Βασιλόπιτα τριφτή
Ένα βιτάμ, μία φαρίνα ή μισό κιλό αλεύρι, ένα μπέικι, δύο αυγά και ένα ασπράδι (με τον κρόκο του την αλείφουμε) ενάμισι φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη, μισό φλυτζάνι πορτοκαλόζουμο συν ξύσμα, ένα κουταλάκι κανέλα, ένα κουταλάκι γλυκού κρεμόριο, λίγο κονιάκ.
Τρίβω βιτάμ με φαρίνα, χτυπάω ζάχαρη με αυγά και αλείφω με τον κρόκο, όλα τα δουλεύω καλά στο χέρι. Ψήσιμο στους 170 βαθ. Για 45 λεπτά περίπου
Βασιλόπιτα τριφτή
Τρία φλυτζάνια βούτυρο (μισό φρέσκο, μισό φυτίνη), μιάμιση φλυτζάνα ζάχαρη, τρία τέταρτα πορτοκάλι χυμό, ένα ποτηράκι κονιάκ, ένα ποτηράκι ανθόνερο, ένα κουταλάκι μπέικι, αλέυρι λίγο περισσότερο από κιλό. Ψήσιμο μια ώρα στους 180 βαθμούς.
Βασιλόπιτα τριφτή
Μία κούπα βούτυρο (μισό φρέσκο, μισό φυτίνη), μία κούπα ζάχαρη, δύο κροκάδια, δύο κουταλιές σούπας χυμό πορτοκάλι, δύο κουταλιές σούπας κονιάκ, μισό κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μισό κουταλάκι κανέλα, ένα τέταρτο κουταλάκι γαρύφαλλο, μία κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού, μισό κουταλάκι αλάτι, μισό κουταλάκι σόδα, αυγό άλλειμα.
Χτυπάμε βούτυρο με ζάχαρη να αφρατέψει. Ρίχνω κροκάδια και στη συνέχεια χυμό πορτοκαλιού και κονιάκ λίγο – λίγο. Ανακατεύω αλεύρι με αλάτι, σόδα, κανέλα, γαρύφαλα. Ρίχνω στο μίγμα και ζυμώνω να γίνει ζύμη σφιχτή του κουραμπιέ. Κρατάω λίγη ζύμη και την υπόλοιπη στρώνω σε ταψάκι με βουτυρωμένο λαδόχαρτο. Ανοίγω την υπόλοιπη σε σχέδιο πάχους 3 χιλιοστών αλείφω με κροκάδι αραιωμένο με νερό. Ψήνω στους 180 βαθμούς.
Βασιλόπιτα Σμυρνέικη
Τρία φλυτζάνια βούτυρο (μισό φρέσκο, μισό φυτίνη), ενάμισι φλυτζάνι ζάχαρη, τρία τέταρτα φλυτζανιού πορτοκάλι χυμό, ένα ποτηράκι κονιάκ, ένα ποτηράκι ανθόνερο, ένα κουταλάκι μπέικι, αλεύρι λιγότερο από κιλό. Ψήσιμο μισή ώρα