17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Στα χαρακώματα οι εκπαιδευτικοί – Συμπόρευση από δασκάλους

Ημερομηνία:

Σε απεργία διαρκείας η ΟΛΜΕ

Συνάντηση με το προεδρείο της ΔΟΕ είχε την Τρίτη η ΟΛΜΕ, η οποία έχει καλέσει σε συγκρότηση κοινού απεργιακού μετώπου τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και τους δασκάλους. Οι δάσκαλοι αποφάσισαν «συμπόρευση με τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», ενώ απεργία στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. 

Σε απεργία διαρκείας με τη μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων από τις 16 Σεπτεμβρίου, προχωρούν οι καθηγητές σε γυμνάσια και Λύκεια. Χθες το απόγευμα, ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου για το «νέο λύκειο», η ΟΛΜΕ πραγματοποίησε πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στο οποίο κάλεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και από το ΠΑΜΕ.

Σε σχετική αφίσα η ΟΛΜΕ καλεί σε απεργία διαρκείας από τις 16/9 για:

  • Δημόσια Δωρεάν Παιδεία
  • Κανένα παιδί έξω από το σχολείο
  • Όχι στις διαθεσιμότητες-απολύσεις και στις υποχρεωτικές μετατάξεις
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους 

 Συνάντηση ΔΟΕ με Μιχελάκη

Το δ.σ της ΔΟΕ συναντήθηκε χθες και με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη ζητώντας να δοθούν άμεσες λύσεις στα «μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τη δημόσια εκπαίδευση εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς».

Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ έθεσαν μία σειρά από ζητήματα όπως η υπολειτουργία των σχολικών επιτροπών και η αδυναμία τους λόγω της υποχρηματοδότησης να εκπληρώσουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους (θέρμανση, πληρωμή λογαριασμών ΟΤΕ, ΔΕΗ, αγορά κιμωλιών και αναλώσιμων, κ.α.), η απουσία καθαριστριών, σχολικών τροχονόμων και σχολικών φυλάκων από τα σχολεία, η μετακίνηση των μαθητών και οι πειθαρχικές διατάξεις που «προκαλούν διωγμούς και αδικία».
Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας ο Γιάννης Μιχελάκης ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τις λειτουργικές δαπάνες έχει διατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 21,4 εκατ. ευρώ και ότι θα γίνει προσπάθεια για χορήγηση της 4ης δόσης της επιχορήγησης.
Για το θέμα των καθαριστριών δήλωσε πως έχει κατατεθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο που προβλέπει την παράταση των συμβάσεων για δυο χρόνια, ενώ παράταση συμβάσεων ανακοίνωσε και για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών μέχρις ότου γίνει η προκήρυξη για νέες συμβάσεις.
Για το θέμα των σχολικών φυλάκων αναφέρθηκε στην πρόσληψη 3.800 φυλάκων μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ για τους σχολικούς τροχονόμους δήλωσε ότι έχει διατεθεί ένα ποσό στους Δήμους και έχει ζητηθεί η συνδρομή της ελληνικής αστυνομίας σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η ύπαρξη σχολικού τροχονόμου.

Πελεγρίνης: Συγγνώμη αλλά αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τα Πανεπιστήμια

Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας και την υποχρηματοδότηση εξήγγειλαν και οι καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κλειστά μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα παραμείνουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ) ανακοίνωσαν πως ξεκινούν από σήμερα δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ θα συμμετάσχουν και στην πενθήμερη απεργία της επόμενης εβδομάδας.

 «Λυπούμαστε που κλείσαμε τα πανεπιστήμια, αλλά αναγκαστήκαμε», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θοδωρής Πελεγρίνης, ο οποίος μίλησε για αδυναμία λειτουργίας του ιδρύματος μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή διαθεσιμότητας με το ενδεχόμενο απόλυσης προσωπικού. Σχολιάζοντας την απόφαση της Συγκλήτου για «λουκέτο» έως την ερχόμενη Δευτέρα, διευκρίνισε ότι ο ίδιος επιθυμούσε μόνο μία ημέρα συμβολικής αναστολής λειτουργίας.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο Θόδωρος Πελεγρίνης μίλησε για τη μεγαλύτερη κρίση του Πανεπιστημίου Αθηνών τις τελευταίες 10ετίες. Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί στο μισό, το πανεπιστήμιο έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει, ωστόσο, η απόφαση για την ένταξη προσωπικού σε καθεστώς διαθεσιμότητας οδηγεί το ίδρυμα «στο απόλυτο αδιέξοδο», καθώς «δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...