Τρίγωνα Θεσσαλονίκης
500 γραμμ. φύλλο μπακλαβά, 170 γραμμ. βούτυρο λιωμένο.
Για την κρέμα: 1 λίτρο γάλα , μισό ποτήρι ζάχαρη, 12 κουταλιές κόρν φλάο, 4 κρόκοι αυγών, 1 βανίλια, 2 κουταλιές βούτυρο.
Σιρόπι: 3 ποτήρια ζάχαρη, 2 ½ νερό , 1 λεμόνι χυμό
Κόβουμε σε λωρίδες το φύλλο φάρδος 10 cm περίπου, κατά μήκος και διπλώνουμε τριγωνικά. Τις στρώνομε σε βουτυρωμένο ταψί και τις ψήνομε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν.
Βράζομε το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτομε το κορν φλάο ανακατεύοντας με συρμάτινο κτυπητήρι και τα βράζομε μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζομε την κατσαρόλα από την φωτιά προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών χτυπημένους και το βούτυρο. Βράζομε το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού για 5 λεπτά περίπου να δέσει το σιρόπι.
Βουτάμε ένα – ένα τα τρίγωνα και αφήνομε να «τραβήξουν» αρκετά. Τραβάμε με τρυπητή κουτάλα αφήνομε να κρυώσουν. Ανοίγομε την μια πλευρά τους με μαχαίρι και τα γεμίζομε με κρέμα. Πασπαλίζομε με ασπρισμένα, καβουρντισμένα , ψιλοκομμένα αμύγδαλα.
Κανταΐφι
Μισό κιλό φύλλο κανταΐφι, 2 φλιτζάνια καρυδόψιχα, 2 φλιτζάνια βούτυρο, 2 κουταλιές ζάχαρη, 1 κουταλάκι κανέλλα, 1 κουταλάκι γαρύφαλλο.
Σιρόπι: Μισό κιλό ζάχαρη, 6 ποτήρια νερό, φλούδα λεμονιού, λίγα γαρύφαλλα, 1 ξυλάκι κανέλλα.
Χτυπάμε στο γουδί τα καρύδια, βάζομε σε λεκάνη και προσθέτομε δύο κουταλιές ζάχαρη κανέλλα και γαρύφαλλα. Παίρνουμε λίγο – λίγο κανταΐφι και το ξένομε. Βάζομε σε κάθε κομμάτι γέμιση απ’ την μια άκρη στην άλλη και το τυλάμε κυλινδρικά. Τα βάζομε σε ταψί λιώνουμε το βούτυρο και τα ζεματάμε. Βάζομε στο φούρνο για 40-45 λεπτά προσέχοντας μην καεί από πάνω. Βράζομε το σιρόπι και περιχύνομε το γλυκό. Κρύο κανταΐφι ζεστό σιρόπι ή ανάποδα και κρατάμε το γλυκό σκεπασμένο για 15 – 20 λεπτά.
Μπαμπάς
300 γραμμ. αλεύρι , μισό φλιτζάνι ζάχαρη, 80 γραμμ. μαγιά φρέσκια, μισό φλιτζάνι γάλα, 100 γραμμ. βούτυρο, 4 αυγά σαντιγί
Σιρόπι: 500 γραμμ. ζάχαρη, ενάμιση φλιτζάνι νερό , λίγο χυμό λεμονιού, 1 φλιτζανάκι κονιάκ. Διαλύομε την μαγιά στο χλιαρό γάλα. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη προσθέτομε τα αυγά την μαγιά με το γάλα και στο τέλος ρίχνομε από λίγο το αλεύρι, και ζυμώνομε μια ομοιόμορφη ζύμη. Την αφήνομε να φουσκώσει . Στη συνέχεια ρίχνομε την ζύμη σε μεταλλικά φορμάκια μεγαλούτσικα ή σε μια μεγάλη φόρμα και την αφήνομε λίγο ακόμα να φουσκώσει και άλλο. Κατόπιν ψήνομε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη ρίχνομε το λεμόνι αποσύρομε απ’ την φωτιά και ρίχνομε το κονιάκ. Μόλις βγάλομε το γλυκό το τρυπάμε ελαφρά με πιρούνι και το περιχύνομε με σιρόπι. Αφού κρυώσει προσθέτομε από πάνω σαντιγί με αμύγδαλα.