο με το έργο «Σύνδεση κόμβου Μουρνιών του Β.Ο.Α.Κ. με την πόλη των Χανίων», που πρόσφατα εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.

Δ) Έργο αποκατάστασης Δημοτικής Αγοράς Χανίων

Σε συνέχεια της απόφασής σας για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης του μνημείου της Δημοτικής Αγοράς Χανίων με 5 εκ. ευρώ, σύμφωνα με το σχεδιασμό και το στόχο του Δήμου Χανίων, η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς, εφ’ όσον όλα κυλήσουν ομαλά, τοποθετείται χρονικά τον Νοέμβριο του 2017.

Η  διάρκεια τους δε, προσδιορίζεται στους είκοσι μήνες. Ο Δήμος βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και συνεννόηση με  τους καταστηματάρχες, ώστε να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες νομικές διαδικασίες αναφορικά με την εκκένωση της, πριν από την έναρξη των εργασιών.

Ε) Έργο «Σύνδεση κόμβου Μουρνιών του Β.Ο.Α.Κ. με την πόλη των Χανίων»

Το έργο «Σύνδεση κόμβου Μουρνιών του Β.Ο.Α.Κ. με την πόλη των Χανίων» (δρόμος Μουρνιές-Γογονή) προϋπολογισμού 8.165.104,18 ευρώ, για το οποίο μετά από μεγάλη και συστηματική προσπάθεια εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και των υπηρεσιών του Δήμου επιλύθηκαν εκκρεμή θέματα και καταφέραμε σε συνεργασία με τον Ο.Α.Κ. αλλά και την δική σας υποστήριξη να ενταχθεί πριν δύο μήνες στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο πριν την έναρξη υλοποίησης του.

Ο Δήμος Χανίων βρίσκεται σε συνεργασία με τον Ο.Α.Κ. και τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, προκειμένου να υπάρξει ο απαραίτητος σχεδιασμός και συντονισμός για τη σωστή και γρήγορη κατασκευή του εξαιρετικά σημαντικού αυτού έργου για τα Χανιά.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