22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Συνέντευξη Δημήτρη Ανθούση: Στον τόπο μας όλα γίνονται για τον τουρισμό – Όλα θυσιάζονται στον βωμό του εφήμερου κέρδους

Ημερομηνία:

Ο Δημήτρης Ανθούσης είναι ένας εκ των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ στα Χανιά που αν και μικρός σε ηλικία έχει ήδη σημαντική παρουσία στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας.

Ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά με τη δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης αποτελεί την ουσιαστική αντιπολίτευση στο δήμο αναδεικνύοντας συνεχώς τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες του δήμου με αξιοσημείωτη συνέπεια.

Αποτελεί κομμάτι μίας νέας γενιάς στελεχών του ΚΚΕ που εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και στο νομό Χανίων. Κάνουν εμφανή μα πνοή ανανέωσης στον τρόπο που εκφράζεται η πολιτική επιχειρηματολογία του ΚΚΕ.

Ο λόγος του ήταν ουσιαστικός και άμεσος και στις απαντήσεις που έδωσε στις ερωτήσεις που του θέσαμε.

Στο ερώτημά μας αναφορικά με την ερήμωση της επαρχίας και των τόσων χωριών, ο κ. Ανθούσης επισήμανε τον πλούτο που υπάρχει και που μένει ανεκμετάλλευτος, την απουσία υποδομών και την αδιαφορία του κράτους που μαζί με τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην αγροτική παραγωγή εξωθούν τους νέους στην έξοδο από τους τόπους που μεγάλωσαν και αγάπησαν. Όμως σημειώνει ότι λύση στο πρόβλημα δεν είναι η απόκτηση των εγκαταλελειμμένων εστιών στα χωριά από τους ξένους, όπως συμβαίνει στον Αποκόρωνα. Θέτει μάλιστα το ερώτημα:

«Αναρωτιούνται άραγε γιατί αυτοί οι άνθρωποι επέλεξαν να φύγουν από τις χώρες τους και να έρθουν εδώ για μόνιμη εγκατάσταση; Τι βρίσκουν, που εμείς του γυρνάμε την πλάτη, όπως γυρνάμε την πλάτη στους ανθρώπους της ενδοχώρας;»

Για να απαντήσει: «Βρίσκουν ποιότητα ζωής, επαφή με το περιβάλλον, ψυχική και συναισθηματική ισορροπία, πλούτο που παράγεται από τη φύση. Γι’ αυτό εμείς επιμένουμε στην ανάγκη στήριξης της ελληνικής υπαίθρου».

Ζητά μέτρα στήριξης, με παράλληλη αναβάθμιση των υποδομών για να ανακοπεί το κύμα εγκατάλειψης της γης ενώ ζητά και από τους κατοίκους να οργανωθούν στους συλλόγους τους και να παλέψουν για τους τόπους τους αφού όπως τονίζει «αυτός είναι ο δρόμος για να αναστρέψουμε την κατάσταση»

Λέει ότι «η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τις εικόνες και τους αριθμούς που προβάλλει η Κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι ένα «κοκτέιλ» κρίσης, έμμεσης μείωσης μισθών και απολύσεων, πότε με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα, που τσακίζει τη μέση οικογένεια, πότε με την άνοδο των επιτοκίων που επιβαρύνει τις δόσεις στα δάνεια των πολιτών και τους φέρνει πιο κοντά τη νέα κρίση».

Σύμφωνα με τον κ. Ανθούση η πρόταση του ΚΚΕ είναι απολύτως ρεαλιστική. Ζητά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξηση του μισθού στα 935 ευρώ σήμερα, όχι το 2027 όπως υπόσχεται η ΝΔ. Επίσης η πρόταση του ΚΚΕ συνδέεται με τις υπόλοιπες προτάσεις για 7ώρο και 5νθήμερη εργασία με επαναφορά της Κυριακής αργίας.

