23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Σαγανάκι με λουκάνικο
Τσιγαρίζομε σε βούτυρο λοικάνικο κομμένο σε στρογγυλές φέτες. Τις βάζομε στο πυρέξ από πάνω ψημένη σάλτσα ντομάτας και κομματάκια τυρί φέτα, ρίγανη και στο φούρνο.

Παστίτσια με μελιτζάνες
Ένα κιλό μελιτζάνες , αλάτι, λάδι, μακαρόνια, 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο, 1 φλιτζάνι γραβιέρα και παρμεζάνα τριμμένη, μαϊντανό ψιλοκομμένο, 2 φλιτζάνια τσαγιού σάλτσα ντομάτας, 4 αυγά χτυπημένα, 4 φλιτζάνια τσαγιού φρέσκο γάλα, 4 κουταλ. κοφτές κορν φλάο.
Κόβετε τις μελιτζάνες τις πασπαλίζετε με αλάτι και αφήνετε να μείνουν μια ώρα. Τις ξεπλένετε τις στραγγίζετε καλά, τις αλείφετε με λάδι και τις βάζετε σε ταψί σε μια σειρά. Ψήνετε τις μελιτζάνες σε δυνατό φούρνο επί 25 λεπτά. Βράζετε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια. Τα στραγγίζετε. Προσθέτετε 2 κουταλιές βούτυρο και βάζετε τα μισά σε ταψί. Τα πασπαλίζετε με γραβιέρα και παρμεζάνα και τα σκεπάζετε με τις μελιτζάνες. Ρίχνετε στις μελιτζάνες τριμμένο τυρί αρκετό μαϊντανό, και τη σάλτσα ντομάτας. Τις σκεπάζετε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα πασπαλίζετε με τυρί.
Βράζετε επί 5’ το φρέσκο γάλα με δύο κουταλιές βούτυρο και με το κορν φλάο. Ρίχνετε μερικές κουταλιές από την κρέμα στ’ αυγά. Τα προσθέτετε στην υπόλοιπη κρέμα ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Την ρίχνετε στα μακαρόνια πάνω να περάσει και ανάμεσα. Πασπαλίζετε με τυρί και σκορπάτε κομματάκια βούτυρο. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 45 λεπτά. Χρησιμοποιήστε μακαρόνια Νο 3 ή κοφτό. Για τη σάλτσα ντομάτας βράζομε επί είκοσι λεπτά 2 φλιτζάνια τσαγιού ξυσμένες ντομάτες, 4 κουταλιές σούπας λάδι, 2 σκελίδες σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ξερό βασιλικό και 1 κουταλάκι ζάχαρη.

Τάρτα με τυρί και μπέικον
Υλικά για τη ζύμη: 1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι, 6 κουταλιές κοφτές μαργαρίνη, 1 αυγό, ελάχιστο αλάτι, 2 κουταλιές νερό, αλεύρι.
Υλικά για τη γέμιση: 125 γραμμ. μπέικον, 1 μέτριο κρεμμύδι σε φετάκια, 2 κουταλιές σούπας βούτυρο, 1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη γραβιέρα, 2 αυγά, 2 φλιτζάνια τσαγιού ζεστό φρέσκο παστεριωμένο γάλα , ελάχιστο αλάτι και πιπέρι, 1 κουταλάκι τσαγιού κοφτό μουστάρδα.
Αναμιγνύετε το αλεύρι, τη μαργαρίνη, το κροκάδι αυγού και το αλάτι. Τρίβετε το μείγμα και το ραντίζετε με το νερό. Ζυμώνετε ελαφρά τη ζύμη, την ανοίγετε σε φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και το στρώνετε σε βαθουλή φόρμα για τάρτες Νο 24. Το αλείφετε με το ασπράδι αυγού.
Σοτάρετε το μπέικον ώσπου να ξανθύνει σοτάρετε το κρεμμύδι με το βούτυρο ώσπου να μαραθεί. Το βάζετε μέσα στην τάρτα με το μπέικον αφού το κόψετε σε μικρά κομμάτια. Τα σκεπάζετε με το τυρί. Χτυπάτε τα αυγά και προσθέτετε το γάλα, αλάτι, πιπέρι και τη μουστάρδα. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στο τυρί. Ψήνετε την τάρτα σε μέτριο προς δυνατό φούρνο επί 35-40 περίπου λεπτά.

Μακαρόνια ωγκραντέν
Μισό φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο, 4 κουταλιές σούπας κοφτές αλεύρι, 3 φλιτζάνια ζεστό γάλα, 2 φλιτζάνια τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα, αλάτι, πιπέρι, 1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 200 γραμμ. μανιτάρια σε φετάκια, 250 γραμμ. κοφτό μακαρονάκι ή αχιβαδάκι, 4 φέτες λεπτοκομμένο ζαμπόν, λίγη πάπρικα.
Ζεσταίνετε το μισό από το βούτυρο και ρίχνετε το αλεύρι. Ανακατεύετε και ρίχνετε από λίγο το γάλα. Βράζετε έως να πήξει. Προσθέτετε ενάμιση φλιτζάνι τσαγιού τυρί λίγο αλάτι και πιπέρι. Σοτάρετε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια με το βούτυρο. Βράζετε και στραγγίζετε το μακαρονάκι και βάζετε το μισό σε βουτυρωμένο ταψί. Το σκεπάζετε με το μισό μείγμα μανιταριών το μισό ζαμπόν και την μισή σάλτσα. Επαναλαμβάνομε το ίδιο. Πασπαλίζομε με το υπόλοιπο τυρί και λίγη πάπρικα. Ψήνομε σε μέτριο φούρνο μισή ώρα περίπου.

Πενάκι
Ένα πακέτο πενάκι (Barilla), ένα μικρό κουτί ντοματάκια, ένα τέταρτο μπέικον, μισό κιλό τυρί Ένταμ , ένα κουτάκι μανιτάρια, μια κρέμα γάλακτος μακαρόνι βρασμένο – τυρί – μπέικον – μανιτάρια, σάλτσα στο ένα στρώμα, επαναλαμβάνουμε και πριν βάλομε το πυρέξ στο φούρνο περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος ελαφρά χτυπημένη.
Ψήσιμο 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Χυλοπίτες σουφλέ
Χυλοπίτες Μετσόβου. Τις βράζω σε αλατισμένο νερό. Βάζω πιπέρι, 2-3 κουταλιές μπεσαμέλ, 2 κουταλιές βούτυρο και λίγο τυρί τριμμένο. Σε πυρέξ τις μισές χυλοπίτες, 12 φέτες ζαμπόν σε κομματάκια, 4 φέτες τυρί τοστ κομματάκια από πάνω τις υπόλοιπες χυλοπίτες, μπεσαμέλ κρέμα γάλατος και τυρί τριμμένο.

Α.Κ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...