21.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Σπιτικές προτάσεις: Μαρμελάδες

Ημερομηνία:

Μαρμελάδα κυδώνι
Πλένομε και ξύνομε στον χοντρό τρίφτη τα κυδώνια. Βάζομε δύο μέρη κυδώνια, ένα μέρος ζάχαρη. Προσθέτομε στα 3 μέρη μείγματος, ένα μέρος νερό και βράζομε επί δέκα λεπτά σε μέτρια φωτιά. Την άλλη μέρα ξαναψήνομε σε σιγανή φωτιά.

Μαρμελάδα πεπόνι
Ενάμιση κιλό πεπόνι καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους, μισό κιλό ζάχαρη, δύο κουταλιές λικέρ πορτοκαλιού ή ότι έχετε, ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού, δύο κουταλιές χυμό από ρόδι ή ότι θέλετε.
Βράζομε σε μέτρια φωτιά το πεπόνι, τη ζάχαρη και το λικέρ για μισή ώρα ανακατεύοντας συχνά ώσπου να πήξει η μαρμελάδα. Ρίχνομε τον χυμό λεμονιού και τον χυμό ροδιού και ανακατεύομε. Όταν κυρώσει φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Μαρμελάδα νεράντζι
Δέκα νεράντζια, τρία μανταρίνια, ένδεκα φλυτζάνια του καφέ μεγάλα, νερό, δυόμιση κιλά ζάχαρη.
Βάζομε τα νεράντζια μαζί με τα μανταρίνια, ολόκληρα, στο νερό και τα βράζομε καλά επί μια ώρα. Τα στραγγίζομε και τ’ αφήνομε να κρυώσουν. Κρατάμε το ζουμί τους. Αφαιρούμε τα φλούδια και τα κόβομε σα σπιρτόξυλα. Έπειτα παίρνουμε το μέσα του νεραντζιού και το περνάμε από τρυπητό να γίνει ένας πηχτός ζωμός. Ρίχνομε τον χυμό και τα φλούδια μέσα στο ζουμί που έβρασαν. Προσθέτομε τη ζάχαρη και βράζομε περίπου μια ώρα μέχρι να πήξει η μαρμελάδα. Προσέχομε μην ‘’πιάσει’’ και στο ανακάτεμα να μην λιώσουμε τα φλούδια τα λεπτοκομμένα.

Μαρμελάδα ντομάτα
(αυτή δεν την έχω φτιάξει, την είδα στο YouTube)
Ένα κιλό ντομάτες ώριμες και γερές, 6οο γρ. ζάχαρη, ένα μασούρι κανέλα, μερικά γαρύφαλλα σκόνη, λίγη αρμπαρόριζα, μια βανίλια.
Ξύνομε την ντομάτα και βράζομε όλα τα υλικά μαζί. Προς το τέλος ρίχνομε χυμό λεμονιού. Έχει δέσει τους 130 βαθμούς. Συνοδεύεται με τυρί ως γλυκός μεζές. Ενδιαφέρον συνδυασμός. Άλλωστε στην Κρήτη κάνουμε τέτοιους συνδυασμούς. Παράδειγμα, το τυρί γραβιέρα, χοντροκομμένα κομμάτια μέσα στο μέλι.

Δαμάσκηνο μαρμελάδα
Δύο κιλά δαμάσκηνα ώριμα και μαλακά, δύο κιλά ζάχαρη, βανίλια ή κονιάκ.
Πλένομε τα δαμάσκηνα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα πολτοποιούμε στο μίξερ, βάζουμε τον πολτό από τα δαμάσκηνα σε κατσαρόλα, προσθέτομε τη ζάχαρη και ελάχιστο νερό και ανακατεύομε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Όταν πήξει και γίνει μια παχύρευστη μάζα, μη πήξει πάρα πολύ, την κρυώνομε και την βάζομε σε βάζα.

Βερίκοκο μαρμελάδα
Ένα κιλό βερίκοκα ώριμα, ένα κιλό ζάχαρη, μισό φλυτζάνι νερό.
Πλένομε τα βερίκοκα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα πολτοποιούμε στο μίξερ. Στην συνέχεια τα βάζομε στην κατσαρόλα με την ζάχαρη και το νερό και βράζομε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς. Όταν γίνει μια ομοιόμορφη πηχτή μάζα είναι έτοιμη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...