Ο κ. Ανθούσης αναφορικά με τη στεγαστική κρίση μίλησε για την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ που θα έπαυε «οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, πλειστηριασμού ή άλλου αναγκαστικού μέτρου εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, εταιρειών που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια – funds, του Ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ, σε βάρος της πρώτης – κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων για οφειλές τους προς αυτούς. Τα μέτρα αυτά αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί».

Μίλησε επίσης για την πρόταση του ΚΚΕ για επανασύσταση του ΟΕΚ και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, την ενίσχυση του κρατικού κατασκευαστικού προγράμματος, για τη δημιουργία σύγχρονων αλλά και φτηνών σπιτιών για τις εργατικές οικογένειες και μία σειρά άλλα μέτρα από χορήγηση άτοκων δανείων, την αξιοποίηση ξενοδοχείων και διαμερισμάτων για δωρεάν στέγαση φοιτητών και τον αντισεισμικό έλεγχο λαϊκών κατοικιών.

Λέει ότι «η μόνη έγνοια των περισσότερων τοπικών αρχόντων είναι να κάνουν έργα που θα μετατρέψουν ολόκληρες περιοχές σε εστίες τουριστικού ενδιαφέροντος. Ξενοδοχεία και κέντρα διασκέδασης προσανατολισμένα στους τουρίστες ξεπηδούν σαν μανιτάρια, απογειώνοντας τις τιμές της γης. Οι αναπλάσεις στα κέντρα των πόλεων έχουν ακριβώς αυτό τον στόχο. Να μετατρέψουν τις πόλεις σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Χωρίς σχεδιασμό για τη στάθμευση, χωρίς λύσεις για τις αλλαγές στα αστικά κέντρα που δύσκολεύουν τη ζωή των μόνιμων κατοίκων. Όλα θυσιάζονται στον βωμό του εφήμερου κέρδους».

Τέλος, σχετικά με το καθεστώς των βάσεων, την πιθανή μόλυνση αλλά και τους κινδύνους που αυτό δημιουργεί αναφέρει το παράδειγμα της Αλεξανδρούπολης που ενώ δημιουργήθηκε και εκεί βάση, τα τουρκικά μαχητικά συνεχίζουν να πετούν πάνω από την περιοχή για να συνεχίσει:

"google ad"

«Για ποια κυριαρχικά δικαιώματα μιλάνε, όταν το ΝΑΤΟ λέει ότι αναγνωρίζει μόνο «ΝΑΤΟϊκό έδαφος» και «ΝΑΤΟϊκές θάλασσες»; Η περιοχή μας μυρίζει μπαρούτι. Οξύνονται οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί, ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη για την εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής, για τον έλεγχο, για τη διανομή των αγορών».

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη του Δημήτρη Ανθούση, υποψήφιου βουλευτή με το ΚΚΕ στα Χανιά:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Ανθούση, ζείτε στην επαρχία, σε έναν δήμο πλούσιο μεν λόγω τουρισμού, αλλά και με πολλά ιδιαίτερα προβλήματα. Βλέπουμε κάποιους επαρχιακούς δήμους να πηγαίνουν καλύτερα από άλλους και συνήθως αυτό σχετίζεται με τον τουρισμό. Όμως ακόμα και σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν βαθιές ανισότητες. Τα χωριά συνεχίζουν να ερημώνουν, οι νέοι συνεχίζουν να φεύγουν, ιστορικά χωριά μένουν μόνο με ηλικιωμένους. Στον Αποκόρωνα από την άλλη βλέπουμε ότι κυριαρχεί ένα μοντέλο όπου τα χωριά μετατρέπονται σε τόπο για να περνούν τα χρόνια της σύνταξής τους άνθρωποι με καταγωγή από τον Βορρά και τη Δύση της Ευρώπης. Κάποιοι λένε ότι η ερήμωση των χωριών θα οδηγήσει στη μεταφορά του πλούτου τους σε ξένα χέρια. Τελικά, τι πρέπει να γίνει με τα χωριά μας; Τι θεωρείτε εσείς και το κόμμα σας ότι πρέπει να γίνει για να υπάρξει μία αναζωογόνηση;

