14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Στοπ από τη Δανία στη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω περιστατικών θρομβώσεων

Ημερομηνία:

Την προσωρινή διακοπή των εμβολιασμών με το σκεύασμα της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσε η Δανία.

Αιτία είναι τα αυξημένα περιστατικά θρομβώσεων στο αίμα που διαπιστώθηκαν στις τάξεις όσων έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογη απόφαση είχαν πάρει την περασμένη Κυριακή οι αρχές της Αυστρίας, μετά από τον θάνατο μιας νοσηλεύτριας από σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα και την πνευμονική εμβολή που υπέστη μία άλλη.

Επίσης, μια από τις συναδέλφους της, ηλικίας 35 ετών, που εμβολιάστηκε με δόση από την ίδια παρτίδα, εκδήλωσε πνευμονική εμβολή αλλά τώρα βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.

Αρκετές χώρες (Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λετονία) έχουν επίσης διακόψει προσωρινά τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου που προέρχεται από μία «παρτίδα» ενός εκατομμυρίου δόσεων που παρέδωσε η εταιρεία σε χώρες της ΕΕ (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα στην οποία όμως σχεδιάζεται η χρήση).

Υπενθυμίζουμε οτι στη Γαλλία τα 3/4 των διαθέσιμων εμβολίων της Astra Zeneca έχουν μείνει αχρησιμοποίητα. Στη Γερμανία τα 2/3 δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.

Και μπορεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων να έδωσε την έγκρισή της για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου σε όλους τους ενήλικες, ηδη από τα τέλη του Ιανουάριου, όμως μια σειρά χώρες διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις. Μεταξύ αυτών, οι δύο πιο ισχυρές χώρες της Ευρωπης, η Γαλλία και η Γερμανία, που δεν επιτρέπουν τη χρήση του εμβολίου στους άνω των 65 λόγω έλλειψης δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του στους ηλικιωμένους.

Μάλιστα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σε δημόσια δήλωσή του ειπε ότι το εμβόλιο είναι “ημι-αποτελεσματικό” για ηλικιωμένους. Το ίδιο όμως ανέφερε και η Γερμανική εφημερίδα Handeslblatt η οποία σε άρθρο της που βασίζεται σε πηγές από το Υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανέφερε ότι το εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους.

Και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άντζελα Μέρκελ έκανε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astrazeneca σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, απορρίπτοντας σχετική πρόταση που έγινε από τον Γενικό Γραμματέα της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας Κάρστεν.

Την κατάσταση δε βοηθούν καθόλου και ειδήσεις όπως αυτες από τη Νότιο Κορέα. Εκεί, 8 άνθρωποι πέθαναν λίγο μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Astra Zeneca. Σύμφωνα πάντως με την αρμόδια υπηρεσία της χώρας:

“Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι ήταν δύσκολο να διαπιστώσουμε κάποια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των θανάτων”

Ούτε στη Νότιο Κορέα επιτράπηκε η χρήση του εμβολίου της Astra Zeneca σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών με τις αρμοδιες αρχές να σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτή την ηλικία.

Σημειώνεται πάντως ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου ανακοίνωσε την Τετάρτη πως δεν υπάρχουν αποδείξεις συσχέτισης του συγκεκριμένου εμβολίου με τα παραπάνω περιστατικά στην Αυστρία.

CNN.gr

"google ad"

agonaskritis.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...