19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: Ψευδείς οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για τον ΒΟΑΚ

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων δεν επιλέγει συχνά να απαντάει σε δηλώσεις βουλευτών, αλλά καλούμαστε να σχολιάσουμε τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη για τον ΒΟΑΚ.

Μας κατηγόρησε για ψεύδη μιλώντας η ίδια με ανακρίβειες. Ας δούμε λοιπόν την αλήθεια. Είναι ψευδής η δήλωση ότι «…επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε δεσμευτεί ούτε 1 ευρώ…» για το νέο ΒΟΑΚ.

-Οι μελέτες ωρίμανσης που συνοδεύουν την υλοποίηση του νέου ΒΟΑΚ χρηματοδοτούνται, ήδη από το 2017, από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με προϋπολογισμό 5 εκ. € (ενάριθμος 2017ΣΕ07100013)

-Σχετικά με τη χρηματοδότηση που φαίνεται να έχει εξασφαλιστεί για το έργο (355 εκ. € από το ΕΣΠΑ συνολικά για το ΒΟΑΚ αλλά και για τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος και 427 εκ. € από το Ταμείο για την ανάκαμψη από την πανδημία του COVID), αυτή δεν επαρκεί για την υλοποίηση του συνολικού έργου Κίσσαμος – Σητεία (το κόστος του οποίου όπως ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ξεπερνά τα 2 δις. €). Μάλιστα τμήματα του έργου όπως το Αγ. Νικόλαος – Σητεία ή η σύνδεση του ΒΟΑΚ με το διεθνές αεροδρόμιο Χανίων και το λιμένα της Σούδας εξακολουθούν να μην έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση δεδομένου ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί ούτε στον μέχρι τώρα σχεδιασμό αλλά ούτε και στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ Μεταφορών όπως επίσης και στο σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Είναι ανακριβές λοιπόν ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση που απαιτείται για όλο το ΒΟΑΚ.

-Η μελέτη για την υλοποίηση του τμήματος Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος με προϋπολογισμό περίπου 1 εκ. € συμβασιοποιήθηκε στις αρχές του 2008 (!), οδήγησε στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου το 2012 και ουσιαστικά επανεργοποιήθηκε, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτέλους το φυσικό της αντικείμενο το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Είναι ανακριβές λοιπόν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία του έργου το 2018 και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης η πορεία εξέλιξης των δεδομένων της μελέτης και των όσων μελετών ανατέθηκαν ακόμη σχετικά με αυτό το έργο από τον Ιούλιο 2019 και μετά.

Η κα. Μπακογιάννη πρέπει να είναι προσεκτική όταν κάνει χαρακτηρισμούς ή διαπιστώσεις που δεν τεκμηριώνονται. Επιπλέον πρέπει να γνωρίζει ότι για όποιο θέμα ανακύψει εφεξής στην ομαλή υλοποίηση του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Κίσσαμος – Σητεία), η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία δικαιολογία. Σε κάθε περίπτωση είναι ευπρόσδεκτη η παραδοχή της ότι ο λειτουργικός σχεδιασμός και η διαγωνιστική διαδικασία υλοποίησης του έργου έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συμφωνούμε μαζί της ότι τα μεγάλα έργα υποδομής όντως δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα συμπληρώνοντας όμως ότι τα έργα αυτά όταν υλοποιούνται πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το συμφέρον των πολλών και όχι των λίγων και ισχυρών.

Ας μην ξεχνάνε όλοι στη Ν.Δ ότι όλα τα οδικά έργα στον ΒΟΑΚ ή στην ενδοχώρα του Ν. Χανίων μέχρι και σήμερα γίνονται με χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...