Δημήτρης Ανθούσης: Θίγετε ένα ζήτημα που αφορά όλη τη χώρα, άρα είναι εθνικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας. Πριν μιλήσουμε για τη μεταφορά του πλούτου, οφείλουμε να μιλήσουμε για την ερήμωση της ενδοχώρας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι κυβερνήσεις διαχρονικά αδιαφορούν για τους ανθρώπους της υπαίθρου. Υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια. Όσοι μένουν στα χωριά, ζουν με τη μόνιμη ανασφάλεια για το τι θα τους συμβεί αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα υγείας. Υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, όπου υπάρχουν, ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, παλαιά ασθενοφόρα, υποστελεχωμένα και αυτά.

Τα ίδια και χειρότερα στην παιδεία. Σχολικά κτίρια εγκαταλελειμμένα, λειτουργικές υποβαθμίσεις σχολικών μονάδων, ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Υποδομές ανύπαρκτες, κράτος ανύπαρκτο. Αυτά, σε συνδυασμό με τα θέματα της αγροτικής παραγωγής, το κόστος των εφοδίων και τις τιμές των προϊόντων φέρνουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση όλους εκείνους που επιθυμούν να μείνουν στα χωριά και στη γης τους. Πώς και γιατί, λοιπόν, να μείνει σε ένα χωριό της Δυτικής Κισάμου, του Σελίνου, ένα νέο ζευγάρι που θέλει να δημιουργήσει οικογένεια;

Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και σε χωριά του Δήμου Πλατανιά, γι’ αυτό άλλωστε και οι παρεμβάσεις μας, ως «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» είναι διαρκείς. Κάποιοι θεωρούν ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η απόκτηση των εγκαταλελειμμένων εστιών στα χωριά από ξένους, όπως συμβαίνει στην περιοχή του Αποκόρωνα. Συμβιβάζονται με αυτή την «εξέλιξη» και δεν κοιτάζουν το πρόβλημα κατάματα. Αναρωτιούνται άραγε γιατί αυτοί οι άνθρωποι επέλεξαν να φύγουν από τις χώρες τους και να έρθουν εδώ για μόνιμη εγκατάσταση; Τι βρίσκουν, που εμείς του γυρνάμε την πλάτη, όπως γυρνάμε την πλάτη στους ανθρώπους της ενδοχώρας;

Βρίσκουν ποιότητα ζωής, επαφή με το περιβάλλον, ψυχική και συναισθηματική ισορροπία, πλούτο που παράγεται από τη φύση. Γι’ αυτό εμείς επιμένουμε στην ανάγκη στήριξης της ελληνικής υπαίθρου. Ζητώντας επιτακτικά μέτρα στήριξης, πρώτα των αγροτών με στόχο την ανατροπή των συνθηκών που οδήγησαν στην εγκατάλειψη της γης τους.

Με παράλληλη αναβάθμιση των υποδομών, αντιπλημμυρική προστασία, αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και ειδικά της πρωτοβάθμιας, με την ανάπτυξη του δικτύου των Κέντρων Υγείας και Σταθμών Πρώτων Βοηθειών, πλήρως εξοπλισμένων και στελεχωμένων, αλλά και με την ανάπτυξη επαρκούς δικτύου συγκοινωνιών, που θα συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους, τις κωμοπόλεις και τις πόλεις. Και ταυτόχρονα οργάνωση των κατοίκων των περιοχών και των χωριών στους μαζικούς τους συλλόγους. Αυτός είναι ο δρόμος για να αναστρέψουμε την κατάσταση.

