18.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Σπιτικές Προτάσεις: Γλυκά

Ημερομηνία:

Τρίγωνα Θεσσαλονίκης

500 γραμμ. φύλλο μπακλαβά, 170 γραμμ. βούτυρο λιωμένο.

Για την κρέμα: 1 λίτρο γάλα , μισό ποτήρι ζάχαρη, 12 κουταλιές κόρν φλάο, 4 κρόκοι αυγών, 1 βανίλια, 2 κουταλιές βούτυρο.

Σιρόπι: 3 ποτήρια ζάχαρη, 2 ½ νερό , 1 λεμόνι χυμό

Κόβουμε σε λωρίδες το φύλλο φάρδος 10 cm περίπου, κατά μήκος και διπλώνουμε τριγωνικά. Τις στρώνομε σε βουτυρωμένο ταψί και τις ψήνομε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν.

Βράζομε το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτομε το κορν φλάο ανακατεύοντας με συρμάτινο κτυπητήρι και τα βράζομε μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζομε την κατσαρόλα από την φωτιά προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών χτυπημένους και το βούτυρο. Βράζομε το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού για 5 λεπτά περίπου να δέσει το σιρόπι.

Βουτάμε ένα – ένα τα τρίγωνα και αφήνομε να «τραβήξουν» αρκετά. Τραβάμε με τρυπητή κουτάλα αφήνομε να κρυώσουν. Ανοίγομε την μια πλευρά τους με μαχαίρι και τα γεμίζομε με κρέμα. Πασπαλίζομε με ασπρισμένα, καβουρντισμένα , ψιλοκομμένα αμύγδαλα.

Κανταΐφι

Μισό κιλό φύλλο κανταΐφι, 2 φλιτζάνια καρυδόψιχα, 2 φλιτζάνια βούτυρο, 2 κουταλιές ζάχαρη, 1 κουταλάκι κανέλλα, 1 κουταλάκι γαρύφαλλο.

Σιρόπι: Μισό κιλό ζάχαρη, 6 ποτήρια νερό, φλούδα λεμονιού, λίγα γαρύφαλλα, 1 ξυλάκι κανέλλα.

Χτυπάμε στο γουδί τα καρύδια, βάζομε σε λεκάνη και προσθέτομε δύο κουταλιές ζάχαρη κανέλλα και γαρύφαλλα. Παίρνουμε λίγο – λίγο κανταΐφι και το ξένομε. Βάζομε σε κάθε κομμάτι γέμιση απ’ την μια άκρη στην άλλη και το τυλάμε κυλινδρικά. Τα βάζομε σε ταψί λιώνουμε το βούτυρο και τα ζεματάμε. Βάζομε στο φούρνο για 40-45 λεπτά προσέχοντας μην καεί από πάνω. Βράζομε το σιρόπι και περιχύνομε το γλυκό. Κρύο κανταΐφι ζεστό σιρόπι ή ανάποδα και κρατάμε το γλυκό σκεπασμένο για 15 – 20 λεπτά.

Μπαμπάς

300 γραμμ. αλεύρι , μισό φλιτζάνι ζάχαρη, 80 γραμμ. μαγιά φρέσκια, μισό φλιτζάνι γάλα, 100 γραμμ. βούτυρο, 4 αυγά σαντιγί

Σιρόπι: 500 γραμμ. ζάχαρη, ενάμιση φλιτζάνι νερό , λίγο χυμό λεμονιού, 1 φλιτζανάκι κονιάκ. Διαλύομε την μαγιά στο χλιαρό γάλα. Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη προσθέτομε τα αυγά την μαγιά με το γάλα και στο τέλος ρίχνομε από λίγο το αλεύρι, και ζυμώνομε μια ομοιόμορφη ζύμη. Την αφήνομε να φουσκώσει . Στη συνέχεια ρίχνομε την ζύμη σε μεταλλικά φορμάκια μεγαλούτσικα ή σε μια μεγάλη φόρμα και την αφήνομε λίγο ακόμα να φουσκώσει και άλλο. Κατόπιν ψήνομε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη ρίχνομε το λεμόνι αποσύρομε απ’ την φωτιά και ρίχνομε το κονιάκ. Μόλις βγάλομε το γλυκό το τρυπάμε ελαφρά με πιρούνι και το περιχύνομε με σιρόπι. Αφού κρυώσει προσθέτομε από πάνω σαντιγί με αμύγδαλα.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολάκης κατά Τσίπρα για τον… εξώστη: Δεν πήγα στο Παλλάς γιατί έχω υψοφοβία

Με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο απάντησε ο Παύλος Πολάκης στην...

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χανίων: “Η υγεία δεν είναι προνόμιο είναι δικαίωμα”

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ...

Επίσκεψη της ΙΛΑΕΚ στην οικία Θεοδωράκη στον Γαλατά

Στο πλαίσιο των επισκέψεων στα μουσεία των Χανίων η ...