Καλιτσούνια με αγριόχορτα
Βρίσκομε αγριομάραθα, αγριομάντανα, τσιχλάντερα, καυκαλήθρες, κουτσουνάδες, αγριόπρασα και ό,τι τσιγαριαστό χόρτο βρούμε, κάνει. Αν δεν τα γνωρίζετε, κάποιες γυναίκες στην Λαϊκή πουλάνε...
Αρνάκι ή κατσικάκι με ασκολύμπρους αυγολέμονο
Πέρνομε αρνάκι ή κατσικάκι μικρό, όχι ζυγούρι και μας το κόβει ο κρεοπώλης για τσικάλι. Το πλένομε καλά-καλά, το...
Είναι πολλών ειδών. Μιλάμε βέβαια για τα άγρια. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα αγροί ανόθευτοι από φυτοφάρμακα, λιπάσματα και λοιπά. Χωρίζονται σε κατηγορίες.
Είναι:
1) Τσιγαριαστά: ψήνονται σκέτα...
Φοινίκια με γέμιση αμύγδαλο
Δύο ποτήρια λάδι και ένα ποτήρι βούτυρο, δύο ποτήρια αλυσίαβα, δύο ποτήρια ζάχαρη, ένα ποτηράκι κονιάκ, ένα κουτάλι σόδα, ζωμό από...
Σπληνάντερο (πολύ νόστιμο)
Γνωρίζομε το σπληνάντερο και το πλένομε πολύ καλά σε αλατισμένο χλιαρό νερό. Το ξεπλένομε πολλά νερά και το γυρίζομε πολλές φορές. Πλένομε...
Σάλτσα μαϊντανού
Μία δόση μαγιονέζα, μισό ματσάκι μαϊντανό. Πλένομε και ψιλοκόβομε τον μαϊντανό. Σχεδόν τον πολτοποιούμε. Ετοιμάζομε την μαγιονέζα και προσθέτομε σιγά-σιγά τον μαϊντανό χτυπώντας...
Χοιρινό με μπύρα και πορτοκάλι
Ενάμιση κιλό χοιρινό ρολό, τρία τέταρτα φλυτζανιού φυτίνη, ένα κουτί μπύρα, χυμό από δύο πορτοκάλια, μία με δύο φλούδες ολόκληρες...
Κουραμπιέδες
Οι κουραμπιέδες απλώνουν στο ψήσιμο όταν τους έχει πέσει μέσα στη ζύμη παραπάνω ζάχαρη. Αν συμβεί αυτό, δεν διορθώνεται. Προσοχή λοιπόν στην ζάχαρη. Άλλωστε,...
Πούρα με καρύδια ή αμύγδαλο
Πολύ ωραία αυτή η συνταγή
Δυόμιση φλυτζάνια τσαγιού καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα (εμένα μ’ αρέσουν με καρύδι) τρία τέταρτα φλυτζανιού ζάχαρη,...
Κέικ καρύδας με σιρόπι
Ενάμιση ποτήρι αλεύρι, ενάμιση ποτήρι καρύδα ινδική, ένα ποτήρι ζάχαρη, δύο κουταλιές μπέικι, έξι αυγά, ένα βιτάμ, ένα ποτηράκι γάλα εβαπορέ...
Τουρσί με κόκκινες πιπεριές
Ενάμιση κιλό κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, ένα μικρό λάχανο, τέσσερα καρότα, ένα ματσάκι σέλινο, δέκα σκελίδες σκόρδο, ένα κιλό ξύδι, μία χούφτα...
Σπανακόπιτα
Ένα κιλό σπανάκι, ένα ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο, ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, δυόσμο ψιλοκομμένο, ένα μεγάλο ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα, μισή φλυτζάνα λάδι, 300 γρ....
Έχει διαπιστωθεί ότι το φρέσκο άσπρο ψωμί, και ειδικά το ζεστό, είναι δύσπεπτο. Όσο παραμένει το ψωμί, είναι λιγότερο δύσπεπτο και οι περιεχόμενες επιβλαβείς...
Πουρές από κουκιά και πατάτα
Ένα κιλό κουκιά, τρία μέτρια κρεμμύδια, μία πατάτα ή δύο μικρές, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, κάρυ.
Μουλιάζομε τα κουκιά σε ζεστό νερό...
Ρεβανί
Ένα φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό, δύο φλυτζάνια αλεύρι, μία φλυτζάνα γάλα, 250 γρ. βούτυρο μισή φλυτζάνα αμύγδαλα, έξι αυγά, ξύσμα πορτοκαλιού, δύο κουταλάκια μπέικι, μιάμιση...
Κανταΐφι με καρύδια
Μισό κιλό φύλλο κανταΐφι, δύο φλυτζάνια καρυδόψυχα, δύο φλυτζάνια βούτυρο, δύο κουταλιές ζάχαρη, ένα κουταλάκι κανέλα, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο.
Σιρόπι: Ενάμιση κιλό ζάχαρη,...
Κρέας με κυδώνια
Ένα κιλό αρνί ή μοσχάρι σε μερίδες, τέσσερα κυδώνια, μισή φλυτζάνα βούτυρο, ένα κρεμμύδι τριμμένο, ένα κουταλάκι ζάχαρη, αλάτι, κανέλα, πιπέρι.
Σωτάρομε στο...
Καρυδόπιτα
Οκτώ αυγά, 150 γραμμ. καρύδια, ένα ποτήρι (όχι γεμάτο) σιμιγδάλι ψιλό, ένα μπέικη, ένα ποτήρι ζάχαρη.
Σιρόπι: Δύο ποτήρια ζάχαρη, δύο ποτήρια νερό να δέσει...