ΕΡ.: Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στα Χανιά περίπου είπε ότι βρισκόμαστε σε μία χώρα όπου όλα βαίνουν καλώς. Η ανεργία πέφτει, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υψηλοί. Όμως την ίδια στιγμή η Ελλάδα διατηρεί ακόμη τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας στους νέους ανθρώπους, πάρα πολλοί είναι αυτοί που έχουν σταματήσει να αναζητούν εργασία, πολλοί είναι αυτοί που φεύγουν από τη χώρα μόλις λάβουν κάποιο πτυχία, πολλοί και αυτοί που παραιτούνται λόγω των συνθηκών εργασίας και της προοπτικής που δε βρίσκουν στη χώρα μας. Τελικά, οι αριθμοί ευδοκιμούν στη χώρα μας αλλά οι άνθρωποι υποφέρουν; Πώς ακριβώς διαβάζει το κόμμα σας την πραγματικότητα και ποια είναι η πρότασή του; 

Δ.Α.: Η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τις εικόνες και τους αριθμούς που προβάλλει η Κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι ένα «κοκτέιλ» κρίσης, έμμεσης μείωσης μισθών και απολύσεων, πότε με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα, που τσακίζει τη μέση οικογένεια, πότε με την άνοδο των επιτοκίων που επιβαρύνει τις δόσεις στα δάνεια των πολιτών και τους φέρνει πιο κοντά τη νέα κρίση. Κάπως έτσι φτάσαμε σε νέα μείωση του πραγματικού μισθού κατά 7,4% το 2022. Είναι αλήθεια, επίσης, ότι η χώρα μας έχει το αρνητικό ρεκόρ στην ανεργία των νέων, πολλοί από τους οποίους έχουν φύγει από την Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης προκειμένου να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι μία πρόταση απολύτως «γειωμένη» στις σύγχρονες δυνατότητες που έχει δημιουργήσει η τεράστια πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και στις κατά πολύ διευρυμένες ανάγκες του λαού και της νεολαίας εν έτει 2023 σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Στην πρόταση του ΚΚΕ και στην αναμέτρηση της εργατικής τάξης με την αντιλαϊκή πολιτική και τους αντιδραστικούς νόμους που σμπαραλιάζουν το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκεται η διέξοδος.

Με ισχυρό το ΚΚΕ και μαζικούς εργατικούς αγώνες μπορούμε να επιβάλουμε την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τους μισθούς. Να επιβάλουμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού υιοθετώντας τα αιτήματα των συνδικάτων για αυξήσεις πάνω από 850 ευρώ και ταυτόχρονη επαναφορά των τριετιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας εργαζόμενους με μια τριετία θα δει τον μισθό του να αυξάνεται στα 935 ευρώ σήμερα και όχι το 2027 που υπόσχεται η ΝΔ. Αυτή η πρόταση είναι συνδεδεμένη με τις υπόλοιπες προτάσεις του ΚΚΕ για σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο και χωρίς απλήρωτες υπερωρίες, με την επαναφορά της Κυριακής – αργίας. Είναι συνδεδεμένη με την πρόταση για ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.

Με την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, για τους οποίους η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λένε κουβέντα και τη χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων. Στις 21 Μαΐου είναι κρίσιμο να είναι όσο γίνεται λιγότεροι αυτοί που κυβέρνησαν και κυβερνούν και πολλοί περισσότεροι εμείς, έτσι ώστε η σκέψη χιλιάδων ανθρώπων να γίνει πράξη και απόφαση να ρίξουμε ΚΚΕ στην κάλπη, σηματοδοτώντας την πραγματική έκπληξη των εκλογών.

ΕΡ.: Στεγαστικό πρόβλημα. Στην Ελλάδα σημαντικό ρόλο έχει παίξει η έκρηξη χρήσης πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης όμως πίσω από την έκρηξη αυτή υπάρχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα που ωθούν πολλούς να επιλέγουν αυτή τη λύση. Την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες σπίτια παραμένουν δεσμευμένα από τις τράπεζες εντείνοντας έτσι τη στεγαστική κρίση. Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που πλήττει κυρίως τους φτωχότερους συμπολίτες μας;

Δ.Α.: Τον Φλεβάρη του 2023 το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για την εδώ και τώρα προστασία της πρώτης κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών από τους πλειστηριασμούς. Η τροπολογία αυτή αποτέλεσε μία ακόμα σημαντική παρέμβαση του ΚΚΕ για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας, μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία «λύνονται τα χέρια» των funds και των εταιρειών διαχείρισης δανείων για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, ανοίγοντας έναν νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία.

