Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Συζήτηση σε έντονους τόνους και ψήφισμα από τον Δήμο Χανίων για τα γεγονότα με τον Αμερικάνο στρατιωτικό και την ετεροδικία

Η πρώτη θεσμική αντίδραση για τις καταστροφές που προκάλεσε προσωπικό του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman ήρθαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

Σε ψήφισμα που κατατέθεση και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία γίνεται αναφορά στα γεγονότα με τον Αμερικάνο στρατιωτικό που τραυμάτισε και προκάλεσε εκταταμμένες ζημιές σε ταξί.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ψήφισμα ζητείται η τιμωρία του δράστη αλλά και η αποζημίωση των οδηγών ταξί που υπέστησαν ζημιές. Επίσης τονίζεται ότι οι στρατιώτες των ΗΠΑ οφείλουν να δείχνουν σεβασμό στην τοπική κοινωνία ενώ αναφορά γίνεται και στο καθεστώς της ετεροδικίας που καλύπτουν με νομική ασυλία παρόμοια περιστατικά.

Να σημειώσουμε ότι κατά την ψηφοφορία απείχε η παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος” του κ. Σαρρή που κατέθεσε δικό της ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια των Αμερικάνων που ενώ σε άλλες χώρες ρίχνουν βόμβες, εδώ κάνουν εργασίες στο δημοτικό γηροκομείο.

Η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” του κ. Παπαντωνάκη ψήφισε λευκό, μιλώντας για αναγκαιότητα πολιτικής καταδίκης των γεγονότων ενώ σημείωσε ότι πρέπει να απομακρυνθούν οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τον νομό.

Λευκό ψήφισε και η παράταξη “Aνταρσύα στα Χανιά” του κ. Ρίζου ο οποίος και αυτός μίλησε για αναγκαιότητα ουσιαστικής καταδίκης των γεγονότων ενώ σημείωσε και αυτός με τη σειρά του ότι θα έπρεπε να υπάρχει αναφορά σε ψήφισμα για την αναγκαιότητα να φύγουν οι βάσεις από τον νομό.

Με το πνεύμα του ψηφίσματος συμφώνησαν και υπερψήφισαν η παράταξη “Δήμος Ενεργών Πολιτών” του Δήμαρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα, η παράταξη “Χανιά, μαζί για τον Δήμο μας”, της Νάνσυς Αγγελάκη, και η παράταξη “100/5” του κ. Παπαδογιάννη.

Nα υπενθυμίσουμε ότι οι οδηγοί ταξί κατήγγειλαν τις αρχές του αεροπλανοφόρου και των βάσεων για κοροϊδία αφού ενώ αρχικά, και ενώ τα μέσα ενημέρωσης είχαν στρέψει την προσοχή τους πάνω στα γεγονότα, οι δικηγόροι του αεροπλανοφόρου τους υποσχέθηκαν ότι θα προχωρήσει άμεσα το θέμα της αποζημίωσης, τελικώς τίποτα δεν έγινε.

Οι μέρες περασαν, τώρα το αεροπλανοφόρο έφυγε από το νησί και ο ένοχος των καταστροφών έφυγε και αυτός μαζί του δίχως να υποστεί καμία συνέπεια για τις πράξεις του, δίχως να περάσει ούτε μία μέρα σε ελληνική φυλακή, αφού προστατεύεται από το καθεστώς ετεροδικίας που ισχύει για το αμερικάνικο προσωπικό. Οι οδηγοί ταξί όμως βρίσκονται ακόμα εδώ, με τα οχήματά τους κατεστραμμένα από την μανία του 26χρονου ράμπο και δίχως να λαμβάνουν κάποια αποζημίωση.

Οι οδηγοί ταξί συναντήθηκαν και με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και να απαιτήσουν να παρέμβει ώστε να δοθεί λύση.

Τι έγινε τις ημέρες που βρισκόταν στα Χανιά το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman

Να υπενθυμίσουμε ότι το γεγονός συνέβη την Τετάρτη 22 Ιουνίου στις 02.45 τα ξημερώματα όταν ένας 26χρονος αμερικανός ναύτης, εξοδούχος από το αεροπλανοφόρο Τρούμαν, μπήκε στο τελευταίο ταξί στη ρεμίζα της Πλατείας Κοτζάμπαση. Μόλις τον αντιλήφθηκε ο οδηγός προσπάθησε να τον αποτρέψει. Ο 26χρονος που ήταν μεθυσμένος, τραυμάτισε τον οδηγό και στην προσπάθειά του να διαφύγει τράκαρε άλλα δύο ταξί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο αμερικανός ναύτης πέρασε σε κατάσταση αλλαφροσύνης και με μεγάλη ταχύτητα από την οδό Σκαλίδη και μόνο από τύχη δεν κτύπησε κάποιον. Μετά κατευθύνθηκε προς Βαμβακόπουλο και στην περιοχή της Αγιάς έπεσε σε χαντάκι καταστρέφοντας ολοσχερώς το όχημα.

Το κλίμα πάντως στα Χανιά εκείνες τις ημέρες ήταν διαφορετικό αφού ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων αντάλλαζε δώρα με τις αρχές του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman ενώ η ηγεσία του αεροπλανοφόρου απηύθυνε πρόσκληση στις εκλεγμένες αρχές να παρευρεθούν σε ειδική εκδήλωση εντός του αεροπλανοφόρου. Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κυριακάκης εκλεγμένος με την περιφερειακή παράταξη “Ανυποταχτη Κρήτη”, με δημόσια δήλωσή του αρνήθηκε την πρόσκληση.

Στη δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο υπόστεγο συντήρησης αεροσκαφών του αεροπλανοφόρου, παρέστησαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπής και Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πηρς και οι τοπικές αρχές.

Πέραν της παρουσίας δύο υπουργών της κυβέρνησης – οι οποίοι δε γνωστοποίησαν το γεγονός της παρουσίας τους στον τοπικό τύπο – έκπληξη προκάλεσε και η παρουσία του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

«Σοφία Βέμπο – φωνές και μνήμες» στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς

Το Πολιτιστικό Σωματείο «Φίλιος Φθόγγος» παρουσιάζει την παράσταση «Σοφία Βέμπο – φωνές και μνήμες» σε…

34 mins ago

Λιποθυμίες και παραιτήσεις: Ο χαμένος «παράδεισος» των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Σε ένα καθημερινό και διαρκές μαρτύριο φαίνεται πως είναι αναγκασμένοι να ζουν χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι στο…

51 mins ago

Στ. Αρναουτάκης: «Πυλώνας ανάπτυξης και προόδου για την Κρήτη το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την τοπική επιχειρηματικότητα»

«Το Επιμελητήριο Ηρακλείου είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης και προόδου για την Κρήτη, σημείο αναφοράς για…

1 hour ago

Γκ. Μαγιορκίνης: Διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες covid από τον Μάιο

Σχεδόν διπλάσιος από τα τέλη Μαΐου είναι ο αριθμός των ατόμων που μπαίνουν στο νοσοκομείο…

2 hours ago

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Κυριακή στην Κρήτη

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον  ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς…

2 hours ago

Συνάντηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπάλληλων ν. Χανίων με τη Σέβη Βολουδάκη

Συνάντηση με την βουλευτή Χανίων της ΝΔ Σέβη Βουλουδάκη είχε χθες Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο…

3 hours ago

This website uses cookies.