19.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Μελιτζάνες λαδερές
Ένα κιλό μελιτζάνες τις πλένομε και τις κόβομε. Τις βάζομε σε νερό με αλάτι και τις αφήνομε μία ώρα. Κάνομε σάλτσα. Κόβομε σε λεπτές φετούλες δύο κρεμμύδια, μαϊντανό μισό μάτσο, μερικές σκελίδες σκόρδο, ντομάτα ψικολομμμένη, αλάτι, πιπέρι, λάδι μια φλυτζάνα. Βράζομε μέχρι να μισοψηθεί η σάλτσα. Πέρνομε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο τις ξεπλένομε δύο νερά, τους ρίχνομε λίγο αλάτι και τις ρίχνομε στη σάλτσα. Τις ψήνομε σε σιγανή φωτιά και κουνάμε το τσικάλι μη πιάσουν. Κόβομε τυρί γραβιέρα σε φετούλες και τις ρίχνομε πάνω στις μελιτζάνες να σκεπαστεί η επιφάνεια. Μπορούμε αν θέλομε να μισογηγανίσομε προηγουμένως τις μελυτζάνες.

Κολοκυθοκεφτέδες
Ένα κιλό κολοκύθια, μισό κιλό πατάτες, ένα κιλό κρεμμύδια, τρία αυγά, ένα ποτήρι τυρί τριμμένο, λίγο αλάτι. Βράζομε τα κολοκύθια τις πατάτες και τα κρεμμύδια και τα λιώνομε. Τα ζυμώνομε με τα αυγά το αλατοπίπερο και το τυρί και πλάθομε τους κεφτέδες. Τους αλευρώνομε και τους τηγανίζομε σε μπόλικο καυτό λάδι. Αν δεν πλάθονται βάζομε λίγο φαρινάπ.

Σάλτσα ντομάτας
Τρίβομε τη ντομάτα στον ξύστη ή στο μίξερ. Την βάζομε σε κατσαρόλα αλάτι και λίγο λάδι. Βράζομε περίπου μισή ώρα. Όπως είναι καυτή τη βάζω σε βάζα αποστειρωμένα (βρασμένα) με καπάκι μεταλλικό και σφίγγω καλά το καπάκι. Πριν το σφραγίσω την καλύπτω με λίγο λάδι. Γυρνώ το βάζο μέσα σε μια λεκάνη ανάποδα για 24 ώρες και την φυλάμε σε σκοτεινό μέρος. Κρατά χρόνια. Αν αλλοιωθεί λίγο, πετά τη μούχλα και την ξαναβράζεις.

Ντοματοπελτές λιαστός
Πλένομε τις ντομάτες και τις κόβομε και τις βάζομε σε μια μεγάλη λεκάνη. Όχι πλαστική. Να είναι γυάλινη ή ξύλινη ή πύλινη. Ρίχνομε πάνω στις ντομάτες μια χούφτα θαλασσινό αλάτι. Τις σκεπάζομε και τις αφήνομε μέσα στο σπίτι. Την άλλη μέρα τις ζυμώνομε. Όταν είναι πολύ μαλακιά και φύγει η φλούδα είναι έτοιμη να σουρωθεί. Βάζομε μια λεκάνη από πάνω το σουρωτό και την στίβομε. Το ζουμί το βάζομε για δυό μέρες σε πανί (όχι τουλπάνι γιατί θα φύγει όλο) Στο πανί θα μείνει δυό μέρες έξω από το σπίτι να σουρώσει. Μετά θα τη βάλομε σε πυρέξ ή πήλινο και θα δοκιμάσομε αυτόν τον πελτέ να γίνει αλμυρός. Τον βάζομε στον ήλιο και ανακατεύομε δύο τρεις φορές την μέρα σκεπασμένος μ’ ένα τούλι. Δύο μέρες όσο να δέσει. Τον τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο. Ένα δάχτυλο κάτω πιέζοντας καλά. Πάνω – κάτω ένα δάχτυλο λάδι. Πρέπει πάντα να τον σκεπάζει το λάδι γιατί διαφορερικά θα μουχλιάσει

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