Ταυτόχρονα, η τροπολογία ήρθε να αναδείξει για πολλοστή φορά στον λαό ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, όσο και αν καβγαδίζουν για αποπροσανατολισμό, έχουν κοινή γραμμή πλεύσης, είναι «ζυγισμένοι – στοιχισμένοι» πίσω από τις στρατηγικές επιλογές των επιχειρηματιών ομίλων. Όχι μόνο απορρίφθηκε χωρίς καμία συζήτηση από την κυβέρνηση, αλλά και ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε «κιχ» για την τροπολογία του ΚΚΕ, επιβεβαιώνοντας πόσο συνειδητή ήταν η επιλογή του ως κυβέρνησης να επιταχύνει το κυνηγητό της λαϊκής στέγης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να χαρακτηρίσει ιδιώνυμο τις κινητοποιήσεις για την προστασία των λαϊκών σπιτιών, την ώρα που χτες παρίσταναν τους… υπερασπιστές της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Αντίστοιχη ήταν η στάση και των άλλων αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δηλαδή «τσιμουδιά». Θυμίζω, επίσης, ότι με την κρατική πολιτική που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν προωθήσει, οι μεγάλοι όμιλοι εξαιρούνται από οποιοδήποτε χωροταξικό περιορισμό. Χτίζουν ξενοδοχεία όπου θέλουν με προνομιακούς όρους. Με άλλα λόγια η στεγαστική κρίση στην Ελλάδα δεν αφορά μόνο τον εφιάλτη των πλειστηριασμών.

Εμείς προτείναμε, με την τροπολογία που καταθέσαμε, να παύσει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, πλειστηριασμού ή άλλου αναγκαστικού μέτρου εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, εταιρειών που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια – funds, του Ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ, σε βάρος της πρώτης – κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων για οφειλές τους προς αυτούς. Τα μέτρα αυτά αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Παράλληλα έχουμε καταθέσει, ως ΚΚΕ, μία ολοκληρωμένη πρόταση που προβλέπει την επανασύσταση του ΟΕΚ, την αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας του, την ενίσχυση ενός αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού προγράμματος, για σύγχρονα και φτηνά σπίτια για τις εργατικές οικογένειες, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για τα σχέδια της εταιρείας ειδικού σκοπού, τη χορήγηση άτοκων στεγαστικών δανείων στους δικαιούχους εργαζόμενους και ανέργους, την αξιοποίηση ξενοδοχείων και διαμερισμάτων για δωρεάν στέγαση φοιτητών με ευθύνη του κράτους, καθώς επίσης τον αντισεισμικό έλεγχο λαϊκών κατοικιών με ευθύνη του κράτους, ενάντια στην υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων.

ΕΡ.: Τα Χανιά είναι όμορφα όμως είναι εμφανές ότι υπάρχουν και πολλά άλυτα ζητήματα. Ένα εξ αυτών είναι η έλλειψη συγκοινωνιακού σχεδιασμού και η ταυτόχρονη έλλειψη χώρων πάρκινγκ. Ειδικά το καλοκαίρι όπου ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται το πρόβλημα είναι τεράστιο και η ζωή των μόνιμων κατοίκων γίνεται πολύ δύσκολη. Προφανώς αυτό το πρόβλημα δεν αποτελεί αποκλειστικό ζήτημα που αφορά τα Χανιά αλλά αποτυπώνει ένα γενικότερο πρόβλημα σχεδιασμού στις ελληνικές πόλεις. Την ίδια στιγμή ενώ συζητάμε για τον ΒΟΑΚ, το επαρχιακό δίκτυο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Στο ΚΚΕ υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ώστε τα επόμενα χρόνια να δούμε ουσιαστικές αλλαγές προς το καλύτερο;

