19.8 C
Chania
Wednesday, May 29, 2024

Συνεχίζεται ο θόρυβος για τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών της Λιβύης στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Μετά το αποκλειστικό δημοσίευμα – συνέντευξη του πυρηνικού φυσικού Ανδρέα Θεοφίλου τέως διευθυντή Ερευνών στο Δημόκριτο, στον «ΑΓΩΝΑ της Κρήτης», συνεχίζεται ο κύκλος δημοσιευμάτων. Θέμα τους η ρύπανση, οι επιπτώσεις των βομβαρδισμών της Λιβύης στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα «Real news» που ξεκίνησε το θέμα το περασμένο θέμα με τίτλο «Άναψε η «μάχη» της Κρήτης» έγραψε:

Άναψε η «μάχη» της Κρήτης

Έντονη συζήτηση πυροδότησε το δημοσίευμα της «Real News» για τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών στη Λιβύη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ

ΣΑΛΟΣ έχει ξεσπάσει στην Κρήτη, ύστερα από τις αποκαλυπτικές δηλώσεις των επιστημόνων στη Real planet (3/4) για τις συνέπειες με τις οποίες απειλούν τη χώρα μας – και κυρίως την Κρήτη – οι βομβαρδισμοί της Λιβύης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ρύποι που εκπέμπονται από τους πυραύλους και τις βομβαρδισμένες εγκαταστάσεις είναι άκρως επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, αφού εκλύονται καρκινογόνες  ουσίες, όπως το κάδμιο και ο μόλυβδος, καθώς επίσης και επικίνδυνοι πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες όπως τα «κλοφέν» και τα PCBs.

Την ώρα που όλη η Ελλάδα θεωρείται από το ΝΑΤΟ «ζώνη επιχειρήσεων» και η Γαλλία ζητεί να ενταθούν οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη, «η Κρήτη θα είναι η πρώτη που θα πληρώσει τις συνέπειες των βομβαρδισμών λόγω των ανοιξιάτικων νότιων ανέμων, οι οποίοι μεταφέρουν κάθε χρόνο τη λεγόμενη σκόνη της Σαχάρας», εκτιμά ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Αντιρρυπαντικής Ατμοσφαιρικών Ρύπων Τεχνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σπυρίδων Ραψωμανίκης. Για τον λόγο αυτό, σκοπεύει να εγκαταστήσει στον Ψηλορείτη της Κρήτης σταθμούς μέτρησης των επικίνδυνων στοιχείων που θα εκλύονται από τους βομβαρδισμούς. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και άλλοι καθηγητές, οι οποίοι επιθυμούν την εγκατάσταση αυτών των σταθμών άμεσα.

Ο πυρηνικός φυσικός Ανδρέας Θεοφίλου, τέως διευθυντής Ερευνών στο Δημόκριτο, με δηλώσεις του αναφορικά με την τοξική σκόνη που έρχεται από τη Λιβύη, ενστερνίζεται την άποψη του Σπ. Ραψωμανίκη, τονίζοντας ότι η εγκατάσταση σταθμού μέτρησης τοξικών ρύπων στον Ψηλορείτη είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Παράλληλα, ο ερευνητής επισημαίνει ότι οι ρύποι που παράγουν τα στρατιωτικά αεροπλάνα στη βάση της Σούδας, η οποία είναι η βάση κλειδί για την επιχείρηση της «Αυγής της Οδύσσειας», περιέχουν στοιχεία επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. «Το καύσιμο των αεροπλάνων είναι ένα ειδικό καύσιμο, το οποίο περιέχει ενώσεις που είναι τοξικές. Κι επειδή αυτά τα αεροπλάνα πετάνε σε μεγάλο ύψος, οι ρύποι αυτοί διαχέονται σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις», υπογραμμίζει ο Ανδρ. Θεοφίλου. Στον αντίποδα, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Αιωρούμενων Σωματιδίων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μιχάλης Λαζαρίδης, διαφώνησε ανοικτά με τις απόψεις του Σπ. Ραψωμανίκη, τονίζοντας ότι η μεταφορά των ρύπων δεν μπορεί να φθάσει στη χώρα μας μέσω της διάχυσής τους, περιορίζοντας τη ρύπανση από τα καρκινογόνα στοιχεία που παράγονται από τους βομβαρδισμούς σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων!

«Με τη διάχυση, οι επικίνδυνοι ρύποι φτάνουν όντως τα 15 χιλιόμετρα. Αλλά φυσάνε και άνεμοι! Η μεταφορά των ρύπων δεν γίνεται μόνο με τη διάχυση. Μπορεί να γίνει, επίσης, με τους ανέμους, με τα σύννεφα κ.λπ. Η σκόνη και τα σταγονίδια του νέφους είναι μεταφορικό όχημα. Όταν υπάρχει σύννεφο που περνά από την περιοχή, αυτά τα υλικά μπαίνουν στα σταγονίδια του νέφους, μεταφέροντας τις σκόνες από τις εκρήξεις χιλιόμετρα μακριά», απαντά χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ανδρέας Θεοφίλου. «Αφού έρχεται σκόνη από τη Λιβυκή έρημα, όταν θα βρέξει, τα επικίνδυνα στοιχεία θα πέσουν στο έδαφος σαν λάσπη!», τονίζει.

Πηγή: Real News

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