Δ.Α.: Περιγράφετε μια κατάσταση που αποτυπώνει την πραγματικότητα. Η μόνη έγνοια των περισσότερων τοπικών αρχόντων είναι να κάνουν έργα που θα μετατρέψουν ολόκληρες περιοχές σε εστίες τουριστικού ενδιαφέροντος. Ξενοδοχεία και κέντρα διασκέδασης προσανατολισμένα στους τουρίστες ξεπηδούν σαν μανιτάρια, απογειώνοντας τις τιμές της γης. Οι αναπλάσεις στα κέντρα των πόλεων έχουν ακριβώς αυτό τον στόχο. Να μετατρέψουν τις πόλεις σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Χωρίς σχεδιασμό για τη στάθμευση, χωρίς λύσεις για τις αλλαγές στα αστικά κέντρα που δύσκολεύουν τη ζωή των μόνιμων κατοίκων. Όλα θυσιάζονται στον βωμό του εφήμερου κέρδους.

Αντίστοιχα, οι αλλαγές στην παραθεριστική δόμηση, γίνονται για να συγκεντρωθεί η γη στα χέρια των ομίλων του τουρισμού. Τον περασμένο Νοέμβριο, δεκάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης, είδαν ξαφνικά, με την κατάργηση της κατά παρέκκλισης δόμησης, να γίνεται βορά στα χέρια των μεγαλοεπενδυτών. Τώρα, ανοίγει ο δρόμος, (με την de facto κατάργηση της αρτιότητας των 4 στρεμμάτων για μεγάλο κομμάτι), για τη μαζική συγκέντρωση της γης σε μεγάλους ομίλους. Το θέμα της κακής κατάστασης του επαρχιακού οδικού δικτύου είναι επίσης μια πραγματικότητα, που σχετίζεται και με το πρώτο ερώτημά σας για την ερήμωση της ενδοχώρας.

Το ΚΚΕ παλεύει παντού, στη Βουλή, αλλά και σε κάθε Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο στα οποία εκπροσωπείται με εκλεγμένους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, προκειμένου να αναδείξει τα πραγματικά προβλήματα και τις πραγματικές προτεραιότητες στα ζητήματα της υποτιθέμενης αυτοδιοίκησης, που εμείς αποκαλούμε τοπική διοίκηση. Για παράδειγμα, στον Δήμο Πλατανιά, η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» αναδεικνύει σταθερά και με υπευθυνότητα τα προβλήματα αυτά, καυτηριάζει τα κακώς κείμενα και καταθέτει προτάσεις, ανάσες ανακούφισης, που είναι ρεαλιστικές και απολύτως εφαρμόσιμες. Μόνο ο λαός μπορει να σώσει τον λαό, με ένα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό.

Με ενίσχυση του κοινού βηματισμού και συμπόρευση δυνάμεων μπορεί η κατάσταση αυτή να αλλάξει. Το παράδειγμα του δημάρχου Πατρέων Κωνσταντίνου Πελετίδη μάς δείχνει τον δρόμο. Aπευθυνόμαστε σε καθένα και σε καθεμιά, σε κάθε άνθρωπο που καλόπιστα σκέφτεται και προβληματίζεται, να λάβει απόφαση και να κάνει πράξη την επιλογή στήριξης του ΚΚΕ τώρα.

ΕΡ.: Κύριε Ανθούση, στις ΗΠΑ βλέπουμε ότι μετά τις αποκαλύψεις για τα «αιώνια χημικά» και τις συνέπειες τους στην υγεία και το περιβάλλον και μέσω της πίεσης που ασκούν ομάδες πολιτών, οι αρχές αποδέχτηκαν ότι υπήρχε έλλειμμα ασφάλειας. Σε πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πραγματοποιήθηκαν περιβαλλοντικοί ελέγχοι, αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και προχωρούν στην καταβολή αποζημιώσεων για τη μόλυνση που έχουν προκαλέσει. Στα Χανιά θα μπορούσαμε να δούμε να συμβαίνει κάτι παρόμοιο ή θεωρείτε ότι στις εδώ στρατιωτικές εγκαταστάσεις όλα βαίνουν καλώς, γίνονται όλοι οι ελέγχοι όπως πρέπει και τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας; Υπενθυμίζουμε ότι στην έρευνα των Reporters United συγκαταλέγονται και 9 τοποθεσίες στην Κρήτη εκ των οποίων δύο βρίσκονται στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σούδα.

Δ.Α.: Υπάρχει κανείς, ακόμα και από εκείνους που τάσσονται υπέρ της λειτουργίας της ΑμερικανοΝΑΤΟϊκής Βάσης στη Σούδα, που μπορεί σήμερα να μας πει ότι όλα βαίνουν καλώς και να «βάλει το χέρι του στη φωτιά» ότι τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας; Δε νομίζω. Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική γενικότερα. Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση.

Η νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι στην πραγματικότητα μια επιθετική συμφωνία, που την προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ολοκλήρωσε και την ψήφισαν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Με τη συμφωνία επεκτείνονται και μονιμοποιούνται οι αμερικανικές στρατιωτικές Βάσεις στην Ελλάδα. Σούδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Στεφανοβίκειο, αλλού, όλη σχεδόν η ελληνική επικράτεια, μετατρέπεται σε μια απέραντη στρατιωτική βάση, μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται στρατιωτικές αποστολές, προωθούνται στρατιωτικές δυνάμεις προς την Ανατολική Ευρώπη, πραγματοποιούνται ασκήσεις τεράστιας κλίμακας και με σενάρια πολέμου, μεταφέρονται οπλικά συστήματα όλων των ειδών. Ακόμη και ετοιμότητα φιλοξενίας πυρηνικών όπλων προβλέπεται!

Πρόκειται για υποδομές που παίζουν ήδη και θα παίξουν στο μέλλον, ακόμη πιο ενεργό ρόλο στις πολεμικές συγκρούσεις, που σήμερα έχουν ως επίκεντρο την Ουκρανία, αύριο μπορεί να γενικευτούν παραπέρα. Και αυτό δεν το λέει πια μόνο το ΚΚΕ. Το παραδέχονται οι «σύμμαχοι» τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, γιατί πλέον οι ανταγωνισμοί, (ενεργειακοί, οικονομικοί, γεωπολιτικοί, στρατιωτικοί), σε έναν κόσμο που σαπίζει και συσσωρεύει τεράστια αδιέξοδα, αυτοί οι ανταγωνισμοί δεν μπορούν να τιθασευτούν με διπλωματικά και πολιτικά μέσα. Αυτό επιβεβαιώνουν άλλωστε η συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός, οι καθημερινές στρατιωτικές ασκήσεις, η αποστολή σύγχρονων αμερικάνικων και άλλων ΝΑΤΟϊκών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, η επιφυλακή και οι απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων. Μας μιλάνε για ασφάλεια εξαιτίας της ύπαρξης των Βάσεων στην Ελλάδα. Για ποια ασφάλεια μιλάνε, όταν τα τουρκικά μαχητικά φτάνουν μέχρι πάνω από την Αλεξανδρούπολη;

Για ποια κυριαρχικά δικαιώματα μιλάνε, όταν το ΝΑΤΟ λέει ότι αναγνωρίζει μόνο «ΝΑΤΟϊκό έδαφος» και «ΝΑΤΟϊκές θάλασσες»; Η περιοχή μας μυρίζει μπαρούτι. Οξύνονται οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί, ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη για την εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής, για τον έλεγχο, για τη διανομή των αγορών. Δείτε τις εξελίξεις στη Συρία και την Αίγυπτο. Γι’ αυτό κι εμείς λέμε ότι η Ελλάδα πρέπει να απεμπλακεί αμέσως από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις και η Βάση της Σούδας να κλείσει αμέσως, αντί να αποτελεί το βασικό ορμητήριο ενάντια στους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...

100 φωνές τραγουδούν για τον Μάνο Λοΐζο

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακές Ενότητες Χανίων & Ρεθύμνου,...